Vlastnosti datlů, prostředí, rozmnožování, výživa

4109
Anthony Golden
Vlastnosti datlů, prostředí, rozmnožování, výživa

The datle Jsou to ptáci, kteří se vyznačují tím, že jsou horolezci stromů a klování na jejich kůru. Tito ptáci tvoří rodinu Picidae (řád Piciforme) s přibližně 218 popsanými druhy. Tato rodina ptáků je kosmopolitní a je rozšířena ve všech podnebích, s výjimkou polárních oblastí, Austrálie a Madagaskaru..

Jeho členové dostávají také další jména, jako jsou tesaři, telegrafové, datle, mimo jiné, která odkazují na jejich zvyk kácení stromů při hledání hmyzu..

Datel obecný (Dryocopus pileatus), autorka Kate Perez [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Datli jsou rodina ptáků s relativně homogenní ekologií. Hrají důležitou roli v lesních ekosystémech jako správce hmyzích škůdců a pro jejich příspěvek ke zdraví stromů.

Strategie krmení a jejich překvapivá schopnost extrahovat hmyz z kmenů jim umožnila obsadit nejrůznější stanoviště. Kromě toho jsou schopni udržet vysokou úroveň sympatií v důsledku distribuce zdrojů..

Datli získali morfologické úpravy, které tvoří charakteristiky sdílené všemi členy rodiny (synapomorfie).

Mezi tyto vlastnosti patří jeho zvláštní dlouhý jazyk pokrytý trny, které mohou vyčnívat z úst, a podlouhlý hyoidní aparát. Mají také podlouhlé podjazykové štítné žlázy, zesílenou lebku, tuhé rektu a nosní žlázy slabě vstupují na oběžné dráhy..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Hlava a jazyk
    • 1.2 Hyoidní aparát
  • 2 Stanoviště a distribuce
  • 3 Přehrávání
  • 4 Výživa
  • 5 Chování
    • 5.1 Hledání potravy
    • 5.2 Ekologický papír
  • 6 Reference

Obecná charakteristika

Tyto ptáky mohou vážit mezi 8 gramy (v případě datlů rodu Sasia), až více než 500 gramů v některých žánrech, jako je Mulleripicus Y Campephilus. Kromě toho se jejich délka těla pohybuje mezi 20 a 56 cm.

Tito ptáci mají zygodaktylové nohy s prsty 2 a 3 směřujícími dopředu a prsty 1 a 4 vzadu, což jim poskytuje vynikající přilnavost a stabilitu při lezení po kládách. Ocasní peří (rekty) jsou tuhé a končí ve špičatém tvaru, takže slouží jako opěrný bod, když šplhají po stromech při hledání potravy.

Zbarvení se u druhů datelů velmi liší, i když mnoho z nich má v oblasti hlavy červené a béžové peří, přičemž na koruně je běžný načervenalý a oranžový hřeben..

Hlava a jazyk

Datle jsou velmi dobře přizpůsobeny jejich zvyky klování a lezení na stromech. Tato zvířata musí odolat nárazu klováním, ke kterému dochází při rychlostech až 7 metrů za sekundu, s rychlostí přibližně 20 klování za sekundu..

Charakteristiky lebky a jazyka tesaře jim umožňují provádět tyto činnosti bez poškození nebo otřesů mozku. Lebka je obzvláště silná, aby absorbovala rázy.

Tito ptáci mají obloukovité mezokraniální kosti se dvěma podélnými hřebeny, které sahají až k zadní oblasti lebky. To jim umožňuje odolat vibracím generovaným klováním dřeva ze stromů.

Datle mají také specializovaný jazyk pro sběr larev hmyzu zevnitř kůry stromů. To je dlouhé, elastické a na konci s hákovitými strukturami.

Tyto háčky spolu s produkcí vysoce viskózní a přilnavé sliny jim umožňují zavádět je do vyvrtaných dutin, aby dosáhly a zafixovaly svou kořist..

Woodpecker Tongues Outline By Popular Science Měsíční svazek 49 [Public domain]

Hyoidní aparát

Další důležitou adaptací pro klování je hyoidní aparát. To zahrnuje kosti jazyka a pojivové tkáně. U všech ptáků se tento aparát skládá z pěti charakteristických kostí: paraglosální, bazihiální, urohiální, spárovaný ceratobranchiální a spárovaný epibranchiální..

Na rozdíl od ostatních ptáků je epibranchiální kost u datelů velmi dlouhá, což představuje asi 60% z celkové délky hyoidních kostí. Epibranchiální sahá až k nadočnicovému hřebenu mezi očima. Také v rodině Picidae chybí urohiální kost.

Hyoidní aparát tesařů se rozprostírá kolem lebky, od rostrálního pod zobákem až po kaudální v horní a koncové části lebky.

Vlastnosti této struktury jí dávají schopnost snížit dopad klování tím, že absorbuje část energie generované během uvedené činnosti. Tento systém funguje jako bezpečnostní pás, který pomáhá předcházet poškození mozku, snižuje napětí v tlaku a napětí až o 40%.

Stanoviště a distribuce

Japonský datel trpasličí (Dendrocopos kisuki) Autor fotografie: Laitche [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Ptáci čeledi Picidae mají kosmopolitní distribuci s vrcholy bohatství v neotropikách a jihovýchodní Asii. Tyto oblasti koncentrují přibližně polovinu popsaných druhů. Tato rodina však nepřekračuje hranici Wallace a chybí v jižní oblasti.

Většina izolovaných ostrovů postrádá druhy datlů. U Antil však bylo hlášeno více než 12 druhů s některými endemickými rody z různých souostroví. Na Kubě jsou tito ptáci zastoupeni více než 5 druhy.

Datle jsou obecně sedavé a málo disperzní. Geografický rozsah datlů má tendenci se snižovat s rostoucí druhovou bohatostí, přičemž nejrozšířenější jsou druhy vyskytující se ve vysokých zeměpisných šířkách..

U Picidae je odhadcem druhové bohatosti oblast geografické oblasti. Regiony s menší rozlohou tedy mají větší bohatství a vykazují více endemismů..

Datli obývají všechny typy lesů a prakticky chybí v bezstromových oblastech, jako jsou pouště, tundry a alpské oblasti..

Reprodukce

Datel samec (Melanerpes radiolatus) budující hnízdo Charles J. Sharp [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

U datelů je monogamie obecným trendem, přičemž dvojice ptáků často zůstává spolu většinu svého života. U mnoha druhů se však muži a ženy vyskytují pouze během období rozmnožování..

Dateli často hnízdí v dírách stromů, které vykopávají klováním sebe a v jeskyních na útesech. Hnízda jsou někdy stavěna oběma pohlavími, ačkoli to je obecně muž, kdo dělá většinu stavby..

Samice snáší 2 až 8 bílých vajec. Inkubace trvá asi dva týdny a kuřatům trvá 18 dní až měsíc, než se opeří. Samec i samice se o kuřata starají a krmí je.

Inkubační doba těchto ptáků je jednou z nejkratších, která byla zaznamenána. Podobně doba, kterou kuřata potřebují k vývoji a opuštění hnízda (opeření), je ve srovnání s inkubační dobou relativně dlouhá..

Některé studie naznačují, že díky vlastnostem hnízda a rodičovské péče jsou kuřata velmi bezpečná, což souvisí s dlouhou dobou, než se jim opeří..

Výživa

Strava specializovanějších datlů je hlavně hmyzožravá. Mnoho druhů je však schopno konzumovat nejrůznější druhy ovoce, semen a dokonce i šťávy, a proto mají mnohem rozmanitější stravu na stanovištích, která obývají..

Někteří z těchto ptáků konzumují hlavně hymenopterany z čeledi Formicidae, kteří si pod kůrou stromů zakládají hnízda. Kromě toho doplňují svou stravu larvami Hemiptera, Coleoptera a Lepidoptera, které také vytvářejí galerie, zejména v dutých kmenech. Jiné druhy se specializují na konzumaci larev brouků.

Několik neotropických druhů také doplňuje svoji hmyzožravou stravu plody z více než 15 druhů stromů. Na rozdíl od očekávání vykazují některé z těchto ptáků vyšší spotřebu ovoce v obdobích nedostatku.

To je pravděpodobně způsobeno skutečností, že během této doby dochází k období reprodukce a kuřata vyžadují větší množství živin..

Datel živící se plody (Melanerpes rubricapillus rubricapillus) Autor: Charles J Sharp [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Dalšími druhy jsou sběrači žaludů, které ukládají jednotlivě do malých otvorů, které obvykle otevírají na stromech poblíž svého útočiště. Jedná se o strategii, jak přežít zimní sezónu.

Chování

Rodina datelů ukazuje řadu sociálních vztahů od jednotlivců, kteří si osamoceně žijí po opuštění hnízda, přes jedince, kteří žijí dlouhodobě ve dvojicích, až po stabilní sociální skupiny..

Několik druhů této čeledi může vykazovat sociální chování při výběru hnízdních oblastí a dokonce i společných hnízdních aktivit. Některé ženy mohou umístit vajíčka do stejného hnízda a také se podílet na jejich péči a krmení, aniž by diskriminovaly mláďata od ostatních žen..

Bubnování těchto ptáků bez úmyslu hledat potravu představuje v období rozmnožování formu projevu samců u mužů k námluvám žen. Na druhou stranu to může také představovat chování vymezení území v těch oblastech nebo stanicích, ve kterých nejsou zdroje bohaté.

Hledání potravin

Hodně druhů datelů se chová velmi podobně jako ostatní hmyzožraví ptáci řádových pěvců. Spíše tito ptáci shánějí hmyz mezi listy a kmeny, místo aby ho lokalizovali pomocí zobáků a jazyka mezi kůrou stromů..

Tito ptáci jsou docela efektivní sekačky. Jakmile lokalizují místa, kde je k dispozici jídlo, neustále je navštěvují. Na druhé straně jsou místa s malým přísunem nebo místa, kde nedostávají vysoce výživné jídlo, opuštěná a málo frekventovaná..

Zobáky datlů jsou rovné, tvrdé a ve tvaru dláta. Datel kotvící do kmene stromu s ocasem sloužícím jako svorka, poskytuje rychlé a silné tahy, aby vykopal dutiny a odhalil nory hmyzu vyvrtávajícího dřevo. Poté používá svůj dlouhý a pružný ostnatý jazyk k zachycení uvedeného hmyzu ve svých galeriích..

Ekologický papír

Otvory od tesaře By Rhododendrites [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Tesaři hrají v lesích důležitou ekologickou roli. Výkopy prováděné v kmenech pro krmení a stavbu hnízd mají důležitý význam v procesech rozkladu stromů..

Někteří vědci dále naznačují, že tito ptáci hrají významnou roli jako disperzní vektory pro houby žijící ve dřevě..

Na druhé straně byly datle navrženy jako ukazatele biologické rozmanitosti lesů. To je způsobeno silnou souvislostí, kterou tito ptáci mají se zalesněným prostředím, a jejich citlivostí na strukturální změny a složení dřevin..

Reference

  1. Beltzer, A. H., de Amsler, G. P., & Neffen, M. I. (1995). Biologie potravy datla Colaptes melanochloros (Aves: Picidae) v naplaveném údolí řeky Paraná v Argentině. v Annals of Biology (Č. ​​20, str. 53-59). Publikační služba univerzity v Murcii.
  2. Benz, B. W., Robbins, M. B. a Peterson, A. T. (2006). Evoluční historie datlů a spojenců (Aves: Picidae): umístění klíčových taxonů na fylogenetický strom. Molekulární fylogenetika a evoluce, 40(2), 389 - 399.
  3. Cruz, A. (1974). Rozšíření, pravděpodobný vývoj a fosilní záznamy západoindických datlů (Family Picidae). Caribbean Journal of Science, 14, 183-188.
  4. Erdoğan, S., & Iwasaki, S. I. (2014). Funkční morfologické charakteristiky a specializované struktury ptačího jazyka. Annals of Anatomy-Anatomischer Anzeiger, 196(2-3), 75-87.
  5. Fedorova, N., Evans, C. L. a Byrne, R. W. (2017). Život ve stabilních sociálních skupinách je spojen se sníženou velikostí mozku u datlů (Picidae). Biologie dopisy, 13(3), 20170008.
  6. Jung, J. Y., Naleway, S. E., Yaraghi, N. A., Herrera, S., Sherman, V. R., Bushong, E. A.,… & McKittrick, J. (2016). Strukturální analýza jazyka a hyoidního aparátu u datla. Jednat o biomateriálech, 37, 1-13.
  7. Lima, S.L. (1984). Chování páření datla: efektivní vzorkování v jednoduchých stochastických prostředích. Ekologie, 65(1), 166-174.
  8. Londoño, C. F., Ramírez, G., Arias, J. C., Posada, J. A., SIE-RRA, O. R., Corbacho, M. & Correa, M. A. (2006). Avifauna z University of Antioquia: ptáci a ptáci Ciudad Universitaria. Redakční univerzita v Antioquii, Medellín, Kolumbie.
  9. Mikich, S. B. (2002). Spotřeba ovoce čtyřmi dateli (picidae: ptáci) v poloprázdných sezónních lesních zbytcích jižní Brazílie. Embrapa Florestas-Artigo v indexovaných novinách (ALICE).
  10. Mikusiński, G. (2006, leden). Datle: distribuce, ochrana a výzkum v globální perspektivě. v Annales Zoologici Fennici (str. 86-95). Finská zoologická a botanická vydavatelská rada.
  11. Short, L. L. (1974). Návyky tří endemických západoindických datlů (Aves, Picidae). Novitáty amerického muzea; ne. 2549.
  12. Ugalde-Lezama, S., Tarango-Arámbula, L. A., Ramírez-Valverde, G., Equihua-Martínez, A., & Valdez-Hernández, J. I. (2011). Trofické soužití tesařských ptáků (Picidae) v Pinus cembroides (Zucc.) Les přírodní chráněné oblasti Peña Alta, San Diego de la Unión, Guanajuato. Chapingo Magazine Forest and Environmental Sciences Series, 17(3), 361-377.
  13. Winkler, H., & Michalek, K. (2001). Rodičovská péče a rodičovství u monogamních datelů velkých (Picoides major) a datelů středních (Picoides medius). Chování, 138(10), 1259-1285.
  14. Yom-Tov, Y., a Ar, A. (1993). Inkubace a doba opuštění datelů. Kondor, 95(2), 282-287.

Zatím žádné komentáře