Vlastnosti klokaní krysy, taxonomie, krmení, reprodukce

782
Basil Manning

The klokaní krysy jsou souborem druhů hlodavců patřících do rodu Dipodomys. Tato zvířata se vyznačují tím, že mají velmi vyvinuté zadní nohy a velké velikosti ve srovnání se zbytkem těla, což jim umožňuje pohybovat se bipedálně, podobně jako lokomoce klokanů..

Ačkoli se tato charakteristika vyskytuje také u australské klokaní krysy (nebo zuřivé krysy) rodu Notomys, tyto rody spolu nesouvisí. Podobnosti mezi těmito zvířaty jsou způsobeny konvergentním vývojem v reakci na jejich adaptaci na podobné prostředí.

Klokan krysa (Dipodomys sp.) Autor: Николай Усик / http://paradoxusik.livejournal.com/ / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Klokaní krysy prošli řadou fyziologických adaptací, které jim umožňují přežít suché podnebí s nedostatkem vody. Z tohoto důvodu většina druhů Dipodomys nespotřebovávají významné množství vody, protože jsou schopni ji získat metabolickými procesy (oxidační fosforylace).

Pohlaví Dipodomys zabírá suché a polosuché oblasti západní Severní Ameriky, ačkoli některé druhy jsou více spojeny se zelenými stanovišti, jako jsou prérie a louky a pastviny.

Mohou se vyskytovat od jižní Kanady po Mexiko, kde mají širokou distribuci. Tato zvířata sídlí v norách se složitým systémem kamer a tunelů..

Klokaní krysy jsou převážně obživou a často se pasou na otevřených prostranstvích mezi vždyzelenými keři. Kromě toho jsou obecně noční a za soumraku..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Tělo
    • 1.2 Barva
    • 1.3 Mazová žláza
    • 1.4 Velikost
  • 2 Taxonomie a klasifikace
    • 2.1 Taxonomie
    • 2.2 Klasifikace
  • 3 Krmení
    • 3.1 Folivory
  • 4 Přehrávání
  • 5 Chování
    • 5.1 Sociální interakce
    • 5.2 Soumraková aktivita
  • 6 Stanoviště a distribuce
    • 6.1 Stanoviště
    • 6.2 Distribuce
  • 7 adaptací
    • 7.1 Reabsorpce vody
    • 7.2 Ochrana vody
  • 8 Stav ochrany
  • 9 Odkazy

Obecná charakteristika

Tělo

Klokaní krysy mají výrazné tělo, se středně rozmístěnými ušima asi 15 milimetrů od sebe. Jejich oči jsou velké a mají dlouhé vousy, které fungují jako snímače pohybu. Jako ostatní hlodavci, Diponomys Má na tvářích jakési kapsy, které jim umožňují ukládat a přesouvat jídlo.

Lebka Dipodomys Je trojúhelníkový, týl je základnou trojúhelníku a špička nosu je jeho vrcholem. Ve středním uchu představují zploštělé sluchové trubice a mastoidní antrum je zvláště nafouknuté.

Přední končetiny jsou krátké a slabé. Na druhé straně jsou zadní nohy velmi silné a velké, se čtyřmi dobře vyvinutými prsty. Ocas je velmi dlouhý, asi o 40% delší než tělo.

Barva

Na Dipodomys, hřbetní barva je obecně žlutohnědá, i když u některých druhů jsou světlé, šedavé tóny s černými nádechy. Na bocích mají bílé pruhy.

Ocas vykazuje v hřbetní a břišní oblasti načernalé nebo hnědé tóny, které směrem k distální části ztmavnou. Dva lehké boční pruhy se táhnou směrem ke středu ocasu a špička je bílá asi od 4 centimetrů ke konci.

Ve spodní části těla jsou chlupy s bílou bází a olověnými tóny. Směrem k spodní části ocasu srst zbarví nažloutle.

Dipodomys microps in Nevada Autor David Syzdek / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Přední nohy jsou zcela bílé, zatímco na zadních jsou chlupy se šedými základnami, které směrem ke kotníkům zčernají. Zadní nohy jsou bílé na hřbetní oblasti a tmavě hnědé až černé na spodní straně..

Obecně zbarvení klokaních krys zůstává stabilní, i když u mladistvých je více šedavých tónů než hnědých. Tato zvířata obvykle svlékla srst na podzim, přičemž na podzim, v zimě a na jaře vykazovala jasnější a hnědavější zbarvení a v létě matnější..

Olejová žláza

U klokaních krys se uprostřed zad nachází mazová žláza. Tato žláza se nachází přibližně v jedné třetině vzdálenosti mezi ušima a zadkem a má eliptický tvar s délkou přibližně devět milimetrů..

Vzhled této žlázy je drsný a zrnitý a na ní je růst srsti mnohem menší, což umožňuje její snadnou lokalizaci a dokonce viditelnost shora, když se srst nosí, těsně před línou..

Tato žláza vylučuje olej na srsti a umožňuje krysám klokanů zdravě chránit pokožku a vlasy v suchém a písčitém prostředí, ve kterém žijí..

Velikost

Měření klokaního potkana se u negravidních mužů a žen významně neliší, i když muži jsou o něco těžší.

Obecně mají celkovou délku (od nosu po špičku ocasu) přibližně 32,6 centimetrů. Ocas, od spodní části ke špičce, měří asi 18,8 centimetrů a zadní nohy jsou až 5 centimetrů.

Hmotnost žen je kolem 113 gramů, zatímco muži mohou vážit až 120 gramů.

Taxonomie a klasifikace

Taxonomie

Animalia Kingdom.

Subkingdom: Bilateria.

Kmen: Chordát.

Subfilum: obratlovců.

Intrafilum: Gnathostomata.

Nadtřída: Tetrapoda.

Třída: Savec.

Podtřída: Theria.

Infraclass: Eutheria.

Objednávka: Rodentia.

Rodina: Heteromyidae.

Podčeleď: Dipodomyinae.

Rod: Dipodomys

Klasifikace

Existuje 20 druhů popsaných pro rod Dipodomys. Ačkoli bylo dříve spočítáno 22 druhů, dva z nich (D. insularis Y D. margaritae) byly sníženy na poddruh Dipodomys merriami.

Variace zbarvení u většiny druhů spočívá v mírných změnách délky bílé barvy na špičce ocasu a odstínů srsti, i když u většiny z nich je vzor zachován..

Druh

Dipodomys agilis

Dipodomys californicus

Dipodomys compactus

Dipodomys deserti

Dipodomys elator

Dipodomys elephantinus

Dipodomys gravipes

Dipodomys heermanni

Dipodomys ingens

Dipodomys merriami

Dipodomys microps

Dipodomys nelsoni

Dipodomys nitratoides

Dipodomys ordii

Dipodomys panamintinus

Dipodomys phillipsii

Dipodomys simulans

Dipodomys spectabilis

Dipodomys stephensi

Dipodomys venustus

Krmení

Dipodomis merriami Spolková vláda Spojených států / veřejná doména

Klokaní krysy se obvykle živí semeny různých druhů rostlin, jako je sladká mešita (Prosopis glandulosa). Mohou také přijímat zelené části některých rostlin a u některých jedinců bylo zaznamenáno, že konzumují hmyz.

Množství a podíl potravin se u jednotlivých druhů poněkud liší. Jeden z nejvíce studovaných druhů klokaních krys je D. merriami. U těchto zvířat tvoří největší podíl potravy semena. Tyto krysy jsou schopné přežít na semenech bez vody.

Mezi měsíci únorem až květnem a srpnem však zelené části rostlin představují až 30% obsahu žaludku D. merriami. Odhaduje se, že tyto položky se používají jako zdroje vody v reprodukčních obdobích..

Folivory

Na druhou stranu, D. mikrops Jedná se o druh, který se specializuje na konzumaci listů z keře Atriplex konference. Tato zvláštní rostlina hromadí ve svých listech více elektrolytů než jiné druhy rostlin přítomné ve stejném prostředí.

Tyto elektrolyty umožňují udržovat vodní rovnováhu těchto rostlin a také jim dodávají kvalitu zachování 50 až 80% vody v jejich listech..

Tato jedinečná úprava ve stravě D. mikrops Může to být také způsobeno snížením soutěže o semena mezi různými druhy klokaních krys, které koexistují ve stejné lokalitě..

Reprodukce

Dospělí krysí klokani mají v roce několik reprodukčních období. Během tohoto období se u reprodukčních mužů zjistilo, že mají zvětšené břicho a varlata na přibližně 5 milimetrů..

V naturáliích D. merriami Bylo zaznamenáno, že v měsících od února do září je sexuálně aktivních až 50% mužů. Na druhé straně ženy vykazují vrchol reprodukční aktivity mezi měsíci lednem a srpnem. Druh D. spectabilis ukazuje stejnou reprodukční sezónu, která trvá od ledna do konce srpna.

Tato zvířata jsou polygamní, což naznačuje, že ženy a muži se v každé reprodukční fázi množí několika páry. U některých druhů se námluvy tvoří vzájemné čichání konečníku toho druhého, dokud samice nedovolí muži, aby se k ní připojil. U jiných druhů se provádí krátké pronásledování a péče.

Gestační období se pohybuje mezi 20 až 30 dny, v závislosti na druhu. Ženy rodí svá mláďata v komorách zabudovaných do nor. Tato mláďata se rodí bez srsti a s velmi málo vyvinutým zrakem..

Mezi prvními 10 a 15 dny si již vytvořili zrak a jsou pokryty tenkou vrstvou vlasů. Po třech až čtyřech týdnech jsou mladiství téměř plně rozvinutí a osamostatňují se..

Chování

Sociální interakce

Klokan krysa Kalifornským ministerstvem ryb a divoké zvěře ze Sacramenta, Kalifornie, USA / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Klokaní krysy jsou obvykle osamělé a trochu teritoriální. Z tohoto důvodu, když jednotlivec napadne území jiného, ​​tento na něj aktivně zaútočí, i když tyto boje jsou krátké a spočívají hlavně v zasažení zadních nohou ve vzduchu. Na druhé straně jsou tato zvířata v přítomnosti lidí plachá.

Čím větší interakce jednotlivci Dipodomys odehrává se v reprodukčních obdobích. U mužů obvykle existuje určitá míra dominance, ačkoli ženám chybí hierarchické pořadí.

Soumraková aktivita

Stejně jako u ostatních nočních zvířat, i v Dipodomys došlo ke změně ve vzorci aktivity souvisejícím s různými fázemi měsíce.

Takovým způsobem, že se ve fázi úplňku zvířata vyhýbají otevřeným prostorům a v noci zůstávají déle poblíž svých nor a chodí hledat potravu pouze za soumraku (soumraku a svítání).

Předpokládá se, že k tomuto chování dochází, abychom se vyhnuli nočním predátorům, kteří jim za jasnějších nocí méně vystavují.

Stanoviště a distribuce

Místo výskytu

Klokaní krysy obyčejně obývají polosuché oblasti v mírných pouštích a mnoho druhů sdílí tato území. Mírné křoviny však používají i tato zvířata a v těchto oblastech lze nalézt až 12 druhů..

Další stanoviště, které často používá Dipodomys Je to prérie, kde je běžné, že si budují své nory pod keři.

Mírné lesy a suché savany jsou území, kde lze nalézt i některé druhy klokaních krys, například krysu obrovskou. D. ingens. Tento druh obvykle obývá roviny v podhůří a oblasti s keři a vytrvalými trávami.

Extrémní poušť je využívána D. gravipes, D. phillipsii Y D. merriami. Kvůli nahrazení přírodních ekosystémů těchto druhů je běžné, že obývají umělé louky a některé plodiny. Některé skalní oblasti, jako jsou útesy, jsou zřídka využívány D. mikrops.

Rozdělení

Pohlaví Dipodomys Nachází se v západní části Severní Ameriky a lze jej najít od Kanady po většinu Mexika. V Kanadě byly druhy zaznamenány ve Vancouveru a Calgary.

USA mají záznamy ze severu země, procházející Dakotou a Seattlem, do Kalifornie, Arizony a Nového Mexika na jih.

V Mexiku se vyskytují od čivavy až po San Luis Potosí, přičemž některé populace se nacházejí na pobřeží Tijuany, Hermosilla a Culiacánu.

Adaptace

Reabsorpce vody

Klokaní krysy, stejně jako jiná zvířata, která žijí v oblastech s malou dostupností vody, si vyvinuly vlastnosti, které jim umožňují velmi účinně šetřit vodu z těla.

Některé druhy Dipodomys přijímat vodu z média a být schopen konzumovat až 10 až 12 mililitrů vody denně, jak je tomu u Dipodomys ordii columbianus. Na druhou stranu, Dipodomys merriami nekonzumuje vodu, protože je schopna ji získat ze semen, kterými se živí.

U těchto zvířat jsou struktury ledvin umístěné v dřeň stejné, známé jako Henleovy kličky, vysoce rozvinuté. Tyto struktury mají sestupné a stoupající tubuly nebo větve, až čtyřikrát delší než v případě lidí..

Tímto způsobem jsou tubulární tekutiny v ledvinách velmi blízké osmotické rovnováze s intersticiální tekutinou. K tomu dochází v důsledku účinné reabsorpce vody tubuly Henleovy smyčky během procesu produkce moči..

Tento proces reabsorpce způsobuje produkci moči s vysokou koncentrací více než 6000 mosmol / KgH.dvaNEBO.

Ochrana vody

Druh rodu Dipodomys kteří obývají extrémní suchá prostředí, jsou schopni konzervovat metabolickou vodu produkovanou oxidační fosforylací a snižovat tak jejich rychlost metabolismu a dýchání. To vysvětluje nízkou aktivitu těchto zvířat, která tráví většinu dne v chladných a vlhkých komorách svých nor..

Několik studií ukázalo, že když jsou tato zvířata podrobena stravě s malou dostupností vody, dechová frekvence klesá z průměrných 93,7 dechů za minutu na 44 až 53 dechů za minutu. Tímto způsobem se sníží ztráta vody parou při dýchání..

Na druhé straně zabraňují ztrátě vody pokožkou díky olejové žláze, která chrání jejich srst a pokožku před teplem a vysušením, čímž snižuje aktivitu potních žláz..

Stav zachování

V rámci žánru Dipodomys, 14 z 20 popsaných druhů (70% druhů) patří do kategorie „nejméně znepokojivých“ (LC).

Druh D. stephensi, D. nitratoides Y D. elator jsou považovány za zranitelné (VU), zatímco D. spectabilis je téměř ohrožen (NT), D. ingens je považován za ohrožený (EN) a D. gravipes Jedná se o druh, který je nejvíce ohrožen a podle IUCN je považován za kriticky ohrožený (CR).

Přestože populační trend obecně roste, některé populace mají tendenci klesat hlavně kvůli přemístění svého stanoviště..

Rozvoj zemědělství přinesl krysám klokanů různé problémy. Ukázalo se, že některé druhy jsou velmi citlivé na změny v ekosystému a jsou vážně ovlivňovány plodinami a plodinami, které nahradily jejich přirozená stanoviště..

Tento druh se předpokládá D. gravipes, který dříve obýval západní Baja California, vyhynul v přírodě, kvůli téměř úplnému zmenšení jeho stanoviště, kvůli zavedení zemědělství v uvedené oblasti.

Na druhé straně zemědělský průmysl vykonával silnou kontrolu nad hlodavci jako opatření ochrany plodin a sklizně. Tato opatření způsobila velký pokles populace u druhů, jako jsou D. stephensi Y D. elator.

Reference

  1. Álvarez-Castañeda, S.T. & Lacher, T. 2018. Dipodomys gravipes. Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2018: e.T6676A22227742. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-1.RLTS.T6676A22227742.en. Staženo 3. března 2020.
  2. Best, T. L., & Schnell, G. D. (1974). Baculární variace u klokaních krys (rod Dipodomys). Americký přírodovědec z Midlandu, 257-270.
  3. Bradley, W. G. a Mauer, R. A. (1971). Rozmnožování a stravovací návyky krysy klokanů Merriam, Dipodomys merriami. Journal of Mammalogy, 52(3), 497-507.
  4. Daly, M., Behrends, P. R., Wilson, M. I., & Jacobs, L. F. (1992). Behaviorální modulace rizika predace: vyhýbání se měsíčnímu světlu a soumračná kompenzace u nočního pouštního hlodavce, Dipodomys merriami. Chování zvířat44(1), 1-9.
  5. Howell, A. B. a Gersh, I. (1935). Zachování vody hlodavcem DipodomysJournal of Mammalogy16(1), 1-9.
  6. Kaufman, D. W., a Kaufman, G. A. (1982). Vliv měsíčního svitu na aktivitu a používání mikrohabitat u klokanů krysa Ord (Dipodomys ordii). Journal of Mammalogy, 63(2), 309-312.
  7. Kenagy, G. J. (1973). Adaptace pro listové stravování u krysy klokanů Velké pánve, Dipodomys microps. Ekologie12(4), 383-412.
  8. Mullen, R. K. (1971). Energetický metabolismus a rychlost obratu vody v těle dvou druhů volně žijících krys klokanů, Dipodomys merriami a Dipodomys microps. Srovnávací biochemie a fyziologie, (3), 379 - 390.
  9. Newmark, J. E., a Jenkins, S. H. (2000). Pohlavní rozdíly v agonistickém chování krys klokanů Merriam (Dipodomys merriami). Americký přírodovědec z Midlandu, 143(2), 377-388.
  10. Urity, V. B., Issaian, T., Braun, E. J., Dantzler, W. H., & Pannabecker, T. L. (2012). Architektura vnitřní dřeně krysy klokana: segmentace sestupně tenké končetiny Henleovy smyčky. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 302(6), R720-R726.
  11. Vorhies, C. T., & Taylor, W. P. (1922). Životní historie krysy klokanů: Dipodomys spectabilis spectabilis Merriam (Č. ​​1091). Ministerstvo zemědělství USA.

Zatím žádné komentáře