Ve Španělsku hrozí vyhynutí 37 zvířat

4988
Anthony Golden
Ve Španělsku hrozí vyhynutí 37 zvířat

The ohrožená zvířata ve Španělsku dosahují počtu nejméně 165 druhů, pouze s ohledem na obratlovce. Protože Španělsko je jednou ze zemí s největší biodiverzitou a endemismem v Evropě, je důležité znát stav jeho druhů.

Zásadním krokem k zachování biologické rozmanitosti je identifikace druhů a studium populací. Tímto způsobem jsou zařazeni do kategorie podle stupně ohrožení, což z nich činí předmět ochranných opatření..

Horská koza (Capra pyrenaica). Zdroj: Juan Lacruz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Ve Španělsku se používají kategorie definované Mezinárodní unií pro ochranu přírody (IUCN) s některými dodatky. Základní kategorie ohrožení vyhynutím jsou Zranitelné, Ohrožené a Kriticky ohrožené.

I když ve Španělsku jsou používány i jiné kategorie, jako je Rare pro ty neobvyklé, ale které nedosahují Zranitelné. Z 602 druhů původních obratlovců identifikovaných ve Španělsku je 8 již v poslední době považováno za vyhynulé a další 4 jsou podezřelé z vyhynutí..

Zatímco 43 druhů je považováno za ohrožené (7%), 62 za zranitelné (10%) a 60 vzácných (9%). Obzvláště významnou skupinou jsou savci, kterých je ve Španělsku 111 druhů, včetně naturalizovaných..

Naturalizovaný druh je druh, který byl do země zavlečen a který se přizpůsobil a reprodukoval, jako by byl původní. Z tohoto počtu je 57 druhů považováno za druhy s určitým stupněm hrozby vyhynutí, což představuje něco málo přes polovinu (51%).

Seznam ohrožených zvířat ve Španělsku

Iberský císařský orel (Aquila adalberti)

Iberský císařský orel (Aquila adalberti) po lovu hlodavce

Je to dravý pták, který dosahuje výšky až 83 cm a má rozpětí křídel asi 2 m a je endemický na Pyrenejském poloostrově. Existuje však pouze 350 dospělých exemplářů, i když se jedná o populaci, která se zotavuje. Nachází se v ústředním systému a na Extremaduře, v Montes de Toledo, Sierra Morena a v močálech řeky Guadalquivir..

Malý Shrike (Lanius minor)

Malý ťuhýk (Lanius minor)

Tento pták je dlouhý asi 20 cm a je velmi bohatý na své světové distribuční rozmezí, ale ve Španělsku zbývá pouze 25 chovných párů. Žije na severovýchodě země, kde je tato malá populace roztříštěná. Toto určilo, že ve Španělsku má klasifikaci druhů kriticky ohrožených.

Kanárský egyptský sup (Neophron percnopterus majorensis)

Sup kanárský (Neophron percnopterus majorensis)

Pták je poddruh běžného egyptského supa, který obývá Kanárské ostrovy a před rokem 1950 zabírá téměř celé souostroví. Bohužel od tohoto desetiletí začal proces degradace, který zmizel téměř na všech ostrovech..

V současné době žije něco přes 130 jedinců soustředěných hlavně na ostrově Fuerteventura, stejně jako pár párů na Lanzarote a Alegranza. Mezi hlavní hrozby patří zhoršení stanoviště, v důsledku industrializace a používání agrochemikálií a vzhledem k jeho zrychlenému úpadku je zařazena do kategorie kriticky ohrožených..

Drop velký (Otis to bere)

Drop velký (Otis tard)

Je to velký pták, který se vyskytuje v severní Africe, Evropě a Asii a má klasifikaci v celé své zeměpisné oblasti Zranitelný. Populace asi 23 000 jedinců se odhaduje na španělském území, většina z nich v Extremadura a Castilla y León. V této zemi se také kvalifikuje jako zranitelný kvůli snížení, které utrpělo jeho obyvatelstvo.

Baskická nebo pravá velryba (Eubalaena glacialis)

Baskická nebo pravá velryba (Eubalaena glacialis). Zdroj: NOAA / Veřejná doména

Druh velryby je obvykle daleko od pobřeží, ale během období rozmnožování se blíží. Ve Španělsku se však uvádí, že je vyhynulý, protože po mnoho let nedošlo k žádnému pozorování a na celém světě je uveden jako ohrožený..

Bermejuela (Achondrostoma arcasii)

Bermejuela (Achondrostoma arcasii). Zdroj: David Perez / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Je to malá endemická ryba Pyrenejského poloostrova o délce ne více než 10 cm, která obývá řeky a horská jezera. Vzhledem ke svému endemickému stavu s relativně omezenou distribucí a náchylnosti stanovišť ke kontaminaci je klasifikován jako zranitelný.

Horská koza (Capra pyrenaica)

Horská koza (Capra pyrenaica)

Je to endemická španělská koza klasifikovaná jako vzácná, z nichž jsou tři poddruhy, jeden z nich Capra pyrenaica pyrenaica, považován za ohrožený. Z tohoto poddruhu zůstává pouze 104 jedinců v jediném bodě Pyrenejí.

Další dva jsou Capra pyrenaica vyhrává pohoří Sierra de Gredos a Capra pyrenaica hispanica rozšířenější na východ. Žijí ve skalnatých oblastech mezi 200 a 2000 metry nad mořem, v různých druzích vegetace a jejich hlavními hrozbami jsou nemoci jako svrab a lov..

Chameleon (Chamaeleo chamaeleo)

Chameleon (Chamaeleo chamaeleo)

Tento druh chameleona obývá středomořskou oblast, většinou v severní Africe a ve východním Středomoří. V Evropě se nachází v Portugalsku a Španělsku, které byly zavedeny v Itálii.

Tento druh byl ve Španělsku klasifikován jako ohrožený kvůli jeho vzácným populacím, které se nacházejí hlavně v Andalusii. Jeho hlavními hrozbami jsou ztráta stanovišť, odchyt a predace domácími zvířaty..

ŠedozelenáMarmaronetta angustirostris)

Šedozelená (Marmaronetta angustirostris)

Kachní druh byl běžný ve středomořské oblasti, nyní se však v této oblasti vyskytuje pouze ve Španělsku, na Sicílii a v severní Africe. Vyskytuje se také ve specifických oblastech Turecka, Střední Asie, Číny a Indie, které jsou celosvětově klasifikovány jako zranitelné.

Žije v mělkých vodách v mokřadech a močálech, počítá se ve Španělsku s několika reprodukčními páry, a proto je klasifikován jako ohrožený.

Tuleň středomořský (Monachus monachus)

Středomořská tuleň (Monachus monachus)

Tento druh je výjimečným případem, protože je považován za zvíře španělské fauny kvůli jedinému exempláři, který obývá ostrovy Chafarinas. Tyto ostrovy se nacházejí 4 km od východního pobřeží Maroka.

Na Kanárských ostrovech a na Baleárských ostrovech byly občas pozorovány vzorky. Vzhledem k této situaci je druh uveden jako ohrožený pro Španělsko i celosvětově.

Maurský lyska (Fulica cristata)

Maurský lyska (Fulica cristata)

Je to pták příbuzný jeřábům, který dosahuje délky asi 45 cm a žije pouze v některých oblastech Afriky a jižního Španělska. V této zemi je definován jako kriticky ohrožený druh, protože má populaci pouze 250 exemplářů.

Na druhé straně byly oblasti, kde se množí, omezeny a v současnosti jsou téměř omezeny na Andalusii.

Divoká kočka (Felis silvestris)

Kočka divoká (Felis silvestris)

Problém této kočky spočívá v tom, že ve Španělsku není dostatek informací o jeho populační situaci. Zdá se, že obývá téměř celý poloostrov, v některých oblastech je vzácný a v jiných místně hojný..

Jeho hlavní hrozbou je kromě zhoršování stanovišť páření s domácími kočkami, tvorba hybridů a degradace druhu. Prozatím je ve Španělsku považován za kategorii nedostatečně známého a vyžaduje více studií k definování jeho skutečného stavu z hlediska ochrany..

Gineta z Ibizy (Genetta genetta isabelae)

Ibiza Gineta (Genetta genetta isabelae)

Tento poddruh je endemický na ostrově Ibiza (Baleárské ostrovy, Španělsko) a vyvinul se ze vzorků zavedených Araby před 700 lety. Obývá borové háje, středomořské křoviny a dokonce i kultivační oblasti, kde je poněkud hojný, i když kvůli jeho sníženému rozšíření je klasifikován jako vzácný..

Jarabugo (Anaecypris hispanica)

Jarabugo (Anaecypris hispanica). Zdroj: Tiu Cancho / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Je to malá ryba endemická na Pyrenejském poloostrově a nachází se v přítocích řek Guadiana a Guadalquivir. Jejich populace jsou malé a jejich prostředí je velmi náchylné ke změnám způsobeným znečištěním a jinými změnami stanovišť. Vzhledem k hrozbám a omezené distribuci je považován za ohrožený druh.

Mihule mořská (Petromyzon marinus)

Mihule obecná (Petromyzon marinus)

Je to ryba s podlouhlým a kulatým tělem typickým pro pobřeží Atlantiku a Středozemního moře, kde žije mezi mořem a řekami. Rozmnožuje se a roste v řekách, aby později migroval do moře, kde žije asi 22 měsíců.

Ve Španělsku je klasifikován jako zranitelný, i když místně může být ohrožený, jako je tomu v Andalusii. Hrozby pocházejí z nadměrného rybolovu, znečištění vody a výstavby nádrží.

Koště zajíc (Lepus castroviejoi)

Zajíc koště (Lepus castroviejoi)

Jedná se o endemický druh Španělska, klasifikovaný jako vzácný, který obývá vyvýšené části pohoří Cantabrian. Žije v horských keřích mezi 1 000 a 1 900 metry nad mořem, stejně jako na mýtinách smíšených listnatých lesů. Mezi hrozbami patří ilegální lov a ztráta pastvin kvůli rozsáhlému chovu ovcí a koz..

Rys iberský (Lynx pardina)

Rys ostrovid (Lynx pardina). Zdroj: (c) Ex-situ Conservation Program of the Iberian Lynx www.lynxexsitu.es / CC BY 3.0 ES (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.en)

Jedná se o největší divokou kočku ve Španělsku, která se nachází na jihozápadě země a zabírá plochu téměř 11 000 kmdva. Obzvláště se hojně vyskytuje v národním parku Doñana a jeho okolí.

Tento druh je endemický na Pyrenejském poloostrově, obývající středomořské křoviny a hory, stejně jako lesy. Vzhledem k tomu, že ve Španělsku je pouze asi 1200 jedinců s klesající tendencí, je klasifikován jako ohrožený.

Plch z Formentery (Eliomys quercinus ophiusae)

Plch Formentera (Eliomys quercinus ophiusae)

Jedná se o poddruh, který obývá pouze keře, živé ploty a sady na ostrově Formentera (Baleárské ostrovy, Španělsko). To je považováno za vzácný druh, kvůli jeho omezené distribuci a skutečnosti, že jeho populace pomalu klesají.

Hlavní hrozbou je konkurence potkana obecného o potravu a nelegální eradikace kvůli tomu, že ji místní obyvatelé klasifikují jako škůdce vinic..

Vlk (Canis lupus)

Vlk (Canis lupus)

Ve Španělsku se vlk rozprostírá asi 100 000 kmdva v lesích na severozápadě země, dosahující asi 2 000 exemplářů. Největší hrozby se vyskytují v jižní polovině země kvůli nelegálnímu lovu, ale na severu se nezdá, že by velké hrozby měly. Proto je klasifikován jako zranitelný druh, který má stejnou kvalifikaci jako celosvětově.

Bělovlasá Malvasia (Oxyura leucocephala)

Samec malvasie bělovlasé (Oxyura leucocephala). Zdroj: Ferran Pestaña z Barcelony, Španělsko / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Je to malá červenohnědá potápěčská kachna s dlouhým a vzpřímeným ocasem, bílou hlavou s černým páskem nahoře. Žije ve Španělsku a severní Africe a prochází východním Středomoří do střední Asie.

Ve Španělsku zimuje ve fragmentovaných oblastech asi 2 400 exemplářů, zatímco ve východním Středomoří a ve střední Asii se odhaduje asi 15 000 jedinců. Vzhledem k rozptýlení populací a jejich relativně nízkému počtu je považován za ohrožený.

Sviňucha obecná (Phocoena phocoena)

Sviňucha obecná (Phocoena phocoena)

Tento mořský savec ze skupiny kytovců je vzácný na španělském pobřeží Atlantiku, kde je klasifikován jako zranitelný. Na druhé straně je považován za vyhynulý druh ve Středomoří, kde žil v minulosti. Zatímco hlavní hrozba v Kantabrijském moři je uvězněna v pevných velkých síťových sítích.

Velký podkovy (Rhinolophus ferrumequinum)

Velký podkovy (Rhinolophus ferrumequinum)

Přestože se jedná o druh široce rozšířený po celé Evropě a dokonce i ve Španělsku a na Baleárských ostrovech, je považován za ohrožený v Evropě kvůli úbytku jeho populací v důsledku lidských poruch, zejména v důsledku používání pesticidů.

Klasifikace se shoduje s kategorií přiřazenou místně na Baleárských ostrovech (Španělsko), ačkoli na obecné úrovni je v této zemi považována pouze za zranitelnou.

Netopýr velký (Myotis capaccinii)

Netopýr velký (Myotis capaccinii)

Tento létající savec je distribuován v rozptýlených populacích kolem středomořské pánve a sahá až do Íránu a Uzbekistánu. Ve Španělsku je jeho distribuce omezena na úzký středomořský pás na jihovýchod a na jih od poloostrova a na ostrovy Mallorca a Menorca.

Obývá jeskyně, doly a opuštěné podzemní kanály a je celosvětově považována za zranitelnou. Ve Španělsku je klasifikován jako ohrožený, kde se odhaduje populace 10 000 exemplářů s klesající tendencí.

Lesní káně (Myotis bechsteini)

Káně lesní (Myotis bechsteini). Zdroj: Dietmar Nill / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)

Je distribuován z Pyrenejského poloostrova do Íránu a obývá dutiny stromů, zřídka v podzemních úkrytech. Jedná se o hmyzožravé zvíře, které žije ve zralých lesích a je ovlivňováno zhoršováním stanoviště, zejména kácení starých stromů.

Je to také ovlivněno nevybíravým používáním chemikálií pro lesní úpravy. Z těchto důvodů, ačkoli je celosvětově považován za zranitelný, ve Španělsku je klasifikován jako ohrožený.

Palearktická vydra (Lutra lutra)

Vydra palearktická (Lutra lutra). Zdroj: Bernard Landgraf / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Tato vydra s hustou srstí, tmavě hnědá na zádech a světlá po stranách a na břiše, dosahuje délky až 1,2 m. Žije hlavně v řekách, jezerech a nádržích, i když občas žije na pobřeží, například v Malaze a Cádizu.

Je distribuován po celém euroasijském kontinentu a v severní Africe a kvůli rozptýleným a vzácným populacím je považován za zranitelný ve Španělsku i na celém světě.

Grizzly (Ursus arctos)

Medvěd hnědý (Ursus arctos)

Ve Španělsku existují pouze dvě populace, jedna v pohoří Cantabrian a druhá velmi malá v Pyrenejích. Toto zvíře obývá listnaté lesy těchto pohoří, kde se odhaduje, že nepřesahuje 70 exemplářů.

Proto je tento druh klasifikován jako ohrožený a také na úrovni Evropského společenství. Ačkoli je celosvětově klasifikován jako neohrožený kvůli existenci větší stabilní populace, zejména v Asii.

Popelka Shearwater (Calonectris diomedea diomedea)

Popelka stříbřitá (Calonectris diomedea diomedea)

Populace tohoto poddruhu mořského ptáka dosahuje asi 150 000 jedinců ve Středozemním moři, kde je endemický. Na španělském území se však odhaduje pouze 10 000 reprodukčních vzorků.

Distribuují se hlavně na ostrovech Chafarinas, na Baleárských ostrovech a na pobřežních ostrovech, kde je populace menší. Jejich největší hrozbou jsou náhodná úmrtí rybářů, stejně jako přirozená predace a ztráta stanovišť..

Bulwer's Petrel (Bulweria bulwerii)

Bulwerův bouřlivák (Bulweria bulwerii)

Tento mořský pták žije v Pacifiku a Atlantiku v mírných a subtropických vodách, také hnízdí v tropických oblastech. Ve Španělsku má Kanárské ostrovy jako místo rozmnožování, které obývá roztroušené po celém souostroví.

Odhaduje se, že na Kanárských ostrovech žije asi 1 000 exemplářů. Mezi ohrožení tohoto druhu patří predace potkanů ​​a koček, světelné a chemické znečištění i lidské vyrušení..

Gran Canaria blue finch (Fringilla teydea polatzeki)

Pěnkava obecná na Gran Canaria (Fringilla teydea polatzeki). Zdroj: Bartkauz na německé Wikipedii / veřejné doméně

Je to endemický pták na ostrově Gran Canaria, omezený pouze na dvě zalesněné oblasti borového lesa. V těchto dvou oblastech je asi 250 exemplářů, které představují 95% celé její populace..

Takovým způsobem, že je tento poddruh modré pěnkavy klasifikován jako kriticky ohrožený. Tento pták dosáhl této kritické úrovně díky svému zachycení a zmenšení svého stanoviště..

Sup vousatý (Gypaetus barbatus)

Sup bradatý (Gypaetus barbatus)

Je to velký sup, který dosahuje rozpětí křídel až 3 m a hmotnosti 7 kg a obývá střední Asii a v menší míře východní Afriku a jižní Evropu. Má ve zvyku zvedat kosti a skořápky a upouštět je, aby je rozbily a snědly jejich vnitřnosti, proto se jmenuje. Jedná se o ohrožený druh v mnoha oblastech rozšíření, zejména v Evropě, který již v různých regionech vyhynul.

Celosvětově je považován za neohrožený, ale ve Španělsku dosahuje kategorie ohrožených, protože v Pyrenejích zbývá pouze 80 chovných párů, z nichž byl tento druh znovu zaveden v Picos de Europa.

Dlouhonohá žába (Iberská žába)

Žába dlouhonohá (Rana iberica)

Je to malá červenohnědá žába, endemická na Pyrenejském poloostrově, která žije v potokech a horských rybnících. Ve Španělsku se nachází ve středu a na severu země a je ohrožen zhoršením stanovišť a predací zavedenými zvířaty, jako je norek americký (Neovison norek). V některých studiích je klasifikován jako téměř ohrožený a v jiných je klasifikován jako zranitelný.

Sollo nebo jeseter (Acipenser sturio)

Sollo nebo jeseter (Acipenser sturio)

Tato bezšupinová ryba pokrytá talíři a smyslovým vousem obývá severovýchodní Atlantik a Středozemní moře. Rozmnožuje se v řekách a později migruje do moře a je celosvětově i ve Španělsku považována za kriticky ohroženou. Jeho hlavními hrozbami jsou znečištění vody, vytváření nádrží a těžba písku v oblastech tření..

Cabrera vole (Microtus cabrerae)

Hraboš obecný (Microtus cabrerae)

Jedná se o malý endemický krtek Pyrenejského poloostrova, který je vzhledem k fluktuacím jeho populací klasifikován jako vzácný druh. Kromě toho jsou tyto populace navzájem velmi izolované a ohrožuje je ztráta jejich stanovišť, zejména požáry. Obývají louky a rákosí spojené se sezónními výchozy vody.

Hloupá želva (Caretta caretta)

Kareta obecná (Caretta caretta). Zdroj: ukanda / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Tento druh je mořská želva považovaná za celosvětově ohroženou a také ve Španělsku, obývající Středozemní moře, Atlantik, Indický oceán a Tichý oceán. Hlavními hrozbami na různých místech jsou lov, spotřeba jejich vajec a vlečné sítě..

Zatímco ve Španělsku je hlavní hrozbou spotřeba toxického odpadu a systém lovu na dlouhou lovnou šňůru (založený na dlouhé šňůře plné háčků).

Černá želva (Testudo graeca)

Černá želva (Testudo graeca)

Je to želva se žlutou a černou kopulovitou skořápkou, jejíž maximální velikost je 20 cm. Obývá středomořskou pánev ve dvou oblastech, jedna na západě a druhá na východě na Balkáně, v Turecku a na Středním východě..

Ve středomořské pánvi je omezena na severní Afriku, Itálii a jižní Španělsko. Je celosvětově považována za zranitelnou a ve Španělsku je klasifikována jako ohrožená, ačkoli v národním parku Doñana žije stabilní populace asi 5 000 jedinců.

Pyrenejský tetřev (Tetraus urogallus aquitanicus)

Pyrenejský tetřev (Tetrao urogallus aquitanicus). Zdroj: Arturo de Frias Marques / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Jedná se o poddruh tohoto galliformního ptáka, který pokrývá boreální Evropu a mírné horské enklávy na jihu. Ve Španělsku žije v Pyrenejích s populací pouhých 1378 jedinců, což se za posledních 15 let snížilo a je klasifikováno jako ohrožený.

Norek evropskýMustela lutreola)

Norek evropský (Mustela lutreola)

Tento mustelid je považován za ohroženého jak ve Španělsku, tak v celém Evropském společenství, kvůli jeho vzácné populaci. Vzhledem k tomu, že je to částečně vodní druh, jeho hlavní hrozbou je kontaminace řek a jezer.

Yubarta nebo keporkak (Megaptera novaeangliae)

Yubarta nebo keporkak (Megaptera novaeangliae)

Jedná se o druh roncual nebo velryb klasifikovaný jako ohrožený ve Španělsku a jako zranitelný po celém světě. Tento kytovec není na iberském atlantickém pobřeží a na Kanárských ostrovech příliš hojný, zatímco ve Středomoří je jeho přítomnost občasná..

Velryba se živí v mírných a studených vodách a rozmnožuje se v tropických oblastech, obývá všechny oceány a její hlavní hrozbou je lov..

Články zájmu

Ohrožená zvířata na světě.

Zvířata, kterým v Mexiku hrozí vyhynutí.

Ohrožená zvířata v Peru.

Zvířata, kterým v Chile hrozí vyhynutí.

Zvířata, kterým ve Venezuele hrozí vyhynutí.

Zvířata v nebezpečí vyhynutí v Argentině.

Reference

  1. Álvarez-Uria Tejero, P. a Zamora-Chico, C. (2007). Biodiverzita ve Španělsku. Ukazatele Střediska pro sledování udržitelnosti ve Španělsku (OSE). Prostředí 74.
  2. Diez-Leiva, I., González-Fernández, A. a Oberhuber, T. (2016). Průběžný přezkum souladu s Evropskou strategií pro biologickou rozmanitost ve španělském státě. Ekologové v akci.
  3. González, J.L. a Blanco, J.C. (Eds.) (1992). Červená kniha obratlovců Španělska. ICONA.
  4. Madroño, A., González, C. a Atienzas, J.C. (Eds.) (2004). Červená kniha ptáků Španělska. Ministerstvo životního prostředí a Španělská ornitologická společnost.
  5. Nores-Quesadas, C. a García-Rovés, P. (Coord.) (2007). Červená kniha fauny Asturského knížectví. Vláda knížectví Asturias a Obra Social La Caixa.
  6. Ruiz, A.F. a Rodríguez de los Santos, M. (2001). Červená kniha ohrožených obratlovců z Andalusie. Ministerstvo životního prostředí. Junta de Andalucía.

Zatím žádné komentáře