Vlastnosti opice kiks, stanoviště, rozmnožování, chování

1887
Charles McCarthy

The vřešťan černá nebo saraguato opiceAlouatta palliata) je tropický primát z čeledi Atelidae a podčeledi Alouattinae. Tato podčeleď zahrnuje pouze rod Alouatta. Staňte se součástí platyrhinových opic nového světa.

V rámci žánru Alouatta Je uznáváno nejméně devět druhů, protože v rámci této skupiny primátů stále existují taxonomické neshody. Na druhé straně je uvnitř rozpoznáno pět poddruhů Alouatta palliata Co jsou: A. str. palliata, A. str. mexické, A. str. aequatorialis, A. str. coibensis Y A. str. trabeata.

Kvílení opice Alouatta palliata Charles J Sharp [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Tyto opice jsou v podstatě denní aktivity. Za úsvitu muži začínají vydávat hlasité vokalizace díky vysoce vyvinuté hyoidní kosti, která funguje jako rezonanční skříňka..

Během této doby teplotní přechody v lese a nad ním vytvářejí podmínky nezbytné pro zvuk, aby mohl cestovat na velké vzdálenosti v dolním vrchlíku. Vytí těchto tropických opic dosahuje až 90 decibelů.

Skupiny také přenášejí informace o poloze jako formu vzdálené komunikace, aby nedošlo ke konfliktu. Kromě toho těmito vytími vymezují území činnosti každé skupiny během jejich každodenních činností.

Vzdálenost mezi skupinami je zjevně odhadována podle intenzity, s jakou vytí mezi skupinami dorazí. Tyto opice mají různé sociální chování v reakci na reprodukční podněty, stres a jako obranné metody.

Kvílení opice jako jiné druhy primátů jsou velmi účinné při šíření semen v stanovištích, která zabírají. Fragmentace stanovišť v důsledku odlesňování a snižování populací těchto savců mají ekologické důsledky na všech úrovních..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
  • 2 Stanoviště a distribuce
    • 2.1 Zachování
  • 3 Přehrávání
    • 3.1 Péče o matku
    • 3.2 Reprodukční výkon
  • 4 Výživa
  • 5 Chování
    • 5.1 Sociální
    • 5.2 Vokalizace
    • 5.3 Mobilizace
  • 6 Reference

Obecná charakteristika

Opice černé kiksy patří mezi největší a největší primáty v neotropice. Průměrná délka těchto opic bez ocasu je přibližně 56 centimetrů u mužů a 52 cm u žen..

Na druhé straně je délka ocasu velmi variabilní a může dosahovat mezi 55 a 65 cm, přičemž muži mají o něco kratší ocas než ženy. Prehensilní povrch ocasu je bez srsti a je vybaven robustní podložkou pro snadné uchopení.

Existuje evidentní sexuální dimorfismus, protože muži jsou robustnější, váží mezi 4,5 a 10 kg, zatímco ženy váží mezi 3 a 7,6 kg.

Zbarvení těchto zvířat je převážně černé, a to navzdory skutečnosti, že oblast stran a ramen má hnědé nebo mírně blonďavé zbarvení. Stejně jako ostatní druhy rodu je hyoidní kost umístěná pod kořenem jazyka a nad hrtanem vysoce vyvinutá a tvoří jakési vyboulení v krku.

Stanoviště a distribuce

Juvenilní Alouatta palliata odpočívá na větvi Cephas [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Černé opice kiks mají širokou distribuci v neotropikách, od střední po jižní Ameriku.

Ve Střední Americe se nacházejí v Mexiku (Veracruz, Campeche, Chiapas, Tabasco a Oaxaca), Guatemale, Hondurasu, Nikaragui, Kostarice a Panamě. Zatímco v Jižní Americe okupují západní Kolumbii, Ekvádor a Peru směrem k pobřeží Tichého oceánu.

Kvílení opice zabírají širokou škálu deštných pralesů do poloopadavých lesů na horských svazích. Mají však například menší souvislost s prostředím se zatopenými oblastmi než s jinými druhy rodu, Alouatta seniculus.

Tento druh zabírá hlavně nížinné stále zelené lesy, ale lze jej nalézt také v mangrovech, suchých lesích, listnatých lesích, lužních lesích a také v druhotných a subxerických lesích..

V těchto zalesněných stanovištích se opice kiks pohybují ve střední a horní úrovni vrchlíku. Kromě toho, aby se mohli pohybovat mezi stromovými matricemi nebo hledat vodu v období sucha, mohou snadno sestoupit na zem..

Zachování

Černé vytí opice mají širokou distribuci ve Střední a Jižní Americe, a proto byly podle IUCN zahrnuty do kategorie nejmenších obav..

Některé země, jako je Kolumbie, však klasifikují tento druh jako zranitelný (VU), přičemž hlavní problémy, které ovlivnily jejich populace, jsou lov a ničení přírodních stanovišť. Tento druh je také uveden v příloze I úmluvy CITES.

naštěstí, Alouatta palliata vyskytuje se v několika národních parcích v celém jejich rozsahu. Fragmentace přírodních ekosystémů a izolace skupin jsou však pro tento druh v budoucnu silnou hrozbou..

Druhé z nich má velký význam pro dlouhodobou ochranu druhu. Jediným zasaženým systémem, který má přítomnost tohoto druhu, jsou systémy, které mimo jiné chrání stromy čeledí Moraceae, Leguminosae, Anacardiaceae, Annonaceae, které jsou důležitým zdrojem listů a plodů..

V některých oblastech bylo zdokumentováno, že pokles populací těchto primátů a následně produkce hnoje způsobil pokles množství a rozmanitosti brouků..

Reprodukce

Dominantní muž skupiny je jediný, kdo kopíruje se ženami. Muži dosáhnou pohlavní dospělosti po čtyřech letech, zatímco ženy dospívají po třech letech.

Působení různých pohlavních hormonů naznačuje mužům reprodukční stav žen. Muži jsou často pozorováni při sledování ženských genitálií a testování ženské moči. Plodný cyklus ženy trvá přibližně 16 dní, během nichž se několikrát páří s dominantním mužem.

Těhotenství trvá přibližně 186 dní a neexistuje konkrétní doba narození, takže páření může nastat po celý rok. Když jsou tyto opice na stanovištích s výraznou sezónností, mají samice tendenci synchronizovat své reprodukční cykly.

Samice obvykle porodí jedno mládě, jehož ocas není funkční. Během prvních dvou nebo tří týdnů po narození jsou mláďata držena v lůně matky a po tomto období migrují směrem k zádům.

Mladá telata jsou první měsíc velmi závislá na matce, poté začnou pociťovat určitou samostatnost, aniž by se příliš vzdálili od matek.

Péče o matku

Péče o mláďata trvá asi 18 měsíců, když jsou mláďata odstavena a samice se připravuje na novou reprodukční událost, ke které dojde mezi 2. a 3. rokem po narození mláďat..

Matky se obecně vyhýbají tomu, aby s nimi byli během prvních měsíců v kontaktu ostatní členové skupiny, zejména mladistvé ženy se zájmem o mláďata. Tyto ženy jsou vnímány jako hrozba a jsou matkou vyhnány agresivním chováním.

Když jsou mladí relativně nezávislí, jsou interakce s ostatními členy skupiny častější. Na druhou stranu je obecně podíl potomků žen, které přežijí do prvního roku, vyšší než u mužů..

Opičí samice se svými mláďaty Charles J Sharp [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Reprodukční výkon

Reprodukční výkon každé skupiny závisí v zásadě na chování dominantního muže, stejně jako na podílu mladistvých a dospělých v každé skupině..

Ochranná role mužů proti predátorům nalezeným ve vrchlíku, jako je orel harpyjský a některé kočkovité šelmy, ovlivňuje tempo růstu každé skupiny. Podobně agresivní chování specifické pro členy skupiny a soutěž o zdroje určují strukturu růstu skupiny..

Výživa

Tyto opice jsou primárně býložravci. Strava se skládá hlavně z listů a plodů. Během období květu se také pozoruje konzumace květin. Přibližně 48% spotřebovaného objemu tvoří listy, 42% ovoce a zbytek v zásadě tvoří květiny.

Živí se více než 100 druhy rostlin různých čeledí, z nichž nejdůležitější jsou Leguminosae, Moraceae, Bignoniaceae, Bombacaceae, Anacardiaceae, Annonaceae a Apocynaceae..

Doba krmení je u různých druhů stromů variabilní, ale mají tendenci trávit delší dobu krmení na stromech rodu Ficus, Brosimum alicastrum a v luštěninách Inga sp Y Platypodium elegans.

Když konzumují listy, dávají přednost těm mladým, protože mají vyšší množství bílkovin než zralé listy.

Ženy mívají mírně odlišnou stravu v závislosti na reprodukčním stavu a věku. Ženy v těhotenství mají tendenci konzumovat potraviny s vyšším podílem tuku a bílkovin než mladé ženy, které nejsou v těhotenství, a ženy, které již mají mladé a kojí.

Chování

Sociální

Opice černých kiks mohou vytvořit skupiny o velikosti od 2 do 23 jedinců. V průměru jsou větší než u jiných druhů, jako např Seniculus. Každá skupina může obsahovat dva až tři dospělé muže a 7 až 10 dospělých žen.

Obecně mají ve skupině velmi mírové chování. Agresivní události se vyskytují pouze tehdy, když externí muži nebo koalice satelitních mužů vyzvou dominantního muže k ovládání skupiny. Pokud je dominantní samec přemístěn, nový dominantní samec eliminuje všechna mláďata, aby urychlila páření se samicemi..

Vokalizace

Opice černých kiks, stejně jako ostatní druhy rodu, se vyznačují tím, že vydávají hlasité „vytí“, které lze slyšet ve vzdálenosti dvou až tří kilometrů. Tyto typy vokalizací se používají k informování jiných skupin o jejich přítomnosti v určité oblasti a tímto způsobem zabraňují střetům o zdroje nebo území..

Ženy a mladiství doprovázejí muže, kteří vydávají mručení. Kromě toho existují další vokalizace, které zahrnují krátké zavrčení muže při jakémkoli rušení a krátké řevy se silným koncem po vyslání vytí. Ženy a mladiství také doprovázejí muže, kteří před jakoukoli úpravou vydávají hlasité zavrčení.

Na druhou stranu existuje řada štěkání a sténání, které vydávají ženy, muži a mladiství v různých situacích.

Rozsahy skupin opičích kiksů mohou být velmi variabilní. Obecně zabírají mezi 10 a 60 hektary v závislosti na velikosti skupiny a stanovišti. Naproti tomu v sektorech se zasaženými nebo roztříštěnými stromovými maticemi lze pozorovat vysokou hustotu skupin s územími mezi 3 a 7 hektary.

Hustota v některých fragmentech může přesáhnout 1 000 jedinců na kmdva. V lesích bez zásahu je však běžné, že na km připadá 16 až 90 jedincůdva.

Kvílení opice zavěšené na ocasu Cephasem [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Mobilizace

V závislosti na dostupnosti zdrojů na území těchto primátů se mohou pohybovat denně z několika metrů na více než kilometr uvnitř lesa..

Během dne tráví tyto opice přibližně 60% svého času odpočinkem, 15% pohybem mezi stromovými matricemi, 15% krmením a přibližně 10% společenskými aktivitami, mezi něž patří mimo jiné interakce mezi členy skupiny nebo péčí..

Při pohybu z jednoho místa na druhé se pohybují čtyřnože a obvykle neskákají mezi stromy. Když se krmí, jsou často pozorováni visící za jejich chápavými ocasy nebo v klidovém stavu, jak sedí nebo leží na větvích..

Čtyřnásobná lokomoce je pozorována asi 50% času, lezení nebo lezení 37% nebo zbytek času visí nebo pozastaveno. V noci tito primáti přenocují na středně velkých stromech, obvykle v blízkosti jednoho z krmných míst..

Ženy z Alouatta palliata raději se pohybují po tenkých větvích středního vrchlíku a také více stoupají ve srovnání s muži.

Žena Alouatta palliata pohybující se svým lýtkem Steve Harbula [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Reference

  1. Arroyo-Rodríguez, V., & Mandujano, S. (2006). Fragmentace lesa mění kvalitu stanoviště pro Alouatta palliata. International Journal of Primatology, 27(4), 1079-1096.
  2. Clarke, M. R., Glander, K. E., & Zucker, E. L. (1998). Interakce nemluvňat s nematkou volně se vyskytujících kiksů (Alouatta palliata) na Kostarice. International Journal of Primatology, 19(3), 451-472.
  3. Cuarón, A.D., Shedden, A., Rodríguez-Luna, E., de Grammont, P.C., Link, A., Palacios, E., Morales, A. & Cortés-Ortiz, L. 2008. Alouatta palliata . Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2008: e.T39960A10280447. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T39960A10280447.en. Staženo dne 28. prosince 2019.
  4. Defler, T. R. (2010). Přirozená historie kolumbijských primátů. Kolumbijská národní univerzita.
  5. Estrada, A., Anzures D, A., & Coates-Estrada, R. (1999). Fragmentace tropických deštných pralesů, kiks opice (Alouatta palliata) a brouci v Los Tuxtlas v Mexiku. American Journal of Primatology: Official Journal of the American Society of Primatologists, 48(4), 253-262.
  6. Gebo, D.L. (1992). Lokomotorické a posturální chování v Alouatta palliata a Cebus capucinus. American Journal of Primatology, 26(4), 277-290.
  7. Glander, K. E. (1980). Rozmnožování a růst populace volně se vyskytujících zavalitých opic. American Journal of Physical Anthropology, 53(1), 25-36.
  8. Mendel, F. (1976). Posturální a pohybové chování Alouatta palliata na různé podklady. Primatological Folia, 26(1), 36-53.
  9. Ryan, S. J., Starks, P. T., Milton, K., & Getz, W. M. (2008). Intersexuální konflikt a velikost skupiny v Alouatta palliata: 23leté hodnocení. International Journal of Primatology, 29(2), 405-420.
  10. Serio - Silva, J. C., Hernández - Salazar, L. T. a Rico - Gray, V. (1999). Nutriční složení stravy Alouatta palliata mexicana ženy v různých reprodukčních stavech. Zoo Biology: Publikováno v souvislosti s Americkou asociací zoo a akvárií, 18(6), 507-513.
  11. Treves, A. (2001). Reprodukční důsledky změn ve složení opice kiks (Alouatta spp.) skupiny. Ekologie chování a sociobiologie, padesátka(1), 61-71.
  12. Whitehead, J. M. (1987). Vokálně zprostředkovaná vzájemnost mezi sousedními skupinami plášťových vytících opic, Alouatta palliata palliata. Chování zvířat, 35(6), 1615-1627.

Zatím žádné komentáře