Charakter pavoučího pavouka, stanoviště, rozmnožování, chování

2834
Egbert Haynes

The paví pavouk (Maratus volans) je malý pavoukovec z čeledi Salticidae. Tato rodina je nejrozmanitější na úrovni druhů a rodů na světě. Pohlaví Maratus v současné době má přibližně 90 druhů, téměř všechny distribuované v Austrálii, kromě M. furvus který pochází z Číny.

Taxonomické polohy mnoha z těchto druhů a vztahy mezi nimi nejsou dosud dobře známy. V současné době je diskutována poloha rodu a několika druhů, protože existuje několik velmi podobných rodů, jako je Saitis.

Pavouk paví (Maratus volans) zobrazující břicho Autor: Jurgen Otto [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Skákací pavouci jsou mezi členovci obecně vizuálními specialisty. Není tedy divu, že většina mužů z mnoha druhů čeledi Salticidae se během námluv komplikovaně prezentuje..

Vibrace produkované muži, které se přenášejí přes substrát, a zpracování složitých vizuálních obrazovek fungují během námluv velmi dobře. Sexuální výběr hraje při vývoji těchto komplexních charakteristik intenzivní roli.

Pavouci z čeledi Salticidae obvykle představují důležitý sexuální dimorfismus, přičemž samci jsou ozdobnější než samice. nicméně, Maratus volans představuje výjimečný případ dimorfismu v rodině. Muži mívají velmi barevná břicha a protáhlý a ozdobený třetí pár nohou, zatímco ženy mají záhadné zabarvení prostředí..

Zpočátku se věřilo, že boční záhyby břicha mají funkčnost během skoků těchto malých pavouků. Při několika příležitostech někteří vědci poukázali na to, že křidélka břicha mohou ovlivnit dobu, po kterou jsou tito pavouci ve vzduchu po každém skoku.

To však dosud nebylo prokázáno. Jeden z druhů s největší podobností vzhledu a reprodukčního chování je Maratus pardus.

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Barvení
  • 2 Stanoviště a distribuce
  • 3 Přehrávání
    • 3.1 Námluvy
  • 4 Výživa
  • 5 Chování
    • 5.1 Sekvence námluvy
    • 5.2 Blikání pedipalps
    • 5.3 Pohyb epizod
    • 5.4 Zvyšování třetí dvojice nohou
    • 5.5 Rozkládání ploutvové ploutve
    • 5.6 Tanec
    • 5.7 Nasazení před kopulí
  • 6 Reference

Obecná charakteristika

Tito pavouci mají délku asi 5 milimetrů. Mají obyčejnou morfologii, podobnou většině druhů čeledi Salticidae. Oči jsou v typické poloze, téměř tvoří čtverec. Přední prostřední pár očí je větší a vizuálně vyvinutý.

Délka prvního, druhého a čtvrtého páru nohou je podobná. Třetí pár nohou muže Maratus volans jsou protáhlejší než zbytek pohyblivých nohou. Kromě toho představují ozdoby, které hrají zásadní roli při námluvách..

Konkrétně metatarzál třetího páru končetin je pokryt hustým chomáčem černých štětin a skupinou poměrně silných bílých štětin, které zdobí tarsi..

Břicho má podlouhlý a oválný tvar, který je dorzoventrálně zploštělý. Hřbetní oblast je opatřena pokožkou, která pokračuje do stran. Tyto epidermální záhyby přesahují normální šířku břicha a jsou semiovalního tvaru. Tyto se skládají po stranách a dokonce se skládají pod břicho.

Tyto záhyby se mohou během námluv u mužů rozšířit na celou šířku. Ženy nemají tyto záhyby v břiše a mají tendenci mít ji robustnější. V následujícím videu můžete vidět, jaké jsou námluvy pavouka tohoto druhu:

Zbarvení

Ženy i muži jsou jasně odlišitelní. Muži jsou obvykle velmi barevní, zatímco ženy mají tmavě hnědé zbarvení. Zbarvení mužů je obtížné popsat kvůli jejich velké kráse.

Hrudní oblast a boční oblasti hlavonožce jsou černé, druhé s okraji pokrytými bílými chlupy. Hřbetní oblast je mnohem barevnější. Cephalothorax má střídavé pruhované zbarvení mezi očima, se šedozelenými a jasně červenými pruhy.

Nohy, s výjimkou třetího páru, mají směs bělavých a hnědých chloupků stejným způsobem jako pedipalpy a bazální segmenty chelicery.

Celý hřbetní povrch břicha je pokryt velmi krátkými vlasy jako šupinami. Ty mají velkou paletu tónů, které dodávají břichu jeho zvláštní krásu. Vzor na břiše velmi připomíná pavouka Salticidae stejného rodu.

Střední a přední část je podélně pruhovaná, střídavě šarlatově červená a modrá, které odrážejí kovové tóny. Zadní oblast má příčné pruhy podobných barev. Boční ploutve jsou měkké nažloutlé barvy, zabarvené olivově zelenou barvou, každá z nich je označena dvěma šedozelenými pruhy.

Počítačové schéma barvicího vzoru Maratus volans KDS444 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Stanoviště a distribuce

Páv pavouk, Maratus volans, stejně jako drtivá většina zástupců rodu je endemický v Austrálii.

Tento druh byl zaznamenán hlavně z lokalit poblíž východního pobřeží Austrálie v Queenslandu, Novém Jižním Walesu, Victorii a kolem Sydney v národním parku Ku-ring-gai Chase a Cowan Field Station v rezervaci Muogamarra..

V dalších městech poblíž Queenslandu, zejména na jihovýchodě, také hlásili přítomnost M. volans. Dalšími lokalitami jsou Seal Rocks na pobřeží, asi 80 km severovýchodně od Newcastlu, a Coolah Tops, vnitrozemský web asi 200 km severozápadně od Newcastlu..

Nedávno byl také vyfotografován ve Warburtonu, 70 km východně od Melbourne a poblíž Brisbane.

Tito pavouci se vyskytují v suchém prostředí poblíž pobřeží a tropičtějších prostředích. Používají mikrohabitata blízko země a lze je nalézt také na křovinaté vegetaci a v nižších oblastech bylin..

Ženy z M. volans Obvykle se nacházejí v oblastech, jako je podestýlka na suchých větvích, a padají na zem jako mechanismus krypse nebo mimikry.

Reprodukce

Paví pavouci jsou aktivnější a snáze se nacházejí v období rozmnožování, které zahrnuje jižní jaro. Zralí muži se objevují od srpna a přetrvávají až do prosince. Ženy se objevují později a přežívají déle než muži, skrývají se v prosinci a kladou vajíčka..

Protože M. volans má v Austrálii široký geografický rozsah a zabírá různá prostředí, období rozmnožování se mohou mírně lišit.

Při absenci vizuálních podnětů mohou muži detekovat hedvábné nitě, které po sobě zanechala žena. Tato vlákna jsou impregnována feromony, které indikují jejich reprodukční stav.

Paví pavouk je možná pavoukovec s nejkomplikovanějším chováním při námluvách. Tyto skákající pavouci využívají multimodální flirtovací chování, které zahrnuje komplexní kombinaci hmatových, vibračních a vizuálních podnětů..

To usnadňuje a zkomplikuje přenos informací ženám a odesílá více zpráv, které mohou odrážet stejné informace. Muži s tímto komplikovaným námluvou zdůrazňují různé aspekty mužské morfologie..

Námluvy

Během námluv pavouk paví zobrazuje řadu velmi barevných a lesklých opisthosomálních ploutví nebo záhybů, které jsou obvykle drženy složené na břiše. Celá tato velmi komplikovaná struktura připomíná kaudální fanoušek páva, proto se jim říká paví pavouci..

Břicho se třese ve velmi komplikované rutině, na které se podílí také třetí pár nohou, představující řadu ozdob jako ozdoby.

Námluvy se mohou pohybovat od šesti do 51 minut. Pořadí chování mužů představuje variace, které lze přičíst každému jednotlivci.

Výživa

Aktivita těchto pavouků je převážně denní. Jídlo těchto malých pavouků pokrývá širokou škálu hmyzu a dokonce i dalších pavoukovců. Patří mezi ně široká škála druhů much, cvrčků, Hemiptera, Lepidoptera, Homoptera, Hymenoptera..

Obecně platí, že tito malí a hbití pavouci dokáží lokalizovat potenciální kořist na vzdálenost, která může přesáhnout 20 centimetrů. Ten druhý je docela obdivuhodný pro pavouka, který sotva dosáhne délky 5 milimetrů, a také si užívá jeden z nejlepších výhledů mezi pavouky..

Ženy s vejci mohou zajímat muže pro reprodukční účely, takže v rámci druhu může převládat kanibalismus. Navíc ženy po páření vykazují větší agresivitu vůči mužům, a proto mají po páření tendenci rychle uprchnout..

Chování

Sekvence námluvy

Celý akt námluvy doprovázejí vibrační signály způsobené pohybem opistosomu. Vibrace jsou předchůdci jakéhokoli pohybu, který muž dělá.

Vibrace mohou pocházet z stridulace způsobené mezi pohybem opistosomu a cephalothoraxu. Kromě toho mohou pocházet z vibrací břicha, které jsou přenášeny na podklad přes nohy.

Bliká Pedipalp

Námluvy původně začínají blikajícími pohyby pedipalps. Tyto pohyby se vyskytují přerušovaně během celého jednání a mohou být doprovázeny i dalším chováním muže..

Mají základní funkci, když je žena pryč od muže nebo není orientována přímo na něj.

Pohyb epizodické

Po pedipalpálním pohybu začíná kroutit břichem v různých směrech bez ohledu na expanzi a zatažení charakteristických záhybů v opisthosomu..

Ke zvedání třetí dvojice nohou, která představuje úpravy pro námluvy, dochází současně se zvedáním opisthosomu a odklopením jeho chlopní. Zvedání nohou může předcházet zvedání břicha, což nastává, pokud je muž od ženy.

K epizodickému kroucení dochází, když se muži přiblíží k ženě z dálky nebo mezi epizodami třepání třetího páru nohou..

Zvyšování třetího páru nohou

Třetí pár nohou se pohybuje zvlněným způsobem, když muž provádí boční pochody. K tomuto pohybu dochází téměř nepřetržitě. Vyskytuje se, jakmile přijde do čelního vizuálního kontaktu se ženou.

Finální zobrazení opistosomu

K vejčitému opistosomickému pohybu s prodlouženými záhyby dochází, když jsou muži dostatečně blízko ženám.

Břicho se pohybuje dopředu a dozadu bočně jako metronom, při velmi proměnlivých rychlostech. Většinu času se opistosome pohybuje synchronně s třetím párem nohou.

Tanec

Když je opistosome orientováno svisle, boční záhyby se vysunou a zasunou několikrát za sebou. I když dojde k druhému, třetí pár nohou zůstává ve svislé poloze. K tomu dochází pravidelně, když muž dělá malé pauzy ve svých pohybech nasazení opistosomu..

Nasazení před kopulací

Toto zobrazení se objeví bezprostředně po námluvách a představuje závěrečný akt před kopulací. Třetí pár nohou se otáčí dopředu a cephalothorax se zvedá na prvním páru nohou. Opistozomální záhyby se současně zatáhnou a břicho se vrátí do klidové polohy velmi blízko substrátu.

Během tohoto období dochází k rozmístěným epizodám oscilací opistosomu ve formě pulzů, které odpovídají vibracím. Spolu s druhým párem nohou také dochází k sestupu třetího páru nohou na zem..

První nohy se blíží k cefalotoraxu ženy, zatímco muž s ním přichází do styku, zatímco třetí pár nohou je umístěn na zemi v obráceném tvaru písmene V. Poté se samec nachází na samici a dochází ke kopulaci.

Reference

  1. Girard, M. B., Kasumovic, M. M., & Elias, D. O. (2011). Multimodální námluvy u pavího pavouka, Maratus volans (OP-Cambridge, 1874). PLoS One, 6(9), e25390.
  2. Girard, M. B., & Endler, J. A. (2014). Paví pavouci. Aktuální biologie, 24(13), R588-R590.
  3. Girard, M. B., Elias, D. O., & Kasumovic, M. M. (2015). Preference žen pro multimodální námluvy: pro úspěšné páření u pavouků je důležité více signálů. Sborník Královské společnosti B: Biologické vědy, 282(1820), 20152222.
  4. Girard, M. B. (2017). Sexuální výběr a evoluce signálu: Diverzifikace pavíků (rod: Maratus) (Disertační práce, UC Berkeley).
  5. Laidre, M. E. a Johnstone, R. A. (2013). Signály zvířat. Aktuální biologie, 2. 3(18), R829-R833.
  6. Maddison, W. P. (2015). Fylogenetická klasifikace skákajících pavouků (Araneae: Salticidae). Journal of Arachnology, 231-292.
  7. Metzner, H. (2019): Jumping spiders (Arachnida: Araneae: Salticidae) of the world. Zpřístupněno 14. prosince 2019. Online na https://www.jumping-spiders.com
  8. Otto, J. C., & Hill, D. E. (2011). Ilustrovaný přehled známých pavích pavouků rodu Maratus z Austrálie s popisem nového druhu (Araneae: Salticidae: Euophryinae). Peckhamia, 96(1), 1-27.
  9. Otto, J. C., & Hill, D. E. (2014). Popis nového pavouka pavího z mysu Le Grand v západní Austrálii s pozorováním na displeji u mužů a žen a srovnávacími poznámkami k souvisejícímu Maratus volans (Araneae: Salticidae: Euophryinae: Maratus). Peckhamia, 114, 1-38.

Zatím žádné komentáře