Vlastnosti banánového pavouka, stanoviště, výživa, chování

3387
Basil Manning
Vlastnosti banánového pavouka, stanoviště, výživa, chování

The banánový pavouk (Phoneutria nigriventer), také známý jako banánový pavouk nebo brazilský putující pavouk, je docela jedovatý pavoukovec z čeledi Ctenidae. Spolu se sedmi dalšími druhy tvoří rod Phoneutria. Tito pavouci jsou hlavní zodpovědní za většinu případů nehod s pavouky v Brazílii a dalších jihoamerických zemích..

Říká se jim banánový pavouk kvůli tendenci těchto pavoukovců uchýlit se do banánových svazků. Díky tomuto zvyku a vývozu banánů do jiných zemí mimo oblast obývanou těmito pavouky bylo v atypických oblastech zaznamenáno několik exemplářů..

Pavouk banánový (Phoneutria nigriventer) od Techusera [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Tito pavouci jsou nejlépe noční, nevytvářejí stálý úkryt ani nevytvářejí složité pavučiny, takže během dne používají širokou škálu úkrytů.

Jiné běžné názvy tohoto pavouka jsou „armadeira“ nebo ozbrojený pavouk (Brazílie) kvůli obranné pozici, kterou zaujímá při podráždění, nebo červený zobák (Argentina) kvůli načervenalému zbarvení jeho chelicerae.

Způsobují více než 800 nehod ročně s rostoucími trendy pouze v Brazílii. Je považován za jeden z lékařsky nejdůležitějších druhů pavouků na světě, a to navzdory skutečnosti, že jde o jiné druhy rodu Phoneutria, Co P. fera jsou potenciálně jedovatější.

Navzdory negativním účinkům jedu a vysokému výskytu nehod v něm bylo objeveno mnoho vlastností, ze kterých lze vyvinout nové léky pro léčbu různých patologických stavů neurologického původu.

Stejně jako ostatní pavouci v přírodních ekosystémech mají nespočet přirozených nepřátel, včetně dalších pavoukovců, ptáků, všežravých savců a parazitoidního hmyzu, jako jsou vosy z čeledi Pompilidae..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Vlastnosti jedu
    • 1.2 Příznaky způsobené jedem
  • 2 Stanoviště a distribuce
  • 3 Taxonomie
  • 4 Stav zachování
  • 5 Přehrávání
    • 5.1 Konstrukce kukly a péče o rodiče
  • 6 Výživa
  • 7 Chování
    • 7.1 Vzorky pro mladistvé
  • 8 Reference

Obecná charakteristika

Jsou to velcí pavouci. Cephalothorax může měřit až 4,5 cm široký a celkovou délku (včetně nohou) až 16 cm. Stejně jako zástupci čeledi Ctenidae se skládá ze tří řad očí uspořádaných do konfigurace 2-4-2.

Jedna přední řada se dvěma malými středními očima; střední řada se čtyřmi očima, z nichž dvě centrální jsou největší; a zadní řada se dvěma malými, široce rozmístěnými očima.

Zbarvení těchto pavouků je na zádech obvykle světle hnědé, s některými rozptýlenými černými lineárními skvrnami ve střední linii a předními okraji hlavonožce. Nohy jsou tmavě hnědé s černými pruhy v distální oblasti femurů, tibií a tarsi..

Ventrálně se zbarvení mění od světle hnědé po černou a stehenní kosti mají v distální oblasti světlé pruhy. Chelicery mají charakteristické červenohnědé zbarvení, které vyniká, když banánový pavouk zaujme obranné pozice. Nohy mají četné trny.

Životnost těchto pavouků ve volné přírodě je obvykle proměnlivá. V průměru však ženy mohou žít asi pět let a muži asi dva a půl roku..

Vlastnosti jedu

Phoneutria nigriventer Je hlavní odpovědnou za většinu nehod s pavouky v jihovýchodní Brazílii, a proto má tento druh velký lékařský význam.

Má jed s vysoce toxickými vlastnostmi, který ovlivňuje hlavně iontové kanály a také indukuje uvolňování neurotransmiterů. Napěťově řízené sodíkové, draselné a vápníkové kanály jsou těmito toxiny nejvíce ovlivněny se zjevným neurotoxickým účinkem.

Bylo stanoveno více než 17 peptidů, které mají přímý účinek na iontové kanály. Frakce TX1, TX2 a TX3 mají přímé účinky na kanály Na + a Ca+.

Frakce TX3, která obsahuje šest toxických peptidů, které generují uvolňování neurotransmiterů, jako je acetylcholin a glutamát, navíc působí na kanály Ca +, které řídí exocytózu synaptických vezikul..

Příznaky způsobené jedem

Příznaky spojené s jedem tohoto pavouka a jeho účinky na člověka jsou velmi rozmanité..

Jed má neurotoxické vlastnosti, které ovlivňují hlavně napěťově řízené kanály Na +. Tyto toxiny indukují nekontrolované kontinuální výboje v nervových a svalových buňkách. Jed depolarizuje membránu těchto buněk a zvyšuje frekvenci nervových impulsů (PA).

Na druhé straně může jed způsobit morfologické změny v nervových vláknech, které zvyšují působení jedu v kanálech Ca +. Ve skutečnosti několik linií výzkumu naznačuje interakci frakcí složek jedu s Ca kanály.+.

Obecně po „kousnutí“ začíná lokalizovaná intenzivní a vyzařující bolest kromě různých toxických příznaků charakterizovaných existencí křečí, třesu, tonických záchvatů, spastické paralýzy, priapismu, hypersalivace, srdečních a respiračních arytmií, poruch zraku a studeného potu.

Účinek jedu je obzvláště nebezpečný u dětí a starších osob. U mužů způsobuje nepřetržité bolestivé erekce nebo priapismus, který může trvat déle než čtyři hodiny a způsobit poškození erektilní tkáně. Z tohoto důvodu je jed studován jako alternativa k boji s erektilní dysfunkcí.

Pavouk banánů v obranné pozici Autor: MichelBioDelgado [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Stanoviště a distribuce

Phoneutria nigriventer Je široce rozšířen ve střední a jihovýchodní Brazílii a zabírá velkou část Atlantického lesa. Kromě jihu Jižní Ameriky je zaznamenán v Paraguayi, Uruguayi a severní Argentině (provincie Misiones, Chaco, Formosa, Salta a Jujuy).

Kromě některých evropských měst byly exempláře zaznamenané v Montevideu (Uruguay) a Buenos Aires (Argentina) pravděpodobně dovezeny s banány dovezenými z Brazílie.

Za přirozených podmínek se tomuto pavoukovi v zásadě daří na úrovni země. Je však schopen využívat jeho zvýšených mikroskopických stanovišť, jako je keřová vegetace. Během dne se uchylují pod kůru stromů, plody banánů, epifytické rostliny jako bromélie, palmy, pod kmeny na zemi nebo v listovém odpadu..

Na druhou stranu se také mohou velmi dobře přizpůsobit městským a příměstským ekosystémům, a proto je u banánových plodin obvykle běžný a přijal společný název brazilského banánového pavouka..

Mohou být vidět v lidských obydlích, kde hledají vlhká a temná místa, kam se uchýlit (mimo jiné boty, skříně, nábytek, závěsy).

Navíc se díky své plasticitě a silnému jedu podařilo etablovat mimo svůj přirozený areál v dalších jihoamerických a středoamerických zemích..

Taxonomie

Hodně z druhů rodu Phoneutria lze snadno odlišit od jiných rodů čeledi Ctenidae velmi podobných) jako Cupennius a ctenus) přítomností husté lopatky na tibiích a tarsi prvního páru nohou.

Existuje několik druhů Phoneutria popsáno, u některých z nich však často dochází k nejasnostem v identifikaci.

P. nigriventer byl považován za synonymum P. fera. ale po vyčerpávající taxonomické revizi byly nalezeny jasné rozdíly v poměrech délky a šířky epiginia samice a poměrech délky a šířky holenní kosti pedipalp u mužských vzorků..

Na druhé straně byly také určeny rozdíly ve vzorcích zbarvení.

Stav zachování

Tito pavouci preferují teplé, tropické a subtropické prostředí. Přestože nebyl zhodnocen stav jeho ochrany, může zmizení jeho přirozených stanovišť v důsledku odlesňování a jiných lidských činností ohrozit mnoho populací tohoto druhu..

Na druhou stranu, protože jsou nebezpečnými pavouky kvůli síle a silným účinkům jejich jedu, jsou neustále eliminováni obyvateli oblastí, kde je tento pavouk distribuován..

Naštěstí se jedná o druh široce přizpůsobitelný zásahům do stanovišť a dobře přežívá v městském i příměstském prostředí..

Reprodukce

Banánové pavouky Phoneutria nigriventer mít reprodukční období mezi dubnem a červencem, které se shoduje s nárůstem počtu nehod s lidmi.

Během páření nebylo pozorováno chování samců při námluvách, jak je popsáno u jiných druhů a rodů čeledi Ctenidae, jako je pohyb předních nohou a bubnování pedipalpů, které přenášejí vibrace substrátem..

V tomto smyslu se zdá, že žena pozná muže, když ji kontaktuje. Pokud je žena vnímavá, zaujme pasivní postoj. Pokud samice souhlasí, páření je obvykle rychlé; pokud neprojevuje zájem o reprodukci, je pravděpodobné, že muž bude loven nebo rychle uprchne, ačkoli míra kanibalismu u dospělých není dobře známa.

Samec se zvedne k prozomu ženy a podle pedipalpu použitého ke kopulaci se otočí na levou nebo pravou stranu opistosomu ženy. Během tohoto procesu shromažďuje nohy samice, které jsou velmi blízko těla a stehenní kosti jsou ve vzpřímené poloze. Žena otočí břicho, aby muž vložil spermie.

Konstrukce kokonu a péče o rodiče

Po páření může samice postupně sestavit 1 až 3 zploštělé bílé vaječné vaky. Ty mohou měřit až 3 cm v průměru a obsahovat mezi 900 a 2760 malými vejci v závislosti na reprodukčním stavu samice..

Samice má tendenci se aktivně starat o kuklu. Po vylíhnutí si mladí vybudují společnou síť, ve které se rozcházejí, dokud se dvakrát nerozplývají. Během tohoto období je žena obecně ostražitá. Jakmile pavouci začnou opouštět web, po dvou týdnech odejde i samice.

Během prvního roku života se líhnou asi 5krát, 3 až 4krát během druhého roku a pohlavně dospívají ve třetím nebo čtvrtém roce života..

Výživa

Tento pavouk je extrémně agresivní, jeho kořist je velmi rozmanitá a je omezena pouze svými krmnými aktivitami velikostí kořisti. Jeho úspěch jako velkého dravce je způsoben hlavně silnými toxiny, které jeho jed představuje.

Brazilští banánoví pavouci loví různé druhy bezobratlých včetně jiných druhů pavouků a dokonce i drobných obratlovců, jako jsou obojživelníci a hlodavci. Jako pozemní nebo letmý pavouk dokáže lovit a konzumovat téměř cokoli, co mu stojí v cestě, a může zajmout..

Mají také kanibalistické chování v raných fázích svého vývoje a když nereceptivní ženy zachycují muže s reprodukčními úmysly..

Obojživelníci mají rádi Crossodactylus schmidti Y Dendropsophus elegans byly hlášeny jako kořist P. nigriventer. Pravděpodobně kvůli většinou nočním zvykům těchto pavouků je množství druhů obojživelníků, které konzumují, velmi vysoké, zejména těch, které obývají stelivo.

Chování

Tento pavouk je extrémně agresivní, dokonce i když je zvířata zastrašována několikanásobně většími než člověk..

Pokud je narušen nebo narazí na možného predátora nebo na jinou hrozbu, zaujme obranný postoj, který je charakteristický pro všechny uznávané druhy rodu. Phoneutria.

Obvykle „stojí“ nebo zaujímají téměř svislou polohu na svých dvou párech zadních nohou na základě dorzoposteriorní oblasti břicha. Dva páry předních nohou jsou vzpřímené a natažené v kolmé poloze a společně na každé straně.

Tímto způsobem zobrazují své červenohnědé chelicery jako měřítko zastrašování. Navíc předvádějí chelicerální nehty („tesáky“) a provádějí varovné výpady. Když zaútočí, mohou zaútočit na vzdálenosti mezi 20 a 40 cm, proto je v tomto okamžiku vhodné se od nich vzdálit.

Navzdory své agresivitě a nebezpečnosti jsou tito pavouci, než zaujmou jakékoli obranné postavení nebo zaútočí, obecně plachí a rychle hledají útočiště před nebezpečím..

Phoneutria nigriventer Autor: João P. Burini [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Vzorky pro mladistvé

Po vyjití z vaječného vaku se mladiství začínají rozptylovat po pátém nebo šestém týdnu, pravděpodobně kvůli zvýšené frekvenci kanibalismu mezi mladistvými..

Mladiství jsou obvykle aktivnější než dospělí, a to kvůli jejich rozptýlenému chování během těchto fází. Z tohoto důvodu jsou vystaveni mnoha nebezpečím a velmi málo jedinců má tendenci přežít..

Reference

  1. Almeida, C. E., Ramos, E. F., Gouvea, E., Carmo-Silva, M. D. a Costa, J. (2000). Přírodní historie Ctenus medius Keyserling, 1891 (Araneae, Ctenidae) I: pozorování stanovišť a vývoj chromatických obrazců. Brazilian Journal of Biology, 60(3), 503-509.
  2. Caldart, V. M., Iop, S., Rocha, M. D. a Cechin, S. Z. (2011). Denní a noční dravci Crossodactylus schmidti Gallardo, 1961 (Anura, Hylodidae) v jižní Brazílii. North-Western Journal of Zoology, 7(2), 342-345.
  3. Capocasale, R. M. a Pereira, A. N. D. R. E. E. (2003). Rozmanitost uruguayské bioty. Opiliones. An. Mus. Nac. Hist. Nat. Antr, 1-8.
  4. Foerster, N. E., Carvalho, B. H. G., & Conte, C. E. (2017). Predace zapnuta Hypsiboas bischoffi (Anura: Hylidae) od Phoneutria nigriventer (Araneae: Ctenidae) v jižní Brazílii. Herpetologie Poznámky, 10, 403-404.
  5. Foelix, R. 2010. Biologie pavouků. 3. vyd. Oxford University Press, New York.
  6. Folly-Ramos, E., Almeida, C. E., Carmo-Silva, M., & Costa, J. (2002). Přírodní historie Ctenus medius Keyserling, 1891 (Aranae, Ctenidae) II: životní cyklus a aspekty reprodukčního chování v laboratorních podmínkách. Brazilian Journal of Biology, 62(4B), 787-793.
  7. Gomez, M. V., Kalapothakis, E., Guatimosim, C., & Prado, M. A. (2002). Phoneutria nigriventer jed: koktejl toxinů, které ovlivňují iontové kanály. Buněčná a molekulární neurobiologie, 22(5-6), 579-588.
  8. Hazzi, N.A. (2014). Přírodní historie Phoneutria boliviensis (Araneae: Ctenidae): stanoviště, reprodukční chování, postembryonální vývoj a balení kořisti. The Journal of Arachnology, 42(3), 303-311.
  9. Miranda, D. M., Romano-Silva, M. A., Kalapothakis, E., Diniz, C. R., Cordeiro, M. N., Santos, T. M.,… & Gomez, M. V. (1998). Phoneutria nigriventer toxiny blokují přítok vápníku v synaptosomech vyvolaný tityustoxinem. Neuroreport, 9(7), 1371-1373.
  10. Peralta, L. (2013). Banánové pavouci (Phoneutria spp.), nejobávanější ve Střední a Jižní Americe. Biome, 1(3), 15-17.
  11. Santana, D. J., Silva, E. D. a Oliveira, E. D. (2009). Predace Dendropsophus elegans (Anura, Hylidae) Phoneutria nigriventer (Araneae, Ctenidae) ve Viçosě, Minas Gerais, Brazílie. Boletim do Museu de Biologia Mello Leitão, 26, 59-65.
  12. Schiapelli, R. D. a Gerschman de P., B. S. (1966). Srovnávací studie Phoneutria fera Perty, 1833 a Phoneutria nigriventer (Keyserling), 1891 (Aranea: Ctenidae). Vzpomínky na Butantanův institut 33(3): 675-682.

Zatím žádné komentáře