30 ohrožených zvířat ve Venezuele

4872
David Holt

Mezi ohrožená zvířata z Venezuely Můžeme zvýraznit kočkovité šelmy, jako je tigrillo, ptáky, jako je kardinál, velryby, jako je velryba fin, nebo plazy, jako je kajman Orinoco.

Rozmanitost je klíčovým slovem, pokud jde o popis fauny Venezuely. V zemi žije přibližně 341 druhů plazů, 284 obojživelníků, 1791 ryb, 351 savců a velké množství motýlů a dalších bezobratlých. V zemi žije více než 1360 druhů ptáků a 46 z těchto druhů je endemických..

Venezuela je podle Mezinárodní organizace pro ochranu přírody považována za jednu ze 17 zemí s největší biodiverzitou na světě. Znečištění životního prostředí, odlesňování a rozsáhlý lov a rybolov však ohrožují přežití některých těchto zvířat.. 

Švýcarský přírodovědec Henri Pittier byl prvním člověkem, který poukázal na ekologické problémy ve Venezuele a na potřebu chránit přírodní stanoviště. Ochrana proti nelegálnímu osídlení a vykořisťování je bohužel složitá kvůli obrovským rozloha půdy, která je stanovištěm mnoha druhů.

Farmáři kácejí stromy podél silnic, aby vytvořili otevřenou půdu, která usnadňuje pastvu hospodářských zvířat, a farmáři staví nelegální silnice, které umožňují lovcům vstoupit do vzdálených a chráněných oblastí..

Obchodníci s exotickými zvířaty pronikají do chráněných oblastí, aby lovili svou kořist při hledání zvířecích kůží, peří nebo částí těla. V mořských stanovištích používají rybáři motorové čluny, což poškozuje přežití tohoto druhu..

Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) je Venezuela domovem následujícího počtu druhů, které jsou organizací klasifikovány jako kriticky ohrožené, ohrožené nebo zranitelné:

Rejstřík článků

  • 1 Druhy, kterým hrozí vyhynutí ve Venezuele
    • 1.1 1- Západoindický kapustňák (Trichechus Manatus)
    • 1.2 2- vydra velká (Pteronura Brasiliensis)
    • 1.3 3- Malý kardinál (Carduelis Cucullata)
    • 1,4 4- pásovec obrovský (Priodontes Maximus)
    • 1.5 5- Vícebarevný andulka (Hapalopsittaca Amazonina Theresae)
    • 1.6 Mravenečník 6- (Myrmecophaga Tridactyla)
    • 1.7 7- Andský medvěd (Tremarctos Ornatus) 
    • 1.8 8- Pavoučí opice (Ateles Belzebuth)
    • 1.9 Velryba 9 nebo Velryba ploutev (Balaenoptera Physalus)
    • 1,10 10- torrentová kachna (Merganetta Armata) 
    • 1.11 11- Harpy orel (Harpia Harpyja)
    • 1.12 12- Tigrillo (Leopardus Wiedii)
    • 1.13 13- Andský Matacán Deer (Mazama Rufina Bricenii)
    • 1.14 Opice 14 v noci (Aotus Lemurinus)
    • 1,15 15 - Kajman Orinoco (Crocodylus Intermedius)
    • 1,16 16 - Malovaná nebo nepolapitelná želva (Trachemys Scripta Chichiriviche)
    • 1.17 17 - Želva Arraú nebo Charapa (Podocnemis Expansa)
    • 1,18 18 - Ñangaro (Parakeet Acuticaudata Neoxena)
    • 1,19 Kolibřík ušatý (Hylonympha Macrocerca)
    • 1,20 20 - Curassow kamenného chomáčku (Pauxi Pauxi)
    • 1.21 21 - Rohatý (Sphyrna lewini)
    • 1.22 22 - Wetmoreův penis (Rallus wetmorei)
    • 1,23 23 - Červená ropucha Yapacana (Minyobates steyermarki)
    • 1,24 24 - Sawfish (Pristis pectinata)
    • 1,25 25 - Andulka modrá (Thectocercus acuticaudatus neoxena)
    • 1,26 26 - Ropucha pruhovaná (Atelopus cruciger)
    • 1,27 27 - Staghorn Coral (Acropora cervicornis)
    • 1,28 28 - Velký modrý pták (Lopholatilus chamaeleonticeps)
    • 1,29 29 - Ještěrka Cerro el Humo (Euspondylus monsfumus)
    • 1,30 30- Farlowella venezuelensis
  • 2 Články zájmu
  • 3 Odkazy

Ohrožené druhy ve Venezuele

1 - Západoindický kapustňák (Trichechus Manatus)

K dispozici je několik současných studií, které by zjišťovaly polohu a stav kapustňáka ve Venezuele. Zeměměřické oblasti, které pomáhají poznat jeho rozšíření, jsou podmíněny sníženou existencí druhu.

Prostřednictvím pozemních expedic však bylo možné zjistit přítomnost kapustňáků v jezeře Maracaibo, v zálivu Paria a v deltě Orinoka..

Lov tohoto druhu snížil populaci kapustňáků v zemi. Nedávné zákony o ochraně, úsilí v oblasti vzdělávání a nedostatek kapustňáků vyvolaly rostoucí zájem o kontrolu jejich lovu..

Venezuela je typickým stanovištěm kapustňáků a pokračující pokles jejího lovu by mohl vést k optimistickému výhledu pro budoucí populace tohoto druhu..

Podle IUCN (2008) hrozí kapustňákovi vyhynutí, protože jeho současná populace se odhaduje na méně než 2 500 dospělých exemplářů..

2- Vydra velká (Pteronura Brasiliensis)

Podle výzkumu zveřejněného IUCN v roce 2015 je vydra obrovská považována za ohroženou ve Venezuele. Globální populace vydry obrovské je nízká a jednotlivé subpopulace jsou roztříštěné a malé..

Vydra obrovská je ze své podstaty náchylná k vyhynutí, protože se rozmnožuje pouze čtvrtina až třetina celkové populace. Tento druh také vykazuje pozdní dospělost, pozdní reprodukční věk, nízké přechodné přežití a nízké přežití mláďat, vlastnosti, které omezují rekolonizaci..

Tyto exempláře obývají mnoho druhů řek, potoků a jezer v tropických lesích, nížinách a mokřadech Jižní Ameriky, od Guyany přes Venezuelu a Kolumbii, v Argentině a na západ od And..

Ve Venezuele se nachází v řekách Monagas, Barinas, Amazonas, Bolívar, Delta Amacuro a Apure.

3- Kardinál (Carduelis Cucullata)

Malý kardinál pochází z Kolumbie, Guyany a Venezuely. Tento druh je z hlediska rozšíření klasifikován jako ohrožený (IUCN-2016), protože trpí velmi rychlým poklesem populace v důsledku svého odchytu pro obchod.

Je mimořádně atraktivní díky své schopnosti hybridizovat s kanáry. Intenzivní zemědělství také ovlivňuje jejich přežití v důsledku snížení jejich přirozeného prostředí..

The Carduelis Cucullata Je to jeden z nejohroženějších ptáků ve Venezuele, ale stále se na některých místech vyskytuje ve Falcon, Lara, Barinas, Miranda, Guárico, Anzoátegui a Zulia.

Odhady populace se pohybují od minimálně 700 do 5 000 ptáků. Byl identifikován jako jeden ze čtyř druhů ptáků s nejvyšší prioritou pro ochranu v zemi.

4- Obří pásovec (Priodonts Maximus)

Tento suchozemský druh se nachází v blízkosti vody v nerušených stanovištích primárního lesa. Vykopejte nory, obvykle na pastvinách nebo na otevřených plochách lesa. Gestační doba je čtyři měsíce a samice obvykle porodí pouze jednoho potomka..

Tento druh je loven pro svou spotřebu masa a jeho skořápka, ocas a drápy se používají mimo jiné k výrobě kolébek, nástrojů a pánví..

Obří pásovec je velmi ovlivněn ztrátou svého stanoviště. Je také zajat, aby byl chován jako domácí mazlíček nebo prodán jako „živá fosilie“ na černém trhu, ale v zajetí obvykle dlouho nepřežije..

Tyto hrozby vedly v posledních třech generacích k odhadovanému úbytku populace nejméně o 30%. Stav IUCN: Zranitelný (2014).

Pásovec žije ve Venezuele, Francouzské Guyaně, Guyaně, Surinamu, Paraguayi a Argentině. Ve Venezuele se nachází podél Andské Kordillery a Pobřežních oblastí a jižně od řeky Orinoco..

5- Vícebarevný andulka (Hapalopsittaca Amazonina Theresae)

Tento malý papoušek žije v oblačných a deštných lesích And v Táchiře a Méridě. Živí se hlavně ovocem, květinami a semeny.

Velkou hrozbou pro jeho ochranu je lov na trhu s domácími mazlíčky a ničení andského lesa. Ve Venezuele kácení lesů pro intenzivní pastvu skotu, časté spalování a pěstování kávy nadále snižuje jejich dostupné přirozené prostředí..

Existuje několik referencí, které umožňují odhadnout množství vícebarevného andulka v zemi. Tento druh byl prohlášen za ohrožené rozšíření podle studií zveřejněných IUCN v roce 2016 a je zařazen mezi deset hlavních priorit pro ochranu ptáků ve Venezuele.

6- Obří mravenečník (Myrmecophaga Tridactyla)

Mravenečník obrovský se nachází ve vlhkých tropických lesích, suchých lesích, stanovištích savan a otevřených pastvinách. Tato zvířata jsou obvykle samotářská.

U divokých žen začíná pohlavní dospělost obvykle kolem 2 let a je pozoruhodné, že v dětství nosí své potomky na zádech přibližně šest měsíců. Existuje několik studií o jejich dlouhověkosti, míře přežití a míře reprodukce..

The Myrmecophaga tridactyla je to prostor, který lze stále najít ve Střední a Jižní Americe. Zvláštnost jejich stravy, jejich velká velikost těla spolu s hrozbami pro degradaci stanovišť se ukázaly být důležitými faktory úpadku jejich existence..

Tento druh byl podle IUCN (2014) klasifikován jako ohrožený vyhynutím ve Venezuele. Odhaduje se, že celosvětově za posledních 10 let došlo k redukci tohoto druhu nejméně o 30%.

Ve Venezuele se jeho přítomnost rozšiřuje na sever k Falcónu a na severovýchod od jezera Maracaibo. Mohou být také nalezeny v Bolívaru a Amazonas.

7- Andský medvěd (Tremarctos Ornatus

Endemický v tropických Andách je andský medvěd jediným druhem medvěda v Jižní Americe. Nachází se v pohoří Sierra de Perijá, Macizo de El Tamá a Cordillera de Mérida ve Venezuele..

Populace andských medvědů pravděpodobně v příštích několika letech poklesnou o více než 30%. Vzhledem k nedávným snahám o ochranu bylo založeno mnoho chráněných oblastí a očekává se, že budou přidány další, ačkoli tyto obvody chrání pouze zlomek jejich přirozeného prostředí..

I v chráněných oblastech jsou medvědi zranitelní v důsledku nedostatečné hlídky. Rozvoj silnic a rozvoj zemědělství jsou obzvláště zákeřné v přežití druhu, protože kromě zmenšení a roztříštění stanoviště přitahují také medvědy, kteří umírají při pokusu o kořist.

Zvýšená těžba a těžba ropy představuje pro tento druh významné další hrozby.

Vzhledem k trendům hustoty populace těchto zvířat IUCN (2008) prohlásila andského medvěda za zranitelného vůči vyhynutí.

8- Pavoučí opice (Ateles Belzebuth)

Jeho stanoviště je spojeno s lesy s jílovitými půdami a pevnými pozemky. Pavoučí opice se pohybují a krmí ve vyšších úrovních stromů, tráví spoustu času v korunách stromů a jsou zřídka vidět na lesním dně.

Jsou to vysoce suspenzní zvířata, raději se houpají z jedné větve do druhé, aby se hýbali, než chodili nebo běhali po čtyřech. Jedí převážně na ovoci.

Tento druh je považován za původ v Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Venezuele. Jeho přítomnost sahá na sever Venezuely směrem k řekám Orinoco a Caura, obývá také vlhké lesy v povodí jezera Maracaibo.

Postupné ničení horských lesů je hlavní hrozbou pro jejich divokou populaci. Tento druh byl podle seznamu IUCN v roce 2008 uveden jako ohrožený.

9- Fin Whale nebo Fin Whale (Balaenoptera Physalus)

Ploutve velryby jsou po modrých velrybách druhým největším savcem. Dorůstají až 20 metrů na délku a váží přibližně 70 000 kilogramů.

Lov je dnes zodpovědný za nízký počet populací velryb fin. Vzhledem k tomu, že velryby používají nízkofrekvenční zvuky k volání žen, může lidské narušení zvukových vln vést ke snížení porodnosti druhů..

Odhaduje se, že světová populace Balaenoptera Physalus se za poslední tři generace snížil o více než 70%.

Ve Venezuele byla pozorování druhů zaznamenána na ostrově Margarita, ve Falcónu, Sucre a v národním parku Mochima. Lov tohoto exempláře je venezuelskými úřady penalizován. V roce 2013 byla podle IUCN uvedena velryba velrybí jako ohrožený druh.

10- Torrent Duck (Merganetta Armata

Torrent kachny žijí v některých z nejsilnějších a nejrychlejších řek v Andách Jižní Ameriky, které jsou obklopeny strmými, strmými horskými svahy. Voda, která teče z ledem pokrytých hor, vytváří vodopády a řeky, kde žijí a prospívají bystriny.

Torrent kachny žijí v prostředí, které je pro většinu zvířat obtížné navigovat a stavět hnízda na nepřístupných místech.

Odhaduje se, že v Méridě a Táchire žije populace mezi 100 a 1 500 exempláři. Hlavní hrozbou je ničení andských stanovišť a intenzivní lov. Ve Venezuele je druh považován za ohroženého vyhynutím.

11- Orel skalní (Harpia Harpyja)

Ve Venezuele se tento druh vyskytuje ve státech Carabobo, Aragua a Cordillera de las Costa. Je extrémně ohrožena severně od řeky Orinoco.

Zničení stanoviště a rozpad druhu jsou hlavní hrozbou pro jeho přežití. Stav IUCN: Zranitelný (2016).

12- Tigrillo (Leopardus Wiedii)

Populace tohoto exempláře klesají v důsledku indukované přeměny lesů pro zemědělství a výstavby rozvojové infrastruktury..

Tento druh je předmětem intenzivního lovu. Tato malá kočkovitá šelma se nachází v pobřežním pohoří (Macizo de Nirgua). Stav IUCN: Zranitelný (2015).

13- Andský Matacán Deer (Mazama Rufina Bricenii)

Jeho přítomnost sahá přes Táchiru, Méridu, Trujillo a je považována za nejohroženější druh ve Venezuele..

Vysoká míra konverze andských stanovišť je alarmující, což v kombinaci s jejich přísným lovem vedlo ke snížení jejich populace. Stav IUCN: Zranitelný (2016).

14- Night Monkey (Aotus Lemurinus)

Primát distribuován ve Venezuele podél povodí jezera Maracaibo a andských hor Táchira a Trujillo.

Jeho lov je vysoký, protože je oceňován jako domácí zvíře, jako jídlo a jako model pro biomedicínský výzkum. Stav IUCN: Zranitelný (2008).

15 - Orinoco Cayman (Crocodylus Intermedius)

Ve Venezuele se táhne nížinami povodí Orinoka. Celková populace se odhaduje na 1 500 krokodýlů. Hlavní hrozbou je ničení stanovišť, obchodování s jejich vejci a novorozenými krokodýly. Stav IUCN: Kritické nebezpečí (1996).

16- Malovaná nebo nepolapitelná želva (Trachemys Scripta Chichiriviche)

Je omezena na malou pobřežní oblast na severozápad od státu Falcón a přilehlých oblastí, její populace se odhaduje na 500 jedinců.

Hlavními hrozbami pro jejich přežití jsou pytláctví a ztráta stanovišť v důsledku znečištění. Ve Venezuele je druh považován za ohroženého vyhynutím.

17- Želva Arraú nebo Charapa (Podocnemis Expansa)

Je to největší známá vodní želva ve Venezuele a nachází se podél řeky Orinoco a jejích přítoků. Hlavní hrozbou je nadměrné využívání populace pro účely spotřeby. Stav IUCN: Nižší riziko (1996).

18- Ñangaro (Andulka Acuticaudata Neoxenna)

Nachází se ve vyprahlých oblastech přiléhajících k laguně La Restinga na ostrově Margarita na severovýchodě Venezuely. Jeho zánik je pravděpodobný ve střednědobém horizontu. Hlavní hrozbou pro jeho zachování je jeho zajetí jako mazlíčka a zničení jeho přirozeného prostředí..

19- Kolibřík ušatý (Hylonympha Macrocerca)

Je to jeden z nejznámějších endemických Venezuelanů, který se nachází pouze v oblačném lese poloostrova Paria v Sucre. Tomuto druhu hrozí vyhynutí v důsledku ztráty jeho přirozeného prostředí. Stav IUCN: Ohrožený (2016).

20 Curassow z kamenného chomáčku (Pauxi Pauxi)

Tento velký pták pochází z Kolumbie a Venezuely nacházející se v andské Sierře, na centrálním pobřeží a na poloostrově Paria. Mírný a pokračující úbytek populace je podezřelý na základě míry ztráty přirozeného prostředí a úrovně lovu.

Peří těchto ptáků je v ručně vyráběných špercích velmi atraktivní. Je to jeden ze čtyř prioritních druhů pro ochranu ptáků ve Venezuele. Stav IUCN: Ohrožený (2016).

21- Paroháč (Sphyrna lewini)

su neko / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Také známý jako kladivoun ryby nebo žralok kladivoun, se nalézá distribuován podél pobřeží, které se koupou v Atlantiku, včetně karibských ve Venezuele. Jeho stav je podle Červeného seznamu IUCN kriticky ohrožený.

Je to velká ryba, jejíž hlavní charakteristikou je hlava ve tvaru kladiva. Předpokládá se, že asi 80% populace, která obývála Venezuelu a Mexický záliv, bylo od počátku 21. století ztraceno..

Ačkoli to nebylo podrobně studováno, předpokládá se, že hlavním důvodem jeho kritické situace je nadměrný rybolov (většina z nich před dosažením pohlavní dospělosti) a zničení jeho stanoviště..

22- Wetmore's Cock (Rallus wetmorei)

BirdLife International 2016. Rallus wetmorei. Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016: e.T22692476A93355035. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22692476A93355035.en. Staženo dne 19. února 2020.

Je to endemický pták do Venezuely. Distribuuje se podél karibského pobřeží, zejména z národního parku Morrocoy do Puerto Cabello. Odhaduje se, že mezi 50 a 200 dospělými exempláři zůstává, takže jejich stav je ohrožený.

Patří do rodu Rallusi a jeho hlavním stanovištěm je slaný-pobřežní. Jsou malé a mají podlouhlý zobák.

Jeho populace klesá, hlavním problémem její ztráty je zničení jejího stanoviště v důsledku výstavby měst, znečištění a odlesňování.

23- Červená ropucha Yapacana (Minyobates steyermarki)

Minyobates steyermarki (foto: Karl-Heinz Jungfer). Enrique La Marca, Celsa Senaris 2004. Minyobates steyermarki Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2004: e.T55202A11264562.

Tento endemický obojživelník z Cerro Yapacana je také známý jako démonická jedovatá žába. Je to jediný svého druhu a vyznačuje se malou velikostí a zářivě červenou barvou, která skvrny na většině zad.

Jeho přirozeným prostředím je les, který je ovlivněn odlesňováním, požáry a těžbou energie a těžbou. To způsobí ztrátu stanoviště pro žábu, což vede k neustálému poklesu její populace. Červený seznam IUCN naznačuje, že je kriticky ohrožený.

24- HřebenovkaPristis pectinata)

Foto David Clode na Unsplash

Patří do čeledi Pristidae a je poměrně velký, může měřit asi 5,5 metru a vážit až 350 kg. Je velmi plachý a zřídka se projevuje navzdory tomu, že žije poblíž pobřeží, což způsobilo, že se jedná o špatně studované zvíře.

Jeho přítomnost je již ve Venezuele docela nejistá, protože jde o druh, který je podle IUCN kriticky ohrožený. Ve skutečnosti nejnovější záznamy pocházejí z roku 2013 poblíž poloostrova Paraguaná. Hlavním důvodem jeho zániku je zničení jeho ekosystému a nadměrný rybolov.

25- Perico Frentiazul (Thectocercus acuticaudatus neoxena)

Félix Uribe / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Je to poddruh Thectocercus acuticaudatus endemický na Isla Margarita. V průměru váží asi 170-175 gramů a měří přibližně 33-38 cm. Nejcharakterističtější věcí je jeho modrá hlava a žluté oči.

Také známý jako papoušek modrý, obvykle obývá keře, suché keře, lesy nebo džungle. Přestože je riziko vyhynutí nižší než u jiných druhů, v posledních letech vzrostl poplach nadměrným lovem v důsledku nezákonného obchodování s domácími zvířaty..

26- Ropucha pruhovaná (Atelopus cruciger)

Albert Charles Lewis Günther (1830-1914) / public domain

Je to endemický obojživelník z Venezuely, distribuovaný různými mokřady a lesy Aragua, Sucre, Miranda, Yaracuy nebo Carabobo, mimo jiné teritoria.

Jeho populární jméno je dáno černými linkami nakreslenými na zádech a hlavě, které kontrastují se žlutým tónem zbytku těla. Představuje sexuální dimorfismus, přičemž ženy jsou větší než muži.

V té době to byl hojný druh ve Venezuele, ale pokles jeho členů byl extrémní, což vedlo k kritickému ohrožení podle IUCN od roku 1996.

27- Staghorn Coral (Acropora cervicornis)

Roban Kramer / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Korálový druh typický pro Karibské moře, ačkoli existují i ​​útesy, které je hostí v Austrálii, na Seychelách nebo na Mauricijských ostrovech. Vynikají tím, že jejich kostra slouží k rekonstrukci útesů.

Jsou kriticky ohroženi IUCN, což o jejich situaci přináší mimořádně vážný fakt: od 80. let se jejich populace snížila o 80 až 98%. Jako naději uveďte, že populace zůstává stabilní a předpokládá se, že dochází k oživení. 

Hlavními hrozbami jsou ničení jejich stanovišť, změna klimatu nebo zavádění invazních druhů.

28- Velká severní dlaždice (Lopholatilus chamaeleonticeps)

Viz stránka pro autora / Public domain

Také známý jako zlatý modrý pták, žije podél východního pobřeží Spojených států, Mexického zálivu a v Karibském moři, i když v druhém případě pouze na mořských pobřežích Venezuely..

Je to největší ryba ve své rodině a v případě mužů dosahuje 112 centimetrů. To z něj učinilo velmi atraktivní mořskou bytost pro milovníky rybolovu, což je hlavní důvod, proč je součástí Červeného seznamu ohrožených druhů IUCN..

Spojené státy se dlouho pokoušely regulovat jejich nadměrné zachycování, protože velmi negativně ovlivňují jejich životní prostředí. Ve venezuelském případě ochranná opatření neexistují.

29- Ještěrka z Cerro el Humo (Euspondylus monsfumus)

Endemický druh Venezuely, nacházející se ve výšce více než 800 metrů nad mořem v lesích Cerro Humo, v národním parku Peninsula de Paria (Sucre). Malá velikost, je stromová a vyčnívá ze zbytku ještěrek své rodiny díky čenichu umístěnému v hřbetním pohledu. 

Je kriticky ohrožený, jeho největší hrozbou je degradace jeho stanoviště, výstavba silnic a především zemědělství a akvakultury..

30- Farlowella venezuelensis

Sladkovodní ryby patřící do čeledi Loricariidae. Je endemický pro Venezuelu a je distribuován na úpatí řek San Juan a Guarapiche. Měří asi 20 centimetrů. 

Je v nebezpečí kvůli zničení jeho stanoviště znečišťujícími látkami, jako je ropa, výstavbě silnic nebo domů nebo dokonce odlesňováním oblasti.

Články zájmu

Ohrožená zvířata na světě.

Zvířata, kterým v Mexiku hrozí vyhynutí.

Ohrožená zvířata v Peru.

Zvířata, kterým v Chile hrozí vyhynutí.

Zvířata v nebezpečí vyhynutí v Argentině.

Zvířata, kterým ve Španělsku hrozí vyhynutí.

Reference

  1. Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016-3. Obnoveno z: iucnredlist.org.
  2. Trichechus Manatus, západoindický kapustňák. Obnoveno z: animaldiversity.org.
  3. Kohnstamm, T. a kol. (2007). Lonely Planet Venezuela. Melbourne, Lonely Planet Publications.
  4. Houser, A. (2011). Venezuela. Minnesota, nakladatelství ADBO.
  5. Collen, B. a kol. (2013). Monitorování a ochrana biologické rozmanitosti. Překlenutí propasti mezi globálním závazkem a místní akcí. Hoboken, Wiley-Blackwell.
  6. Crooker, R. (2006). Venezuela. New York, Chelsea House Publishing.
  7. Maddicks, R. (2011). Venezuela: The Bradt Travel Guide. St. Peter, Bradt Travel Guides.
  8. Ohrožené druhy ve Venezuele. Obnoveno z: ecoportal.tripod.com.

Zatím žádné komentáře