Charakteristiky klokaního červeného, ​​krmení, reprodukce, chování

1697
Alexander Pearson

The Červený klokan (Macropus rufus) je vačnatec patřící do rodiny Macropodidae z řádu Marsupialia. V současné době je největším vačnatcem na světě a největším domorodým savcem v Austrálii..

Hojnost tohoto druhu v oblasti jeho rozšíření úzce souvisí s podmínkami prostředí, vlivem srážkových událostí, závislostí hustoty populace a dostupností zdrojů..

Klokan rudý (Macropus rufus)
Foto David J. Stang / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Tato zvířata jsou schopna se pohybovat na velké vzdálenosti po lokalizovaných srážkových událostech, kdy jsou zdroje vzácné. Z tohoto důvodu červený klokan (Macropus rufus) je často považován za kočovný druh ve srovnání s jinými druhy rodu, které jsou sedavější.

Navzdory tomu nedávné důkazy ukazují, že pouze několik populací tohoto druhu vykazuje kočovné chování. Hustota obyvatelstva těchto velkých vačnatců má během období dešťů tendenci stoupat a v období sucha rychle klesat..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Hlava
    • 1.2 Velikost a hmotnost
    • 1.3 Ocas
    • 1.4 Končetiny
    • 1.5 Pohyb a držení těla
    • 1.6 Barvení
    • 1.7 Populace
  • 2 Taxonomie
  • 3 Krmení
  • 4 Přehrávání
    • 4.1 Embryonální diapauza
    • 4.2 Laktační fáze v červeném klokaní
  • 5 Chování
    • 5.1 Páření
    • 5.2 Bojové aktivity mezi muži
    • 5.3 Denní aktivita
  • 6 Stanoviště a distribuce
  • 7 Stav ochrany
    • 7.1 Predátoři
  • 8 Reference

Obecná charakteristika

Hlava

Hlava červených klokanů je vzhledem k velikosti těla malá. Mají pár prominentních uší, které drží vztyčené a směřují dopředu jako znamení pohotovosti. Obličej je mírně protáhlý a má široké nosní dírky.

Velikost a hmotnost

Plně dospělý klokan rudého muže může být ve vzpřímené poloze mezi 1,6 ma 1,8 m, zatímco samice jsou menší ve výšce 80 cm až 1 m..

Dospělí muži dosahují hmotnosti 89 kg nebo dokonce přesahují 90 kg. Ženy mají jednu třetinu velikosti mužů a mohou dosáhnout až 36 kg.

Ocas

Ocas je poměrně dlouhý a u mužů může dosáhnout délky asi 1,3 metru. To představuje třetí bod podpory, když je klokan v klidovém stavu a funguje jako kormidlo, když se rychle pohybuje. Svalstvo ocasu je dostatečně silné, aby uneslo váhu klokana.

Končetiny

Zadní končetiny jsou dlouhé a silné. Druhý a třetí prst na zadních nohách jsou fúzovány, a to přizpůsobením se skákání jako pohybovému prostředku.

Přední končetiny jsou krátké, se svalnatým předloktím u mužů a mají drápy, které používají k péči a boji při námluvách. Tělo mužů je obecně robustnější než tělo žen.

Ženy mají vak nebo vak, který chybí u mužů a funguje jako plodová taška, jakmile se narodí mládě..

Pohyb a držení těla

Červené klokani jako ostatní druhy makropodů se rychle pohybují skákáním na zadních nohách. Čtyřnásobná lokomoce, jak je vidět u většiny savců, pro ně není možná kvůli jejich adaptacím na skoky.

Tento mechanismus je levnou formou lokomoce, přičemž spotřeba energie je relativně konstantní při pohybu vysokou rychlostí v důsledku recyklace elastické energie ve šlachách zadních nohou..

Pokud by neexistovala elastická recyklace energie, rychlost spotřeby energie během cestování by byla téměř dvakrát tak vysoká. Klokani mohou cestovat rychlostí asi 14 m / s, vyskočit až na tři metry a vysunout vodorovně 10 metrů. Navzdory tomu obvykle cestují pomalejšími skokovými rychlostmi.

Když je klokan v klidovém stavu, obvykle sedí na zadních nohách téměř úplně vzpřímeně a používá svůj dlouhý ocas jako třetí bod podpory jako stativ. Když hledají potravu, mohou použít své přední končetiny jako oporu při současném pohybu zadních končetin..

Zbarvení

Muži mají obvykle v hřbetní oblasti červenohnědé zbarvení a v břišní oblasti krémové až šedavě zbarvené. Z tohoto důvodu se jim říká červené klokani. Samice mají naopak šedavé zbarvení a méně nápadné než u mužů, velmi podobné zbarvení potomků a mladistvých..

V suchějších oblastech jejího rozsahu mohou mít ženy více načervenalé zbarvení.

Populace

Je to jeden z nejhojnějších druhů klokanů v Austrálii. Ve srovnání s jinými druhy klokanů tvoří malé skupiny, které se skládají z přibližně tuctu jedinců. Navzdory vytváření skupin vykazují několik atributů společenskosti přítomných u většiny společenských savců.

Každá skupina se skládá z alespoň jednoho dominantního muže s několika ženami, se kterými se výhradně páří. Velikost skupiny je určena málo studovanými náhodnými procesy.

Jednotlivci neustále opouštějí skupinu a vstupují do ní, takže je vždy v neustálém pohybu. Kromě toho ve skupině nejsou navázány žádné úzké vztahy, jedinými silnými vztahy jsou vztahy mezi ženami a jejich potomky..

Když je dominantní muž vyzván mužem zvenčí skupiny o právo na páření, obvykle dojde ke střetu mezi oběma muži..

Taxonomie

Animalia Kingdom

Kmen: Chordata

Subfilum: Vertebrata

Třída: Mammalia

Podtřída: Theria

Infraclass: Marsupialia

Objednávka: Diprodontia

Rodina: Macropodidae

Rod: Macropus

Druh: Macropus rufus

Krmení

Tito velcí vačnatci jsou specializovaní býložravci, kteří preferují stravování pro mladší, měkčí zelené rostliny s vyšším obsahem výživy..

Obvykle konzumují velké množství fragmentů těchto rostlin. K trávení dochází mikrobiální fermentací v předním žaludku.

Samec klokan červený v krmení činnosti
Ltshears / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Během období sucha se v důsledku nedostatečných zdrojů k udržení vysoké populace klokanů zvyšuje úmrtnost v důsledku nedostatečné výživy. Nejvíce postiženými jedinci jsou mladiství, protože kvalita trávy je nízká, a větší samci, protože vegetace nestačí k pokrytí jejich energetických požadavků..

Kojící ženy i muži, kteří se účastní námluv a páření, jsou nejvíce postiženi nedostatkem kvalitního jídla. Tyto skupiny klokanů také vybírají vegetaci, která má nejvyšší nutriční kvalitu.

Některé dietní testy ukazují na rostlinu Enneapogon avenaceus spolu s dalšími travami jako jedna z nejdůležitějších ve stravě červených klokanů. Pastviny zabírají 67 až 95% stravy, v závislosti na jejich dostupnosti v pastvinách.

Reprodukce

Námluvy (Macropus rufus)
Rufus46 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Červené klokani se množí po celý rok nepřetržitě a asynchronně, pokud jsou příznivé podmínky, ve kterých se nacházejí.

K tomu dochází jako adaptace na nepředvídatelné a nepravidelné srážky, které produkují extrémy v množství a kvalitě vegetace spotřebované klokani. Ženy dospívají ve věku 15 až 20 měsíců, zatímco muži dospívají kolem 2 let.

Mužský klokan rudý udržuje polygynní systém páření, to znamená, že udržuje skupinu samic, s nimiž se páří, když jsou vhodné podmínky. Jakmile začne období dešťů a samice obnoví svůj stav těla do určité prahové hodnoty, začnou rychle zahřívat.

Stejně jako většina makropodoidních vačnatců tvoří teplo a páření po porodu normální reprodukční události druhu. V tomto videu můžete vidět páření mezi dvěma vzorky:

Embryonální diapauza

U červeného klokana jsou telata výsledkem poporodního estru, po kterém následuje embryonální diapauza a reaktivace embrya ve střední laktaci, když se předchozí telata trvale vynoří z váčku.

Druhé embryo se obvykle zastaví ve stadiu blastocysty a pokračuje ve vývoji, když jsou ideální podmínky..

Tento jev je známý jako fakultativní embryonální diapauza, která umožňuje odpojení oplodnění od narození a zajišťuje, že k postnatálnímu vývoji dochází za nejpříznivějších podmínek pro přežití potomstva..

Druhé embryo, které se vytvoří po narození dítěte, obnoví svůj vývoj, jakmile je první dítě nezávislé na matce..

Fáze laktace v klokani červeném

Kojení u těchto klokanů bylo rozděleno do několika fází:

-Fáze 1

Představuje přípravnou fázi během těhotenství před produkcí mléka.

-Fáze 2

Je ekvivalentní laktaci u eutherijských savců a zahrnuje dvě fáze, časnou počáteční fázi (fáze 2a), kdy je potomek trvale připevněn k struku, a druhou fázi (fáze 2b), ve které potomstvo začíná fází fyziologického dozrávání od 70 až 200 dní.

-Fáze 3

Začíná to, když je jedinec plně rozvinutý, a začíná příjmem jiných potravin než mateřského mléka. V tomto okamžiku je mléko produkované matkou bohaté na lipidy (telata staré 200 až 235 dní).

Samice červeného klokanka sající její lýtko
Rufus46 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Podobně se při přechodu z fáze 2 do fáze 3 znovu aktivuje vývoj embryonálního těhotenství s diapauzou. Jakmile se nové tele narodí, samice drží tele mimo vak, dokud není definitivně odstaveno, tele v vaku a také tele, které vstoupí do stavu diapause.

Samice produkuje mléko pro potomky ve fázi 3 z jedné mléčné žlázy a mléko pro fázi 2b z druhé mléčné žlázy pro mláďata nalezená ve váčku. Tento velmi konkrétní jev je známý jako asynchronní současné kojení nebo dvojí kojení..

Chování

Mladí klokani červeného pohlaví jsou nejpohyblivější věkovou a sexuální třídou. Rozptylové vzdálenosti původní skupiny se obvykle liší v závislosti na podmínkách prostředí, zejména na tlaku vyvíjeném suchem..

Protože červené klokani obývají otevřené oblasti s malou dostupností přístřeší, mají tendenci se agregovat jako strategie, jak se vyhnout, lokalizovat a snížit riziko predace. Tímto způsobem červené klokani zacházejí se svými kongenery ve vzdálenosti 50 metrů jako s částí skupiny a investují čas do dohledu a hledání potravy.

Navzdory tomuto typu chování má agregace nebo tvorba velkých skupin důsledek zdůraznění vnitrodruhové soutěže o zdroje. Soutěž probíhá navzdory skutečnosti, že skupiny tvořené červenými klokani jsou menší než u jiných druhů, jako jsou východní a západní klokani šedí.

Páření

Čichové podněty jsou podstatnou součástí detekce reprodukčního stavu žen u mužů. Obecně kontrolují urogenitální otvor samice a často čichají její moč, aby zjistili její sexuální stav..

Jakmile muž detekuje vnímavou ženu, sleduje ji asi 2 hodiny, než se páří, a zastaví se, aby jí upravil a olízl končetiny. Kromě toho samec drží ocas samice svými předními končetinami..

Během námluv muži vydávají ústy sérii cvakavých zvuků a samice může při průjezdu do kouta vydávat pronikavý zvuk..

Jakmile samice souhlasí s pářením, skloní se, přičemž položí přední nohy na zem a muž se položí tak, že ženu drží za krk silným předloktím a nohy položí po jedné na každou stranu ocasu samice, aby zahájil kopulaci. má intervaly trvání až 20 minut.

Bojové aktivity mezi muži

Když dojde ke konfrontaci mezi muži, obvykle zaujímají vzpřímenou polohu s nataženými a tuhými zadními končetinami a pomocí ocasu jako podpěry..

Předloktí se pro zobrazení neustále otevírají a zavírají. Když jsou demonstrace agresivnější, muži prudce potřásají hlavami a nohama..

Pokud konflikt přetrvává, muži se střetávají tak, že se drží navzájem pevným předloktím a pomocí nohou podávají silné údery do břišní oblasti soupeře, zatímco drží na ocasu..

Mohou také zápasit a bít se navzájem rukama nebo dokonce kousat. Po určení vítěze odešel poražený muž do důchodu.

Toto agresivní chování proti soupeřícím mužům lze také použít k obraně proti některým predátorům, jako jsou dingoes. Na druhou stranu, muži mohou zaujmout tyto agresivní polohy u člověka a dokonce iu domácích mazlíčků, jako jsou psi, když jsou vnímáni jako hrozba..

Denní aktivita

Během nejteplejších hodin jsou ve stínu často vidět červené klokani, kteří si lízají předloktí, aby ztratili teplo. Protože obývají vyprahlé oblasti, je jejich aktivita omezena na časné ranní hodiny a za soumraku a noci, kdy jsou teplotní podmínky méně drsné..

Červené klokan tele s matkou
Sb616 / Veřejná doména

Během této doby červené klokani vykonávají svoji potravní činnost ve všech rostlinných formacích. Kromě toho tráví čas hledáním vody, i když ji obvykle získávají z rostlin, které konzumují. Tato zvířata potřebují menší množství vody ve srovnání s jinými druhy, které obývají oblasti s vyššími srážkami..

Během noci mohou pokrýt oblasti bez zakrytí vysokých keřů, kde je obvykle během dne nevidíte.

Stanoviště a distribuce

Klokan rudý je endemický druh do Austrálie. Vyskytuje se na velké části australského území a jeho populace se koncentruje hlavně ve suchých a polosuchých oblastech, jejichž srážky se udržují mezi 250 a 500 mm ročně.

Mohou zabírat oblasti se stromy a rozptýlenou keřovou vegetací, prérijní oblasti, savany a dokonce zasahovat do prostředí.

Distribuce červeného klokana v Austrálii
Červený seznam ohrožených druhů IUCN, posuzovatelé druhů a autoři prostorových dat. / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

V populaci červených klokanů obvykle dochází k rozdílnému rozdělení jednotlivců podle dostupnosti zdrojů a reprodukčního nebo vývojového stavu. Dospělí muži a kojící ženy zabírají oblasti s nejlepšími zdroji.

V přírodních systémech, které zaujímají, dominují stromy, jako je trnitý proutí (Acacia victoriae). Keřová vrstva je charakterizována vytrvalými rostlinami odolnými vůči dlouhým obdobím sucha a několika, které se suchu vyhýbají (Atriplex vesicaria a několik druhů rodu Sclerolaena).

Na úrovni terénu se vegetace skládá ze směsi trvalých a pomíjivých lesů (Helipterum Y Helichrysum spp.), Byliny (Astrebla, Enneapogon, Eragrostis Y Chloris spp.) a měděné jahody (Sclerolaena spp.)

Stav zachování

V současnosti se jedná o druh, který je komerčně využíván pro použití svého masa a výrobu jeho kůží. Navzdory tomu si druh udržuje stabilní populační trend a je zařazen podle IUCN do kategorie nejméně znepokojivých..

Zdá se, že soutěž s hospodářskými zvířaty, jako jsou ovce, ve vyprahlých a polosuchých oblastech nemá negativní účinek. Tyto interakce mají tendenci se zvyšovat v období sucha, kdy klokani přemisťují ovce, a proto je farmáři často vylučují jako škůdce..

Jejich populace jsou často kontrolovány, protože velká populace často způsobuje zhoršení životního prostředí v důsledku nadměrného využívání zdrojů..

Tito klokani velmi těžili z infrastruktury pro chov ovcí a jiných zvířat pomocí umělých zdrojů vody a pastvin vyvinutých pro chov zvířat..

Predátoři

Červené klokani mají tendenci být hojnější mimo rozsah dingoes, psovití představení v Austrálii. Dingoes jsou obvykle velmi efektivní lovci červených klokanů, zejména na zvířata, která jsou mladá, stará nebo zraněná..

V některých částech Austrálie míra zabíjení červených klokanů dingoes, stejně jako výběr mladistvých jedinců, naznačuje, že aktivita dingo má regulační roli v množství přirozených populací..

Reference

  1. Blumstein, D. T., a Daniel, J. C. (2003). Síť klokanů (Macropus rufus) získejte antipredátorskou výhodu agregace. Etologický zákon, 5(2), 95-99.
  2. Caughley, G. (1964). Sociální organizace a každodenní činnost klokana červeného a klokana šedého. Journal of Mammalogy, Čtyři pět(3), 429-436.
  3. Croft, D. B. (1991). Domácí sortiment červeného klokana Macropus rufus. Journal of Arid Environments, dvacet(1), 83-98.
  4. Dawson, T. J. a Ellis, B. A. (1996). Strava savčích býložravců v australských vyprahlých, kopcovitých křovinách: sezónní vlivy na překrývání eur (klokani vrchní), ovcí a divokých koz, a na šířku a možnosti výživy. Journal of Arid Environments, 3. 4(4), 491-506.
  5. Edwards, G. P., Croft, D. B., & Dawson, T. J. (1996). Soutěž mezi červenými klokani (Macropus rufus) a ovce (Ovis aries) ve vyprahlých pastvinách Austrálie. Australian Journal of Ecology, dvacet jedna(2), 165-172.
  6. Ellis, M., van Weenen, J., Copley, P., Dickman, C., Mawson, P. & Woinarski, J. 2016. Macropus rufus . Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016: e.T40567A21953534. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T40567A21953534.en. Staženo dne 25. února 2020.
  7. Kram, R. a Dawson, T. J. (1998). Energetika a biomechanika lokomoce červenými klokani (Macropus rufus). Srovnávací biochemie a fyziologie Část B: Biochemie a molekulární biologie, 120(1), 41-49.
  8. McCarthy, M. A. (1996). Klokaní síť (Macropus rufus) dynamika: účinky srážek, závislost na hustotě, těžba a stochasticita prostředí. Journal of Applied Ecology, 45-53.
  9. Moss, G. L. a Croft, D. B. (1999). Stav těla červeného klokana (Macropus rufus) ve vyprahlé Austrálii: vliv podmínek prostředí, pohlaví a reprodukce. Australian Journal of Ecology, 24(2), 97-109.
  10. Muths, E., a Hinds, L. A. (1996). Cirkulující hladiny prolaktinu a progesteronu v divoké populaci červených klokanů (Macropus rufus) Marsupialia: Macropodidae. Obecná a srovnávací endokrinologie, 101(3), 317-322.
  11. Sharman, G. B. a Calaby, J. H. (1964). Reprodukční chování v klokani červeném, Megaleia rufa, v zajetí. CSIRO Wildlife Research, 9(1), 58-85.
  12. Shepherd, N.C. (1981). Predace červených klokanů, Macropus rufus, dingo, Canis familiaris dingo (Blumenbach) v severozápadním Novém Jižním Walesu. Výzkum divoké zvěře, 8(2), 255-262.
  13. Smith, M. J. (1996). Trvání embryonální diapauzy v bettongu s kartáčovým ocasem, Bettongia penicillata (Potoroidae): účinek stáří klidového žlutého tělíska. Reprodukce, plodnost a vývoj, 8(4), 807-810.

Zatím žádné komentáře