Bobcat charakteristiky, stanoviště, reprodukce, výživa

1283
Charles McCarthy

The rys nebo mexická divoká kočkaLynx rufus) je severoamerický savec z čeledi Felidae. Je to jeden ze čtyř celosvětově uznávaných druhů rysů a jeden z nejméně ohrožených.

Je to jeden ze dvou druhů rysů známých v Severní Americe spolu s rysem kanadským. Lynx canadensis. Jedná se o jednu z nejvíce a nejlépe studovaných kočkovitých šelem ve Spojených státech, nicméně mnoho aspektů její biologie zůstává neznámé jižně od její distribuce (Mexiko).

Bobcat (Lynx rufus) Autor: marlin harms [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Bobcat má v celém rozsahu 12 uznávaných poddruhů, mezi nimiž jsou L. r. rufus, baileyi, californicus, escuinapae, fasciatus, floridanus, gigas, oaxacensis, pallescens, peninsularis, superiorensis a texensis.

Rysy, jako velká část kočkovitých šelem, jsou osamělá zvířata s denním a nočním vzorem činnosti. Mnoho autorů naznačuje, že rys je oportunistický predátor, jiní však potvrzují, že se tato kočkovitá šelma vyvinula jako predátor specializovaný na odchyt zajícovitých..

Přestože jsou primárně pozemské, šplhají velmi dobře díky přítomnosti dobře vyvinutých zatahovacích drápů. Mláďata a mladiství se mohou skrývat na stromech, zatímco matka loví.

Bobcats zakládají území, která se mohou sezónně lišit velikostí. Muži mají obvykle větší území, které se překrývá s územím několika žen. Toto území má tendenci se v období rozmnožování rozšiřovat a zmenšovat u žen, které mají malé potomky..

Kromě toho jsou změny velikosti území odrazem vzorce hojnosti kořisti. Muži mohou lovit větší zvířata než ženy kvůli rozdílu ve velikosti mezi pohlavími. Výběr menší kořisti ženami však naznačuje, že se živí nejhojnější kořistí v stanovišti..

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
  • 2 Stanoviště a distribuce
    • 2.1 Stanoviště
    • 2.2 Distribuce
    • 2.3 Zachování
  • 3 Přehrávání
  • 4 Výživa
  • 5 Chování
    • 5.1 Územnost
    • 5.2 Komunikace a účinky moči
  • 6 Reference

Obecná charakteristika

Bobcat je nejmenší ze čtyř celosvětově známých druhů rysů. Lynx rufus jedná se o sexuálně dimorfní druh, přičemž muži jsou větší než ženy.

Tyto kočky mohou dosáhnout velikosti až 63 cm vysoké a 1,6 metru dlouhé, od hlavy po špičku ocasu. Mohou vážit v průměru mezi 7 a 12 kg, i když záznamy některých mužských vzorků přesahují 18 kg.

Jeho srst je červenohnědá, v hřbetní oblasti mírně skvrnitá šedými a černými tóny. V postranní oblasti je světlejší a mramorování klesá směrem k ventrální oblasti, která má světlý odstín s rozptýlenými černými skvrnami. Toto zbarvení umožňuje dobré maskování s jeho přirozeným prostředím.

Končetiny mají zbarvení podobné hřbetní oblasti. Přední nohy mají vnitřně pár černých pásků, které je odlišují od ostatních druhů rodu. Nohy jsou dlouhé, uši špičaté a ocas měří asi 20 centimetrů a je obtočen černou špičkou..

Stanoviště a distribuce

Místo výskytu

Bobcat zaujímá docela kontrastní stanoviště. Ve Spojených státech zabírají jehličnaté lesy a smíšené boreální lesy, nížinné lesy z tvrdého dřeva, pobřežní bažiny na jihovýchodě a pouště a křoviny na jihozápadě. V Mexiku mohou zabírat suché křoviny a louky i tropické prostředí.

Nadmořskou výšku mohou obsadit prostory od hladiny moře do nadmořské výšky 3500 metrů. Stanoviště, která zabírají, se mohou lišit od pouštních oblastí, jako je poušť Sonoran v Mexiku, kde jsou velmi časté, oblasti keřů (křoviny), savany, lesy a oblasti s pastvinami.

Tato místa s vysokým zásahem v podobě plodin jsou těmito kočkami málo využívána kvůli nízké dostupnosti kořisti. Z tohoto důvodu jsou častější v oblastech s hustou vegetací, zejména v podrostu, kde zakládají stalkingové oblasti a jejich únikové brlohy a péči o mláďata..

Rozdělení

Distribuce bobcat Lynx rufus Autor Autor práce a prostorová data Červeného seznamu IUCN [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Bobcats mají širokou distribuci v Severní Americe a zabírají od jižní Kanady, velké části Spojených států až po stát Oaxaca v Mexiku, což je nejjižnější limit jejich distribuce. Je to jediný druh rysa, který dnes zaujímá téměř celé historické rozšíření.

Jeho nepřítomnost na jih od Isthmus of Tehuantepec je pravděpodobně způsobena absencí kořisti a nikoli konkurencí s ekologicky podobnými druhy. Zdá se, že tento druh rozšiřuje svoji distribuci na sever v Kanadě v důsledku odlesňování přírodních lesů.

S použitím kamerových pastí byla přítomnost bobcatů stanovena dále na sever od kanadských Skalistých hor, což zvýšilo její rozšíření, což je v rozporu s tím, co se myslelo.

Ve Spojených státech byly během 20. století prakticky pronásledovány k jejich eliminaci ve státech Iowa, Illinois, Indiana, Ohio a Missouri kvůli ztrátě stanovišť a vykořisťování. Populace v těchto státech se však v současné době zotavují..

Část jeho severní distribuce se překrývá s jiným, větším druhem rysa, Lynx canadensis.

Zachování

Populační trendy tohoto druhu jsou stabilní, nicméně některé regionalizované tlaky mohou být výzvou pro jeho zachování.

Tento druh je díky svému obchodu zařazen do přílohy II úmluvy CITES. V posledních 2 desetiletích to byla nejvíce komercializovaná kočkovitá šelma pro svou srst.

Do budoucna jsou hlavními hrozbami lov na nelegální obchod s kožešinami, ztráta přírodních stanovišť způsobená růstem urbanizovaných oblastí a odlesňování..

Na druhou stranu jsou také zranitelní vůči konzumaci otrávených hlodavců ve městech a vůči genetické izolaci způsobené rozpadem kontinuity stanovišť..

Rysy zřídka často narušují stanoviště, takže je velmi vzácné je vidět mimo přírodní ekosystémy. V některých oblastech, jako je Florida, se jejich populace výrazně snížila kvůli účinkům způsobeným zavlečením exotických druhů, jako jsou barmské krajty..

Zdrojem ohrožení jsou také střety s domácími zvířaty, jako jsou kočky a psi. Jsou také náchylní k přenosu nemocí u některých populací ve východní Kanadě a k přejíždění, když používají silnice jako průchody..

Reprodukce

Muži tohoto druhu se množí s několika ženami a v reprodukčním období obvykle rozšiřují svůj rozsah teritoriálního pohybu. Tímto způsobem zvyšují šance na reprodukci u žen, jejichž území se překrývá s vaším..

Muži vykazují sezónní snížení spermatogenní aktivity během léta a na začátku podzimu, ale tento vzorec je snížen u dospělých mužů..

Období páření se mění podle toho, jak se mění nadmořská výška, délka, zeměpisná šířka a klimatické změny. Reprodukční události se mohou vyskytovat po celý rok, ale vrcholí od srpna do prosince.

Žena ve stádiu proestru začíná označovat močí strategická místa, aby ji muži detekovali. Většina porodů se vyskytuje mezi dubnem a květnem. Některé samice, které se množí brzy, mohou mít na konci roku druhý vrh.

Vrh se může pohybovat mezi 2 až 6 štěňaty, která obvykle zůstávají chráněna ve svých doupatech až do věku tří měsíců. Kojení může trvat dva až tři měsíce. Samice se starají o svá mláďata sama, dokud nenadobudnou dovednosti samostatného lovu a vymezení vlastního území..

Bobcat v pozici pronásledování Letartean [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Výživa

Bobcati mají poměrně pestrou stravu, skládající se převážně z králíků a jiných malých hlodavců, ale jsou méně specializovaní než jiné druhy bobcatů, jako jsou Lynx canadenses.

Výběr kořisti, kterou tato kočkovitá šelma závisí, závisí do značné míry na dočasné dostupnosti, kterou mají na teritoriích, která obsazují..

Lagomorphs tvoří v mnoha lokalitách, které obývají, více než 70% stravy. Přítomnost králíků je nezbytná pro stanovení životaschopné populace bobcatů. Mezi nejvíce konzumované druhy zajícovců patří Lepus sp, Romerolagus diazi, Sylvilagus audubonii, S. cunicularius, S. floridanus.

Kromě toho mohou rysi do své stravy zahrnout více než 20 dalších druhů. Patří mezi ně velká rozmanitost malých suchozemských hlodavců a velká rozmanitost druhů veverek.

Muži mohou chytit velkou kořist, včetně mladistvých kopytníků, jako jsou jeleni rodu Odocoileus a další středně velcí savci včetně vačic, mustelidů, procyonidů a dikobrazů.

Mohou také příležitostně zachytit, pokud jsou omezené zdroje, různé druhy ptáků a plazů, jako jsou ještěrky a hadi. Na druhou stranu mohou lovit domácí zvířata, jako jsou psi, kočky a hospodářská zvířata..

Chování

Tato zvířata mají obecně kluzké chování. Z tohoto důvodu byla většina ekologických informací shromážděných pro toto zvíře získána z nástrojů, jako je telemetrie a studium zvířat zabitých při sportovním lovu..

Územnost

Samci rysů zakládají území až 1,65krát větší než území žen. Ženské území se pohybuje od téměř 1 do 43 kmdva zatímco muži zabírají od 3 do téměř 168 kmdva s průměrem 39,7 kmdva. Aby chránili své území, označují stromy drápy nebo stolicí a močí..

Ženy a muži rozšiřují a uzavírají své území na základě sezónnosti, přičemž největší území jsou v zimním období u obou pohlaví. Muži v zimě zabírají podstatně větší území.

Hustoty těchto koček se liší podle oblasti, kterou zabírají. Mají tendenci být upřednostňováni ve středohorských oblastech s vysokým křovinatým porostem a strmými oblastmi s množstvím jehličnanů.

Na druhou stranu má tato kočka v zimě tendenci zabírat oblasti, kde vrstvy sněhu nejsou tak silné. Během této sezóny jsou častěji viditelní na otevřených prostranstvích, jako jsou silnice, útesy a jedlové lesní plantáže, kde je větší počet známek dostupné kořisti.

Lynx rufus Autor: Bighouse2015 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Komunikace a účinky moči

Moč těchto kočkovitých šelem má vysoký obsah sloučenin síry, což má za následek vysokou účinnost při úpravě krmného chování jejich kořisti..

Tyto semiochemické sloučeniny odpuzují zvířata jako Odocoileus hemionus, Odocoileus virginianus, Lepus americanus Y Svišť monax zabránění tomu, aby způsobovaly škody na agrolesnických plantážích.

Také rozmělňování moči na stromech a horninách naznačuje zdravotní stav, reprodukční stav a jeho přítomnost před jinými vzorky. Tento typ čichových signálů je hlavním komunikačním mechanismem.

Navíc byli pozorováni, jak si třou srst o kůru stromů a vydávají hlasové projevy. Tyto poslední aspekty jejich chování zůstávají málo prozkoumány..

Reference

  1. Allen, M. L., Wallace, C. F. a Wilmers, C. C. (2015). Vzory v bobcatu (Lynx rufus) značení vůně a komunikační chování. Journal of ethology, 33(1), 9-14.
  2. Aranda, M., Rosas, O., Ríos, J. D. J., & García, N. (2002). Srovnávací analýza stravy divokých koček (Lynx rufus) ve dvou různých prostředích v Mexiku. Acta zoológica mexicana, (87), 99-109.
  3. Chamberlain, M. J., Leopold, B. D., & Conner, L. M. (2003). Využití prostoru, pohyby a výběr stanovišť dospělých bobcatů (Lynx rufus) ve střední Mississippi. Americký přírodovědec z Midlandu, 149(2), 395-406.
  4. Fritts, S. H., & Sealander, J. A. (1978). Strava bobcatů v Arkansasu se zvláštním zřetelem na věkové a pohlavní rozdíly. The Journal of Wildlife Management, 533-539.
  5. Fritts, S. H., a Sealander, J. A. (1978). Reprodukční biologie a populační charakteristiky bobcatů (Lynx rufus) v Arkansasu. Journal of Mammalogy, 59(2), 347-353.
  6. Gañán, N., González, R., Sestelo, A., Garde, J. J., Sánchez, I., Aguilar, J. M.,… & Roldan, E. R. S. (2009). Mužské reprodukční vlastnosti, kryokonzervace spermatu a heterologní oplodnění in vitro u bobcata (Lynx rufus). Theriogenologie, 72(3), 341-352.
  7. Kelly, M., Morin, D. & Lopez-Gonzalez, C.A. 2016. Lynx rufus . Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016: e.T12521A50655874. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T12521A50655874.en. Staženo dne 25. prosince 2019.
  8. Lovallo, M. J., & Anderson, E. M. (1996). Rys (Lynx rufus) velikost domácího rozsahu a využití stanoviště v severozápadním Wisconsinu. Americký přírodovědec z Midlandu, 241-252.
  9. Mattina, M. J. I., Pignatello, J. J., & Swihart, R. K. (1991). Identifikace těkavých složek bobcatu (Lynx rufus) moč. Časopis chemické ekologie, 17(2), 451-462.
  10. McLEAN, M. L., McCAY, T. S. a Lovallo, M. J. (2005). Vliv věku, pohlaví a ročního období na stravu bobcata (Lynx rufus) v Pensylvánii. Americký přírodovědec z Midlandu, 153(2), 450-454.
  11. McCord, C. M. (1974). Výběr zimního stanoviště bobcaty (Lynx rufus) na rezervaci Quabbin, Massachusetts. Journal of Mammalogy, 55(2), 428-437.
  12. Parker, G. R. a Smith, G. E. J. (1983). Pohlavní a věkové reprodukční a fyzické parametry bobcata (Lynx rufus) na ostrově Cape Breton, Nové Skotsko. Kanadský žurnál zoologie, 61(8), 1771-1782.
  13. Valencia-Herverth, R., a Valencia-Herverth, J. (2012). Přítomnost divoké kočky (Lynx rufus) v tropických deštných pralesech státu Hidalgo v Mexiku. Therya, 3(1), 81-85.
  14. Winegarner, C. E., a Winegarner, M. S. (1982). Reprodukční historie bobcata. Journal of Mammalogy, 63(4), 680-682.

Zatím žádné komentáře