Vlastnosti Corvus corax, stanoviště, rozmnožování, krmení

1579
Egbert Haynes

The havran obecný (Corvus corax) je pták řádu Passeriformes z čeledi Corvidae. Jsou to velmi běžní všežraví ptáci v oblastech, kde se vyskytuje. Obecně platí, že tyto corvids jsou sedaví ptáci. Naproti tomu některé populace na sever mohou během zimy migrovat na jih nebo se rozptýlit do příznivějších blízkých regionů..

Jsou to monogamní a velmi teritoriální ptáci po většinu svého života. Mladiství jsou obvykle společenští ptáci a jsou velmi zvědaví na nové předměty nebo zážitky. Na druhé straně jsou dospělí po dosažení dospělosti podezřelí z jakékoli nové situace. Jsou to ptáci velmi přizpůsobiví velkému počtu prostředí a lze je považovat za škůdce na místech, kde je jejich reprodukce velmi úspěšná..

Corvus corax (havran obecný), autor: Frank Schulenburg

Mladiství jsou obvykle seskupeni ve společných zimních útulcích. Tyto přístřešky mohou fungovat jako informační centra o umístění pomíjivých a kvalitních zdrojů potravy..

Tito ptáci jsou schopni skladovat potraviny s vysokým obsahem tuku po dobu nízké dostupnosti zdrojů. Kromě toho si mohou pamatovat úkryty, které používali.

Nemají prakticky žádné predátory, protože jsou velmi inteligentní ptáci. Navzdory tomu jsou mladiství, nechovající jedinci a kuřata obzvláště náchylní k útoku dravých ptáků, jako jsou jestřábi a orli..

Vrány mohou také hrát ekologickou roli při šíření osiva na některých ostrovech a souostrovích, kde se tento corvid vyskytuje..

V mnoha případech průchod některých semen trávicím traktem ptáka zlepšuje jejich klíčení a následné usazení. Vrany, které obývají tyto ostrovy, jsou notoricky plodnější než populace, které obývají kontinentální prostředí..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Velikost a hmotnost
    • 1.2 Rozpětí
    • 1.3 Účet a peří
    • 1.4 Poddruh
  • 2 Stanoviště a distribuce
    • 2.1 Stanoviště
    • 2.2 Distribuce
  • 3 Přehrávání
    • 3.1 Vnoření
  • 4 Jídlo
    • 4.1 Spotřebované zdroje
  • 5 Stav ochrany
  • 6 Chování
    • 6.1 Sdružení s predátory
  • 7 Reference

Obecná charakteristika

Velikost a hmotnost

Patří mezi největší a nejtěžší ptáky řádu Passeriformes na světě. Plně dospělý havran obecný má celkovou délku mezi 50 a 70 cm.

Hmotnost se často může pohybovat od 750 g do 1,6 kg. Jsou to ptáci s dlouhým poločasem života, v přírodě mohou někteří jedinci s kroužkováním překročit 14 let života. Ostatní ptáci chovaní v zajetí mohou žít asi 40 let.

Corvus corax v jeho přirozeném prostředí Membeth / CC0

Jednotlivci, kteří obývají mírnější pásma, bývají větší a mají rozvinutější zobáky než ti, kteří žijí v teplejších pásmech. Ten druhý přímo souvisí s typem zdrojů, které spotřebovávají v obou typech stanovišť..

Rozpětí křídel

Rozpětí křídel největších vzorků může přesáhnout 120 cm a dokonce dosáhnout více než 1,5 metru.

Zobák a peří

Zobák těchto ptáků je distálně zakřivený, je silný a silný a tmavě zbarvený. Oči těchto ptáků jsou obvykle hnědé a peří je obvykle černé. Peří na těle má modré a fialové odstíny nebo odlesky. V nereprodukčních exemplářích je peří neprůhlednější a má šedavé tóny..

Poddruh

Protože tento druh má širokou geografickou distribuci, bylo definováno přibližně 9 poddruhů. Tyto poddruhy se liší pouze morfometrickými znaky, protože vzhled těchto odrůd je velmi podobný.

  • Corvus corax canariensis
  • Corvus corax corax
  • Corvus corax varius
  • Corvus corax subcorax
  • Corvus corax tingitanus
  • Corvus corax tibetanus
  • Corvus corax kamtschaticus
  • Corvus corax principis
  • Corvus corax sinuatus

Stanoviště a distribuce

Místo výskytu

Tento druh se vyskytuje na různých stanovištích v jeho dosahu a zabírá prostředí od hladiny moře do nadmořské výšky 5 000 metrů a dokonce i nad 6000 metrů v Himalájích..

Vrány dávají přednost obývání otevřených a čistých oblastí s malým krytem stromů, aby mohly vykonávat svoji potravní a hnízdní činnost..

Pobřežní oblasti a útesy jsou preferovanými oblastmi pro zakládání hnízd. Jejich populace se však v současné době zvyšuje v některých městských oblastech, jako je Kalifornie, kde jsou zvýhodňovány odpadem z lidské činnosti..

Mohou také zabírat zalesněné oblasti v boreálních oblastech a pobřežních oblastech Arktidy, Severní Ameriky, Evropy, severní Afriky, různých ostrovů v Tichém oceánu..

Rozdělení

Vrány jsou jedním z nejrozšířenějších ptáků v rodině Corvidae. Zabírají velkou část holartské oblasti, a to jak v nearktickém subregionu, tak v palearktické oblasti. Několik jednotlivců je občas vidět v Nikaragui a Guatemale, jižně od jejich typického rozsahu..

Distribuce krkavce obecného (Corvus corax) Autor: Corvus_corax_map.jpg: Inženýrská práce Engineer111: Totodu74 / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Reprodukce

Vrány vytvářejí celoživotní kamarády. Obecně existuje řada rituálů, ve kterých demonstrují svou schopnost létat, své schopnosti získávat jídlo a svou inteligenci. Jakmile je pár založen, má tendenci hnízdit každý rok na stejném místě..

K nakládání vajec tohoto druhu dochází hlavně v únoru téměř ve všech oblastech, kde se vyskytuje. V nejsevernějších oblastech, jako je Grónsko, Tibet a Sibiř, se však tření objevuje později v dubnu..

Hnízda vran jsou velká a objemná. Jsou postaveny se suchými větvemi a jsou lemovány jemnými kořeny, trávou, podestýlkou ​​a dokonce i suchou kůží savců uvnitř pro větší ochranu spojky..

Corvus corax nest Autor: Medenica Ivan / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Ve volné přírodě obvykle hnízdí na útesech nebo ve spodním pásmu vrchlíku v jehličnatých lesích a lesích s listnatými stromy. Na druhé straně lze hnízda zřídit také na projekcích budov, sloupech světla, anténách a dalších rozmanitých strukturách v těchto městských populacích.

Vnoření

Samice jsou jediné, které inkubují vajíčka, která se liší v množství, od tří do sedmi, v závislosti na dostupných zdrojích v oblasti, kterou zabírají..

Nejúspěšnější spojky jsou ty, které se nacházejí tam, kde jsou trvalé zdroje potravy, například skládky odpadu..

Spojka běžných havranů © noisytoy.net / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Při několika příležitostech byla hlášena přítomnost albínských kuřat. Chov těchto kuřat je výrazně nižší než u normálních kuřat. Pouze velmi zřídka byli pozorováni plně vyvinutí albínští dospělí.

V tomto videu můžete vidět páření mezi dvěma vzorky:

Krmení

Obyčejné vrány jsou obecně ptáci, kteří se při krmení pohybují ve skupinách a mají tendenci se rozcházet, když začnou soutěžit o zdroje..

Jsou také schopni krást nebo útočit na potravinové kešky vyrobené jinými vránami, což naznačuje pozoruhodné učení a použití taktiky, která se pravděpodobně vyvinula z kognitivních výběrových tlaků u tohoto druhu..

Na druhou stranu, vrány mají mimořádnou prostorovou paměť, aby si přesně pamatovaly mnoho zásob zásob.

Vrány jsou považovány za všežravé ptáky nebo oportunistické mrchožrouty, kteří se shromažďují v neznámých skupinách, aby využili zdroje. Tato skupinová sdružení jim poskytují větší bezpečnost, když čelí dravcům, jako jsou vlci, nebo překonávají potravní obranu dominantnějších ptáků stejného druhu..

Jelikož se jedná o druh, který má široké geografické rozšíření, zdroje, které používá, se velmi liší v závislosti na oblasti nebo prostředí, které zabírá..

Spotřebované zdroje

Obecně mohou konzumovat širokou škálu zvířat a rostlin. Mohou se krmit dospělými ptáky, kuřaty a vejci. Mohou také zachytit malé savce, nemocné a umírající savce, obojživelníky a různé plazy, malé želvy, ryby a velkou rozmanitost bezobratlých..

Na mnoha lokalitách jsou pozorovány úklid v odpadcích, hnoji, zdechlinách a jsou také schopné konzumovat rostlinné části různých zemědělských plodin.

Stav zachování

Tento druh si zachovává široký zeměpisný rozsah s obecně velkou populací ve všech oblastech, které zabírá, a navíc v mnoha odvětvích populační trendy rostou. Z těchto důvodů je druh podle IUCN v kategorii neohrožených.

V minulosti byl tento druh pronásledován a vyhuben v mnoha oblastech střední Evropy kvůli pověrám, které se točily kolem tohoto ptáka. V současné době již na těchto místech již není pronásledován a existuje vzorec rekolonizace oblastí, kde druhy dříve existovaly..

V některých oblastech Spojených států, kde populace vran zaznamenala v posledních desetiletích výrazný nárůst (Kalifornie, Oregon, Utah a Nevada), jsou tito ptáci selektivně eliminováni..

Oni jsou obecně zabiti střelbou nebo hromadnou otravou, protože jsou považováni za škůdce, aby získali dočasné výhody pro obilné plodiny, které jsou často napadeni těmito ptáky..

Nejbezprostřednější hrozbou pro tento druh je extenzivní zemědělství a pokračující eliminace přírodních ekosystémů..

Chování

Vrány Corvus corax jsou to extrémně inteligentní ptáci, mají jeden z největších a nejrozvinutějších mozků mezi ptáky.

Havran byl identifikován jako pták schopný řešit složité problémy as překvapivou schopností učit se, jako napodobování, taktické dovednosti a získávání motorických dovedností, stejně jako mít komplexní komunikační systém.

Na určitých lokalitách mohou běžní havrani nastavit chování tradičním způsobem, které u jiných populací druhu není pozorováno..

Když se shromažďují hejna mladistvých, vzorky, které nedokázaly dobře nakrmit, znají umístění zdrojů potravy od zkušenějších vzorků, kteří fungují jako vůdci těchto skupin..

Tyto skupiny mladistvých obvykle vytlačují dospělé územní páry, které brání zdroj potravy na svém území. Obvykle tyto skupiny neustále získávají další jednotlivce, čímž se skupina stává větší a konkurenceschopnější pro zdroje..

Na druhé straně jsou jejich úkryty vybírány s opatrností, protože tito ptáci mohou také ukrást zásoby jejich kongenerů, jakmile uvidí, kde bylo jídlo skryto. Tito ptáci mají vynikající pozorovací paměť.

Sdružení s predátory

Tito ptáci jsou schopni se v zimním období stýkat s predátory, jako jsou vlci šedí. Tímto způsobem v oblastech, kde se distribuce obou druhů překrývají, mohou vrány zaručit stálý přísun potravy během této doby omezených zdrojů..

Havrany pak fungují jako kleptoparazitický druh. Tímto způsobem tito ptáci neustále sledují vlčí smečky, když odpočívají, pohybují se nebo loví kořist..

Reference

  1. Austin, J. E. a Mitchell, C. D. (2010). Vlastnosti havrana obecného (Corvus corax) predace na jeřábu sandhill (Grus canadensis) vejce. Severozápadní přírodovědec, 91(1), 23-29.
  2. BirdLife International 2017. Corvus corax (pozměněná verze hodnocení z roku 2016). Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2017: e.T22706068A113271893. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-1.RLTS.T22706068A113271893.en. Staženo dne 9. března 2020.
  3. Bugnyar, T. a Kotrschal, K. (2002). Pozorovací učení a útočení na potravinové cache u havranů, Corvus corax: je to „taktický“ podvod?. Chování zvířat, 64(2), 185-195.
  4. Bugnyar, T. a Heinrich, B. (2005). Havrani, Corvus corax, rozlišovat mezi informovanými a neznalými konkurenty. Sborník Královské společnosti B: Biologické vědy, 272(1573), 1641-1646.
  5. Bugnyar, T., Stoewe, M., & Heinrich, B. (2007). Ontogenie ukládání do mezipaměti u havranů, Corvus corax. Chování zvířat, 74(4), 757-767.
  6. Fritz, J., & Kotrschal, K. (1999). Sociální učení u běžných havranů, Corvus corax. Chování zvířat, 57(4), 785-793.
  7. Heinrich, B. (1988). Zimní shánění jatečně upravených těl třemi sympatrickými korvidy s důrazem na nábor havrana, Corvus corax. Ekologie chování a sociobiologie, 2. 3(3), 141-156.
  8. Marquiss, M., & Booth, C. J. (1986). Strava havranů Corvus corax v Orkney. Bird Study, 33(3), 190-195.
  9. Nogales, M., HernÁndez, E. C., & ValdÉs, F. (1999). Rozptýlení semen běžnými havrany Corvus corax mezi ostrovními stanovišti (Kanárské souostroví). Ekologie, 6(1), 56-61.
  10. Stahler, D., Heinrich, B., & Smith, D. (2002). Havrani obyčejní, Corvus corax, přednostně se sdružovat s šedými vlky, Canis lupus, jako strategie shánění potravy v zimě. Chování zvířat, 64(2), 283-290.
  11. Wright, J., Stone, R. E. a Brown, N. (2003). Komunální úkryty jako strukturovaná informační centra v krkavci, Corvus corax. Journal of Animal Ecology, 72(6), 1003-1014.

Zatím žádné komentáře