Vlastnosti netopýra kladivounového, stanoviště, rozmnožování, krmení

2800
Philip Kelley

The kladivoun bat (Hypsignathus monstrosus) je létající savec zástupce čeledi Pteropodidae, podřádu Megachiroptera, řád Chiroptera. Je to jediný žijící zástupce rodu Hypsignathus.

V současné době je největším druhem netopýrů na africkém kontinentu. Jejich činnost je převážně noční, okounají v korunách stromů, které jsou vysoké přes 25 metrů. Tito netopýři tvoří skupiny s méně než 25 jedinci, když nejsou v období rozmnožování..

Bat kladivoun (Hypsignathus monstrosus). Autor GH Ford / Public domain

V lokalitách, kde se tento druh vyskytuje, jsou poměrně časté a časté v zalesněných ekosystémech s malým zásahem do nížin. V období rozmnožování mají muži tendenci se agregovat vždy na stejných místech (výstavní arény na pevných stanovištích), takže tento druh vytváří páření „leky“.

Stejně jako ostatní druhy netopýrů tropických plodů mají i tyto netopýři zásadní roli při šíření semen, opylování květin a obnově lesních systémů..

Vzhledem k této důležité roli v ekosystému je přítomnost těchto netopýrů v určitých stanovištích údajem o stavu ochrany lesů. Tento druh se vyznačuje nejvyšším stupněm sexuálního dimorfismu mezi netopýry.

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Velikost a hmotnost
    • 1.2 Rozpětí
    • 1.3 Zuby
    • 1.4 Barvení
    • 1.5 Diferenciální charakteristiky muže
  • 2 Stanoviště a distribuce
    • 2.1 Stanoviště
    • 2.2 Distribuce
  • 3 Přehrávání
    • 3.1 Narození a počet potomků
  • 4 Jídlo
  • 5 Stav ochrany
    • 5.1 Lékařský význam
  • 6 Reference

Obecná charakteristika

Tito netopýři patří k nejvíce sexuálně dimorfním druhům.

Velikost a hmotnost

Muži převyšují ženy co do velikosti a hmotnosti. Muži váží v průměru kolem 420 gramů, zatímco ženy váží něco přes 220 gramů. Celková délka hlavy a těla, s výjimkou ocasu, se pohybuje od 193 do 304 cm, přičemž muži jsou největší..

Netopýr kladivoun spolu s dalšími příbuznými druhy. Autor: Internet Archive Book Images / Žádná omezení

Rozpětí křídel

Rozpětí křídel těchto velkých netopýrů může být u největších samců až 97 cm a u žen o něco více než 65 cm..

Chrup

Druhý premolární a všechny molární zuby jsou ve srovnání s jinými druhy z čeledi Pteropodidae výrazně laločnaté..

Zbarvení

Zbarvení těchto netopýrů je šedavě hnědé nebo světle hnědé. Oblast hrudníku je světlejší a toto zbarvení se táhne kolem krku a tvoří krátký náhrdelník. Bělavá skvrna pokrývá spodní část ucha.

Diferenciální charakteristiky muže

Samce lze za letu poznat podle dlouhé, hranaté a zkrácené hlavy. Kromě toho mají rozšířené tváře bez srsti se silným čenichem ve tvaru kladiva, a proto dostávají své běžné jméno.

Dalším charakteristickým rysem mužů je přítomnost obrovských visících rtů, které se skládají přes nos. Muži mají také mimořádný vývoj ve svých orgánech, aby vydávali vokalizace.

Mají pár vaků, které se otevírají na obou stranách nosohltanu. Tyto vaky se mohou nafouknout podle libosti a fungují jako velké zvětšení hlasové schránky (hrtanu) a hlasivek..

Hrtan je téměř stejně dlouhý jako polovina délky páteře a po naplnění pokrývá většinu hrudní dutiny a tlačí srdce a další orgány, jako jsou plíce, dozadu a do stran..

Zvuk produkovaný těmito netopýry je nepřetržitý křik nebo škrek, který je velmi silný, aby přilákal ženy přes koruny stromů. Na druhou stranu, ženy mají normální obličej velmi podobný obličeji létající lišky nebo druhu rodu Ephomophorus.

Pharynx Adaptations of the Hammerhead Bat (Hypsignathus monstrosus) Autor: TecumsehFitch / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Stanoviště a distribuce

Místo výskytu

Netopýr kladivoun zabírá velkou rozmanitost lesů v nadmořské výšce až 1800 metrů. Nalezeno v stanovištích včetně nížinných tropických vlhkých lesů, lužních lesů, bažin, palmových lesů, mangrovů a fragmentů lesů obklopených ekosystémy savany.

Byla hlášena některá umělá místa, kde tato zvířata mohou strávit noc, je však vzácné, že okounají v antropickém nebo silně zasaženém prostředí. Lze je také pozorovat v některých jeskyních, ale tato stanoviště jsou tímto druhem málo využívána.

Rozdělení

Distribuce Hypsignathus monstrosus. Autor: A proietti / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Tento druh byl hlášen hlavně ve středních a západních oblastech rovníkové Afriky s několika populacemi na východě v Etiopii a Keni. Jeho nejjižnější distribuce odpovídá Angole a Konžské demokratické republice.

Na západě je tento druh častější a šíří se po velké části Kamerunu, Rovníkové Guineje, Ghany, Pobřeží slonoviny, Gabonu, Sierra Leone, Súdánu, Toga a Ugandy. Na severu žije populace v Burkině Faso a Guineji-Bissau.

Reprodukce

Kladivoun netopýři mají preference pro místa rozmnožování, kde dominují stromy tohoto druhu. Terminalia catappa (Combretaceae). Tyto stromy jsou producenti ovoce, kteří tyto netopýry velmi přitahují, což usnadňuje zakládání reprodukčních kolonií..

Jsou snadno lokalizovatelné díky specifickým voláním, která muži provádějí na těchto rostlinných formacích. Na druhou stranu, muži mají tendenci vytvářet skupiny nebo velké páření, od tuctu jednotlivců po několik set, aby provedli spojení a přilákali ženy..

Páření se vyskytuje dvakrát ročně, během období sucha mezi červnem a srpnem a od prosince do února..

Každý muž vymezuje území o průměru přibližně 10 metrů, odkud vysílá hovory od časných nočních hodin a časných ranních hodin před úsvitem. Muži doprovázejí své písně malými ukázkami otevírání a mávání křídly..

Ženy létají nad seskupením mužů a nakonec vyberou jednoho nebo více mužů, se kterými se spojí. Samice se začínají množit kolem šesti měsíců věku, zatímco muži to dělají jeden a půl roku..

Narození a počet potomků

Většina porodů se vyskytuje mezi srpnem a zářím, s dalším vrcholem mezi říjnem a prosincem. Ženy rodí jedno mládě, nicméně existuje několik zpráv o tom, že ženy rodí pár mladých. Každá žena může rodit až dvakrát ročně, protože tento druh má poporodní teplo.

Krmení

Tito netopýři jsou převážně pojídači ovoce, mohou konzumovat širokou škálu ovoce (dužiny a džusu) původem z lesů, které obývají. Nejdůležitější ovoce ve vaší stravě jsou fíky (Ficus). Kromě toho mohou konzumovat plody některých plodin, jako je mango (Mangifera), guávy (Psidium), soursop (Anonno) a banány (Múza).

Plody, které tento velký netopýr konzumuje, lze konzumovat na stejném stromu, který je produkuje, nebo je lze převézt na okolní stromy, kde se žvýkají, aby se extrahovala sladká dužina..

Někteří autoři popisují některé útoky na drůbež, jako jsou kuřata, která byla uvázána nohama o sloupky nebo stromy. Ten druhý je však velmi vzácný a o těchto masožravých zvycích není mnoho informací..

Tito netopýři pijí vodu létáním nízko nad potoky. Když jsou v blízkosti vodního zdroje, berou to tak, že vyplazují jazyk a podnikají několik nájezdů, dokud nejsou spokojeni..

Stav zachování

Tyto netopýři mají široký distribuční rozsah. Z tohoto důvodu jsou podle IUCN zahrnuti do kategorie nejmenších obav, ačkoli stav populací tohoto velkého netopýra ve většině jeho rozsahu není znám..

Hlavní hrozbou pro tento druh je neustálé ničení jeho stanovišť a fragmentace lesů. Na druhou stranu jsou tato zvířata pronásledována a vylučována během páření, kvůli množství hluku, který generují. Kromě toho jsou neustále loveni, aby se konzumovali jako jídlo ve většině z jejich rozsahu distribuce..

Lékařský význam

Ukazuje se, že tento druh má také lékařský význam, protože představuje přírodní rezervoár viru hemoroagické horečky Ebola. Tito netopýři mohou migrovat mezi zeměmi, což by mohlo vysvětlit příchod viru do zemí bez předchozích infekcí, jako je Guinea.

Podle výzkumu by hlavní formou infekce netopýry byla konzumace jejich masa.

V současné době se v mnoha oblastech, kde došlo k nedávným ohniskům, často provádějí vyšetřování různých skupin zvířat, která jsou přirozenými rezervoáry tohoto viru. Cílem tohoto výzkumu je předcházet a předpovídat budoucí propuknutí hemoragické horečky ebola..

Reference

  1. Bradbury, J. W. (1977). Chování páření Lek u netopýra s kladivem. Zeitschrift für Tierpsychologie, Čtyři pět(3), 225-255.
  2. De Nys, H. M., Kingebeni, P. M., Keita, A. K., Butel, C., Thaurignac, G., Villabona-Arenas, C. J.,… & Bourgarel, M. (2018). Průzkum virů ebola u plodonosných a hmyzožravých netopýrů v Guineji, Kamerunu a Demokratické republice Kongo, 2015–2017. Vznikající infekční nemoci, 24(12), 2228.
  3. Feldmann, H., Jones, S., Klenk, H. D., & Schnittler, H. J. (2003). Virus ebola: od objevu po vakcínu. Recenze přírody Imunologie, 3(8), 677-685.
  4. Langevin, P., a Barclay, R. M. (1990). Hypsignathus monstrosus. Savčí druhy, (357), 1-4.
  5. Leroy, E. M., Kumulungui, B., Pourrut, X., Rouquet, P., Hassanin, A., Yaba, P.,… & Swanepoel, R. (2005). Ovoce netopýři jako zásoby viru Ebola. Příroda, 438(7068), 575-576.
  6. Magloire, N. C. J., Blaise, K., & Inza, K. (2018). Variace saisonnières des effectifs de Hypsignathus monstrosus h. allen, 1861 dans les sites d'appels sexuels (Abidjan, Pobřeží slonoviny). International Journal of Innovation and Applied Studies, 24(2), 755-763.
  7. Nowak, R. M. a Walker, E. P. (1994). Walkerovy netopýry světa. JHU Stiskněte.
  8. Nowak, R. M. a Walker, E. P. (1999). Walkerovi savci světa (Sv. 1). Stiskněte JHU.
  9. Shuker, K. (2014). The Beasts that Hide from Man: Seeking the World's Last Undiscovered Animals. Cosimo, Inc ...
  10. Tanshi, I. 2016. Hypsignathus monstrosus (errata verze publikovaná v roce 2017). Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016: e.T10734A115098825. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T10734A21999919.en. Staženo dne 8. března 2020.

Zatím žádné komentáře