Vlastnosti létající lišky, stanoviště, rozmnožování, krmení

1519
Egbert Haynes

The létající liška (Acerodon jubatus) je druh megachiropteran bat (obří netopýr) patřící do čeledi Pteropodidae. Stejně jako všechny druhy této rodiny chiropteranů, létající lišky obývají tropické oblasti starého světa A. jubatus endemický na Filipínách. Tento druh je považován za jednoho z největších netopýrů, které existují, vážící až 1,4 kilogramu, s rozpětím křídel až 1,7 metru.

Acerodon jubatus popsal to v roce 1831 německý přírodovědec Johann Friedrich von Eschscholtz. V roce 1896 popsal Daniel Giraud Elliot populaci A. jubatus kteří obývali oblast Panay jako Acerodon Lucifer.

Filipínská létající liška (Acerodon jubatus). Autor: Gregg Yan / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Na konci 20. století však byla tato populace označena jako poddruh létající lišky (A. jubatus lucifer). Později byl tento poddruh prohlášen za vyhynulý.

Létající lišce v současné době hrozí vyhynutí. Hlavní problém spočívá v nahrazení druhů rostlin, které slouží jako potravní zdroj pro tento druh, zemědělskými druhy nebo městskými oblastmi. Pytláctví pro konzumaci a prodej jejich masa také představuje hrozbu pro A. jubatus.

Z tohoto důvodu byl tento druh od roku 1995 zařazen do přílohy I úmluvy CITES a byl zakázán jeho lov a obchodování s lidmi. Je však zapotřebí účinnějšího úsilí k ochraně filipínské obří létající lišky..

Rejstřík článků

  • 1 Funkce
    • 1.1 Velikost
    • 1.2 Barva
  • 2 Stanoviště a distribuce
    • 2.1 Stanoviště
    • 2.2 Distribuce
  • 3 Přehrávání
  • 4 Jídlo
  • 5 Stav ochrany
    • 5.1 Populační trend
  • 6 Chování
    • 6.1 Denní chování
    • 6.2 Reprodukční chování
  • 7 Reference

Vlastnosti

Tito netopýři se běžně nazývají létající liška nebo obří zlatá korunovaná létající liška (v angličtině), kvůli podobnosti jejich tváře s podobou obyčejné lišky. Mají středně velké uši, které stojí vzpřímeně, a dlouhou, přiměřeně robustní tlamu..

Velikost

Acerodon jubatus je považován za jeden z největších druhů netopýrů. Jejich tělesná hmotnost se pohybuje od 730 gramů do přibližně 1,4 kilogramu. Kromě toho má předloktí délku 21,5 centimetru, což je nejdelší mezi chiroprami..

Rozpětí křídel dosahuje až 1,7 metru. Lebka je podlouhlá a může být přibližně 7,2 centimetrů dlouhá. Muž je obvykle větší než žena.

Zachycení a měření Acerodon jubatus autorem de Jong C, Field H, Tagtag A, Hughes T, Dechmann D, Jayme S a kol. / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Barva

U létající lišky jsou záda a hřbet tmavě hnědé s rozptýlenými červenohnědými skvrnami směrem k zadní části zad. Tato charakteristika způsobuje účinek tmavě hnědé barvy. Ve ventrální části je zbarvení hnědočerné. Hrudník, břicho a boky mají světlé chloupky.

Krk a jeho boční oblasti jsou tmavé a šíje je mírně bledší. Má náplast, která se mírně liší mezi „čokoládově“ hnědou a nažloutlou a může obklopovat krk a někdy dosáhnout až k uším..

Na temeni hlavy nad temenem se táhne zlatá skvrna, která začíná mezi očima a může sahat až k zátylku a ramenům. Obočí, brada a hrdlo jsou načernalé.

Končetiny jsou hnědočerné a blány křídel hnědé s bledými odstíny.

Stanoviště a distribuce

Místo výskytu

Létající liška je závislá na lesích, to znamená, že jsou zřídka pozorovány mimo ně nebo na jejich okrajích, jako je tomu u jiných druhů létajících lišek, jako jsou Pteropus vampyrus. Tohle znamená tamto A. jubatus je to druh citlivý na narušení jeho stanoviště.

Tato zvířata upřednostňují vysoce kvalitní sekundární lesy pro hledání potravy. Mohou také často vysílat proudy, které obsahují fíky na břehu. Je velmi vzácné je pozorovat v zemědělských sadech.

Během dne sedí na vysokých stromech a někdy odpočívají v mangrovech na malých ostrovech. Místa odpočinku se obvykle nacházejí na strmých svazích a hranách útesů.

Tito netopýři sdílejí úkrytová místa s obřími netopýry na Filipínách (P. vampyrus), které jsou mnohem častější a rozptýlenější.

Rozdělení

Geografické rozdělení A. jubatus na Filipínách Autor: A proietti / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Tento druh je endemický na Filipínách. Je rozptýlen po velké části území země, s výjimkou ostrovní skupiny Batanes a Babuyan a oblasti Palawan. Lze je najít od hladiny moře do 1100 m.n.m. v horských lesích.

V současné době některé populace zmizely v regionech, kde byly dříve registrovány, jako je oblast Panay..

Reprodukce

V současné době existuje jen málo informací o reprodukci tohoto druhu. Stejně jako ostatní druhy megachiroptera však mají sezónní a synchronní reprodukci. Nejvyšší počet narozených byl zaznamenán mezi měsíci dubnem a červnem.

Létající lišky jsou polygamní a tvoří reprodukční skupiny, kde je obvykle jediný muž s několika ženami (harém).

Samice rodí svobodná mláďata a nosí je zavěšením na srsti na hrudi a na břiše, dokud není plně vyvinuta k samostatnému létání. Zdá se, že ženy jsou sexuálně dospělé ve věku od dvou do tří let.

Krmení

Létající liška se živí plody a listy rostlinných druhů vyskytujících se v nížinách, proto jsou tato zvířata omezena na zralé přírodní lesy. Rostliny nejčastěji používané k jídlu jsou některé hemi-epifity a různé druhy Ficus.

Jeden z nejdůležitějších druhů ve stravě A. jubatus to je Ficus subcordata, což v některých studiích představovalo až 40% stravy. F. variegata Představuje také jednu z nejběžnějších položek a poskytuje až 22% celkové stravy létající lišky..

Tyto druhy rostlin jsou pro tyto netopýry důležitým zdrojem vápníku. Tato makroživina je obzvláště důležitá u netopýrů z čeledi Pteropodidae..

U létající lišky jsou požadavky na vápník vyšší během období laktace, mezi květnem a červencem. To je v této době druh Ficus představují vyšší podíl ve stravě těchto zvířat.

Stav zachování

Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) jde o tento druh Acerodon jubatus Hrozí mu vyhynutí. Populace těchto netopýrů se za poslední dvě desetiletí snížila přibližně o 50% a dnes klesá.

Jednou z hlavních příčin tohoto poklesu je ztráta jejich přirozeného prostředí a zásahy do jejich odpočívadel..

Nezákonný lov je také silnou hrozbou pro tento druh netopýrů. Tato zvířata jsou lovena z různých důvodů. Hlavně jako součást kultury Filipínců. Používají se jako jídlo, protože jejich maso je pochoutkou, a mají také několik léčivých použití.

Na druhou stranu jsou loveni, protože jsou považováni za škůdce pro plantáže ovocných stromů, i když jsou v těchto oblastech velmi zřídka. Zřejmě jsou zmateni Pteropus vampyrus, které obvykle sedí a živí se těmito stromy.

Populační trend

Populace létajících lišek na Filipínách v současné době klesá. Některé odhady celkové populace létající lišky předpokládají, že v současné době žije méně než 20 000 jedinců tohoto druhu.

Historicky byly pro zemi hlášeny smíšené kolonie netopýrů včetně několika druhů čeledi Pteropodidae. Předpokládá se, že tyto kolonie v současnosti představují pouze 10% jejich velikosti před 200 lety.

Nedávná studie uvedla, že z 23 skupin prohlížení netopýrů pouze v devíti skupinách našli létající lišku. V těchto smíšených koloniích, A. jubatus představuje malý podíl z celkového počtu jednotlivců.

V nejvíce chráněných oblastech představuje tento druh až 20% z celkové kolonie, zatímco v ostatních skupinách představuje pouze 5% a v oblastech s vysokými poruchami je jeho účast méně než 2%.

Chování

Acerodon jubatus Je to noční a společenské. Tento druh je také kočovný a má vysokou letovou kapacitu a je schopen cestovat mezi 10 až 87 kilometry za noc.

Létající lišky mají tendenci vyhýbat se kontaktu s lidmi. Z tohoto důvodu jsou potravní lokality těchto netopýrů obvykle izolovanými oblastmi uprostřed lesů, které obývají.

Létající liška posazená na větvi Autorem Původní uploader byla Latorilla na anglické Wikipedii. / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Některé výzkumy ukázaly, že tito netopýři vykazují pohybové vzorce během páření každou noc. To znamená, že potravní chování nepředstavuje náhodnou událost v létající lišce..

Denní chování

Během dne skupina netopýrů hledá místo odpočinku. Na tomto místě létající lišky provádějí různé činnosti, mezi něž patří hlavně spánek, mávání křídly, péče, roztažení křídel a odpočinek.

Muži jsou obvykle během dne aktivnější než ženy. Provádějí námluvy, obranu území, boje s jinými muži a šíření pachových značek..

Mávání křídly je termoregulační chování, protože těmto zvířatům chybí potní žlázy. Toto chování souvisí s teplotou okolí. Čím vyšší jsou teploty (kolem poledne a ráno), tím vyšší je frekvence mávání..

Péče hraje důležitou roli při regulaci ektoparazitů, které napadají létající lišky, jako jsou mouchy netopýry (Cyclopodia horsfieldi).

Reprodukční chování

Ačkoli obecně byl systém námluv létajících lišek málo studován, byla zaznamenána různá chování související s reprodukcí. Muži obvykle vytvářejí páření území, značení větve stromů s vůní, třením hlavy a krku s těmito povrchy..

K tomuto chování dochází častěji v pozdních odpoledních hodinách, těsně před zahájením letu hledat jídlo..

Na druhé straně chování chlapců při namlouvání vůči ženám vykazuje větší frekvenci od úsvitu do poloviny rána a od poledne do noci klesá. Během námluv se muž přiblíží k ženě a začne cítit nebo olizovat její genitální oblast..

Ženy často samce odmítají, protože projevují agresivní chování, jako je křik a trhání křídel, a následně se od něj vzdalují. Muž však pokračuje v námluvách a trvá na tomto chování přibližně každých 5 minut, dokud žena nepřistoupí ke kopulaci..

Reference

  1. Andersen, K. (1909). IV.- Poznámky k rodu Acerodon s přehledem jeho druhů a poddruhů a popisy čtyř nových forem. Annals and Magazine of Natural History3(13), 20-29.
  2. Crichton, E. G., a Krutzsch, P. H. (Eds.). (2000). Reprodukční biologie netopýrů. Akademický tisk.
  3. De Jong, C., Field, H., Tagtag, A., Hughes, T., Dechmann, D., Jayme, S., Epstein, J., Smith, C., Santos, I., Catbagan, D. , Benigno, C., Daszak, P., Newman, S. & Lim, M. (2013). Pásové chování a využití krajiny ohroženou liškou zlatou korunovanou (Acerodon jubatus) na Filipínách. PLoS One8(jedenáct).
  4. HEIDEMAN, P. D. 1987. Reprodukční ekologie společenstva netopýrů filipínských (Pteropodidae, Megachiroptera). Nepublikovat Ph.D. disertační práce, University of Michigan, Ann Arbor, MI.
  5. Hengjan, Y., Iida, K., Doysabas, K. C. C., Phichitrasilp, T., Ohmori, Y., & Hondo, E. (2017). Rozpočet na denní chování a aktivitu zlatokorunované létající lišky (Acerodon jubatus) v oblasti lesních rezervací Subic Bay na Filipínách. Journal of Veterinary Medical Science79(10), 1667-1674.
  6. Mildenstein, T. L., Stier, S. C., Nuevo-Diego, C. E., & Mills, L. S. (2005). Výběr stanovišť ohrožených a endemických velkých lišek v Subic Bay na Filipínách. Biologická ochrana126(1), 93-102.
  7. Mildenstein, T. & Paguntalan, L. 2016. Acerodon jubatus. Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016: e.T139A21988328. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T139A21988328.en. Staženo 10. března 2020.
  8. Stier, S. C., a Mildenstein, T. L. (2005). Stravovací návyky největších netopýrů na světě: lišky filipínské, Acerodon jubatus a Pteropus vampyrus lanensis. Journal of Mammalogy86(4), 719-728.

Zatím žádné komentáře