Vlastnosti upírského netopýra, krmení, reprodukce, chování

1413
Sherman Hoover

The upíří netopýři Jsou skupinou létajících savců řádu Chiroptera patřících do čeledi Phyllostomidae a podčeledi Desmodontinae. V noci jsou velmi obtížně pozorovatelná. Jejich přítomnost je obecně rozpoznána čerstvými krvácejícími ranami, které zanechávají na své kořisti; v případě jakéhokoli narušení rychle letí, aby uprchli před jakoukoli hrozbou..

Podčeleď Desmodontinae, na rozdíl od zbytku podčeledí zařazených do čeledi Phyllostomidae (netopýři s nosním listem), má jedinečné vlastnosti, které je jasně odlišují od ostatních druhů. Díky tomu jsou považováni za nejvíce specializovanou skupinu netopýrů a mezi nejzajímavější savce neotropik..

Běžný upír (Desmodus rotundus) prohlížení
Acatenazzi na anglické Wikipedii / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Na druhou stranu upíří netopýři mají nízkou druhovou bohatost. Podčeleď je tvořena pouze třemi druhy, které jsou typické pro americký kontinent. Představují kosmopolitní distribuci díky zavádění a chovu hospodářských zvířat a hospodářských ptáků po celém kontinentu. Jako všichni netopýři mají hlavně noční činnost.

Tito netopýři létají velmi nízko, aby sledovali stopy savců a ptáků, kterými se živí. Aby bylo možné zachytit, je nutné umístit mlhové sítě na úroveň země, protože tyto netopýry se kromě velmi dobrého létání také efektivně pohybují po zemi díky úpravám v palcích.

Rejstřík článků

  • 1 Obecná charakteristika
    • 1.1 Hlava
    • 1.2 Ocas
    • 1.3 Zuby
    • 1.4 Palec
    • 1.5 Barvení
  • 2 Taxonomie a klasifikace
    • 2.1 Taxonomie
    • 2.2 Klasifikace
  • 3 Krmení
    • 3.1 Přehrady
    • 3.2 Desmodus rotundus
    • 3.3 Diaemus youngi
    • 3.4 Diphylla ecaudata
  • 4 Přehrávání
    • 4.1 Desmodus rotundus
    • 4.2 Diaemus youngi
    • 4.3 Diphylla ecaudata
  • 5 Chování
    • 5.1 Chování druhu Desmodus rotundus
    • 5.2 Chování Diaemus youngi
    • 5.3 Chování Diphylla ecaudata
  • 6 Stanoviště a distribuce
    • 6.1 Stanoviště
    • 6.2 Distribuce
  • 7 Stav ochrany
  • 8 Reference

Obecná charakteristika

Hlava

Netopýři této podčeledi se vyznačují tím, že mají velmi krátkou tvář a velmi vysokou a objemnou lebku. Obličej má dva široké nebo úzké záhyby na řasince a nevyvíjí pravý nosní list jako zbytek podskupin čeledi Phyllostomidae..

V nose je záhyb se třemi otvory nebo dutinami, které jsou odpovědné za detekci tepelných podnětů. Testy prokázaly, že netopýři upíři dokáží detekovat teplokrevná zvířata na vzdálenosti větší než 16 cm.

Dolní ret úst má speciální úpravy, které mají uprostřed kanál nebo štěrbinu. Mají relativně velké oči, uši jsou střední, široké a směřují dopředu, téměř tvoří jakýsi trychtýř..

Ocas

Ocas není vyvinut, takže nemají vnější ocas jako ostatní netopýři.

Chrup

Na úrovni zubů představují velké modifikace. Centrální řezáky jsou blízko u sebe a jsou delší než špičáky. Kromě toho jsou zuby řezáku velmi ostré, což jim umožňuje provádět malé řezy na kůži zvířat, kterými se živí..

Na druhou stranu jsou všechny molariformní zuby redukovány jako adaptace na jejich vysoce specializovanou tekutou stravu. Dolní čelist je charakterizována přítomností diastému nebo prostoru mezi řezáky, kterými upíří netopýři vystrkují svůj dlouhý jazyk, aby olizovali krev a umožnili nepřetržitý tok do úst..

Lebka a chrup Desmodus rotundus
Batfossil / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Palce

Jednou z nejnápadnějších charakteristik těchto netopýrů je přítomnost vysoce vyvinutých palců na předních končetinách. Tyto palce mohou mít ložiska v případě druhu Desmodus rotundus nebo chybí jako v Diaemus youngi Y Diphylla ecaudata.

Tyto podložky jim umožňují lepší podporu, pokud jde o čtyřnásobný pohyb při přiblížení ke kořisti..

Zbarvení

Zbarvení těchto netopýrů je v podstatě hnědé. Pouze Diaemus youngi Má nápadnější zbarvení díky svým bílým špičkám křídel.

Taxonomie a klasifikace

Taxonomie

Ačkoli jsou tyto tři druhy upírských netopýrů podobné, představují rozdíly, které je jasně vymezují v rámci podčeledi Desmodontinae..

Diphylla ecaudata Vyznačuje se velmi chlupatými zadními nohami a dlouhou a volnou srstí. Kromě toho představuje mnohočetné dolní řezáky tvořící dvě samostatné řady.

Chlupatý upír (Diphylla ecaudata)
(Foto: Hefer Ávila) Turcios-Casco MA, Mazier DIO, Orellana JAS, Ávila-Palma HD, Trejo EJO (2019) Pro ochranu netopýrů jsou důležité dvě jeskyně v západních Hondurasu: první kontrolní seznam netopýrů v Santa Bárbara. Subterranean Biology 30: 41-55. https://doi.org/10.3897/subtbiol.30.35420 / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)

Desmodus rotundus má podlouhlé palce v předních končetinách s přítomností tří ložisek, která fungují jako podpůrná konstrukce, když se pohybují po zemi.

Na druhou stranu, Diaemus youngi Vyznačuje se přítomností tlustých palců bez ložisek a má také bílé konce křídel, což je rys, který chybí dalším dvěma druhům upírů, jejichž srst je převážně hnědá.

Klasifikace

Animalia Kingdom

Kmen: Chordata

Třída: Mammalia

Objednávka: Chiroptera

Rodina: Phyllostomidae

Podčeleď: Desmodontinae

Pohlaví:

-Desmodus

-Diaemus

-Diphylla

Druh:

-Desmodus rotundus

-Diaemus youngi

-Diphylla ecaudata

Krmení

Tito netopýři jsou vysoce specializovaní z hlediska jejich výživy a v tomto ohledu se významně liší od ostatních druhů čeledi Phyllostomidae, které jsou převážně plodonosné..

Tři druhy nalezené v této podčeledi se živí výhradně krví. Desmodus rotundus se živí pouze savčí krví, zatímco druhy Diaemus youngi Y Diphylla ecaudata živí se pouze krví ptáků.

Desmodus rotundus při krmení
Sandstein / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Tito netopýři, když lokalizují svou kořist a klíčová místa, aby si díky svým termoreceptorům udělali sousto, způsobí skrz řezáky malou ránu širokou asi 4 mm a hlubokou 5 mm.

Jakmile kousnou, krev začne volně proudit díky antikoagulačním sloučeninám přítomným ve slinách těchto netopýrů..

Netopýři sající krev přijímají krev neustálým olizováním krvácející rány, dokud nejsou zcela nasyceni nebo vyhnáni nějakým rušením. Jakmile mají plné žaludky, je pro ně obecně obtížné znovu létat, ustupují z kořisti čtyřnohou lokomocí..

Krev se rychle zpracovává v žaludku a vodnatá část se vylučuje močí, aby zhubla a mohla se vrátit zpět do kolonie..

Přehrady

Na rozdíl od mnoha druhů čeledi Phyllostomidae mají Desmodontinae specializované orgány pro termorecepci v nosní oblasti. To jim umožňuje účinně detekovat body s nejvyšším průtokem krve v přehradách a konkrétních místech, aby udělali malý skus a umožnili průtok krve..

Obecně platí, že upíří netopýři navštíví za noc pouze jedno zvíře, ať už je to suchozemský savec nebo pták, ale je možné, že navštíví stejného jedince několik po sobě jdoucích nocí.

Kořist zahrnuje velkou rozmanitost divokých savců a ptáků, avšak zavedení hospodářských zvířat zvýšilo množství zdrojů potravy. Člověk je také zdrojem potravy pro druhy, které konzumují krev savců, nebo které tak mohou dělat při nedostatku jiných zdrojů..

Společný upíří netopýr (Desmodus rotundus) můžete každou noc přijmout 50-60% své tělesné hmotnosti v krvi. Někdy kvůli přítomnosti antikoagulancií ve slinách netopýra mohou způsobit, že zvíře ztratí velké objemy krve, což vede ke zhoršení fyzické kondice..

Desmodus rotundus

Tento druh byl široce oblíbený kvůli velkému množství kořisti, které v současné době mají. Většina jeho současné kořisti je reprezentována řadou hospodářských zvířat, jako jsou dobytek, koně, prasata a kozy..

Zavedení těchto druhů savců je považováno za nejdůležitější faktor pro expanzi populací těchto netopýrů v Americe. Mnoho populací těchto netopýrů raději konzumuje krev skotu než krev divokých savců, což je proto, že dobytek je předvídatelnější kořistí..

Diaemus youngi

Je to poměrně vzácný druh, i když má široké rozšíření. Jejich plán činnosti začíná dlouho do noci. Jak zdůraznili někteří autoři, několik rodinných skupin může hledat jídlo společně.

Letí nízkou a střední výškou mezi stromy a hledají osamělé ptáky na větvích ke krmení. Jakmile zjistí kořist, posadí se poblíž ní a pohybují se čtyřnože, dokud se neusadí pod ptáka..

Tento druh vždy kousne do oblastí blízko kloaky, aniž by ptáka vyrušoval. Pokud si však jeho přítomnost pták všimne, netopýr zůstává nehybný, aby nebyl lokalizován a potenciálně zraněn. V zajetí nejsou tito netopýři schopni se krmit savčí krví.

Upír netopýr bílý (Diaemus youngi)
Původní uploader byl Gcarter2 na anglické Wikipedii. / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)

Diphylla ecaudata

Je to také vzácný druh, který se živí výhradně krví ptáků. Jako D. youngi letět na střední úrovni nad lesem a hledat osamělé ptáky v jejich úkrytech.

Tito netopýři jsou často pozorováni při krmení drůbeže (mimo jiné kuřat, krůt) v oblasti, kde se živí pást..

Bylo také zaznamenáno, že se tito netopýři pokoušejí nekrmit stejným ptákem dvě po sobě jdoucí noci, aby je nepříznivě neovlivnili..

V některých lokalitách byla přítomnost lidské krve hlášena v žaludcích těchto netopýrů. Je pravděpodobné, že za určitých okolností nedostatku potravin budou tito netopýři schopni používat alternativní zdroje potravy, jako je člověk.

Reprodukce

Druhy podčeledi Desmodontinae mohou být společenští s polygynním reprodukčním systémem nebo se usadit v monogamních párech v malých rodinných skupinách..

Desmodus rotundus

Reprodukuje se po celý rok. Dospělá žena může mít za jeden rok dvě nebo tři mláďata. Obvykle jsou společenští. Muži tvoří harémy a tvoří kompaktní skupinu skládající se z jednoho muže a 4 až 12 žen a jejich mláďat. Několik z těchto skupin může být založeno v kolonii, aniž by došlo ke vzájemnému konfliktu..

Diaemus youngi

Tento druh navazuje monogamní vztahy s jedinou ženou a tvoří rodinnou skupinu skládající se z muže, ženy a jejich mláďat..

Několik rodinných skupin může používat stejné útočiště a vytvářet agregace až 30 jednotlivců, ale každá skupina je prostorově oddělena od sousedních skupin. Tento druh se nereprodukuje po celý rok, ale k reprodukčním událostem dochází v období sucha.

Diphylla ecaudata

Má reprodukční chování podobné chování D. youngi, tento druh však obecně žije v jeskyních, aniž by se mísil s koloniemi jiných druhů a navazoval silné vazby s ostatními členy nebo rodinnými skupinami kolonie..

Skupiny tohoto druhu obvykle nepřesahují 12 jedinců. V několika případech byly zaznamenány kolonie více než 50 jedinců. Některé populace se mohou množit po celý rok, pokud jsou zdroje stabilní.

Chování

Chování Desmodus rotundus

V zajetí bylo zjištěno, že zakládají složité hierarchie dominance, přičemž dominantní je muž harému.

Ženy z reprodukční skupiny vytvářejí velmi těsné vazby mezi sebou a se svými mláďaty, zatímco muži nejsou tak sociální. Ženy se neustále účastní činností péče, odstraňování ektoparazitů a podpory sporů s jinými skupinami..

Tito netopýři jsou nejagresivnější z netopýrů sajících krev. Když jsou zajati, obvykle vydávají řadu pronikavých vřískotů a neustále se snaží kousnout svého únosce. Jsou docela nepolapitelní, když jsou detekováni, rychle letí.

Je běžné, že členové skupiny sdílejí část jídla konzumovaného po krmení buď s jinými ženami, nebo s jejich mláďaty. Žena obvykle regurgituje část obsahu žaludku a je přijímána mladou nebo blízce příbuznou ženou.

Kromě toho bylo pozorováno, že ženy mohou sdílet krev s příbuznými netopýry, kteří nejedli. Netopýr sající krev umírá hladem, pokud to půjde 48 až 72 hodin bez požití krve. Tímto způsobem vede sdílení části příjmu mezi příbuznými jednotlivci ke strategii přežití..

Chování Diaemus youngi

Když je tento druh zajat a cítí se ohrožen, otevírá ústa a vydává krátké pronikavé ječení. Poté promítne slinné žlázy a vypustí jakýsi velmi jemný aerosol pronikající kapaliny s mandlovým zápachem, který svým věznitelům odporuje..

Tento druh je také schopen vydávat přesné a specifické antifonální zvuky pro rozpoznání svých kongenerů, jakmile se vrátí do kolonie.

Chování Diphylla ecaudata

Tento druh má poslušnější chování než chování D. youngi, neukazuje však slinné žlázy ani nespouští obranný aerosol. Při příjezdu do kolonie také vydává vokalizace, aby určila polohu svých kongenerů..

Stanoviště a distribuce

Místo výskytu

Žijí ve velké rozmanitosti prostředí lesů a džungle. Zalesněná vegetace může být řídká nebo hustá, může zabírat nízké lesy a ekotonové formace mezi lesy a savanami.

Mohou také zabírat lesní mýtiny a horké oblasti na hladině moře až do nadmořských výšek blízkých 3000 metrů nadmořské výšky s nízkými teplotami..

Ukrývají se během dne v přírodních jeskyních, dírách ve stromech a mohou se dokonce usadit v lidských stavbách, jako jsou dutiny pod mosty nebo opuštěné lidské budovy, jako je tomu u druhů. Desmodus rotundus.

Ty tolerují život v blízkosti oblastí zasažených pro zemědělské činnosti. Navzdory tomu raději zůstávají daleko od lidských zařízení.

Druhy jako Diphylla ecaudata Y Diaemus youngi Upřednostňují méně zasažená stanoviště, zejména hluboké galerie v jeskyních bez míchání s jinými druhy nebo v jeskyních a kmenech stromů. Oba druhy jsou však ekologicky podobné, D. ecaudata Zdá se, že výškově nahrazuje Diaemus youngi.

Při hledání kořisti tak všechny druhy upířích netopýrů dělají především na otevřených prostranstvích s malou vegetací..

Rozdělení

Zobecněná distribuce podčeledi Desmodontinae A proietti / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Tyto tři druhy patřící do podčeledi Desmodontinae mají široké rozšíření v neotropikách a jsou druhy často vyskytující se na mnoha lokalitách..

Upíří netopýři mají distribuci z Mexika přes většinu Střední Ameriky do severní Argentiny, včetně amazonského deštného pralesa, Guyanského štítu a dalších bioregionů.

Druhy jako D. ecaudata mají stejně širokou distribuci, ale chybí v centrální povodí Amazonky. Putující jednotlivci byli dokonce hlášeni ve Spojených státech.

Z druhů v podčeledi Desmodontinae je zdaleka ten s nejširším rozšířením D. rotundus. Jsou zaznamenány populace od severního Mexika po severní Argentinu, včetně populací na ostrově Trinidad a Tobago a na ostrově Margarita ve Venezuele..

Jeskyně nebo hnízdiště, která tento druh zaujímá, mají obecně silný zápach amoniaku z natrávené krve, která se nahromadila na zemi..

Stav zachování

Vzhledem k široké distribuci upírských netopýrů jsou všechny tři druhy podle IUCN v kategorii nejmenšího zájmu..

Ačkoli druhy jako Diaemus youngi Y Diphylla ecaudata jsou málo zaznamenané a jsou považovány za vzácné v přírodě, byly hlášeny na několika lokalitách pokrývajících velkou geografickou oblast.

Oba druhy jsou často zaměňovány Desmodus rotundus a jsou selektivně eliminovány ze strachu, že mohou přenášet nemoci, jako je vzteklina, a generovat velké ekonomické ztráty, jako jsou ty, které způsobí netopýr obecný D rotundus.

Mnoho kolonií D. rotundus jsou neustále eliminovány, aby se zabránilo ekonomickým ztrátám v důsledku přenosu nemocí, jako je vzteklina.

Mnoho populací upířích netopýrů bylo sníženo nebo zcela odstraněno otravou pomocí systémových antikoagulancií aplikovaných na hospodářská zvířata. Jakmile otrávený netopýr sdílí krev s jinými kongenerickými netopýry, jsou také otráveni..

Reference

  1. Acha, P. N., a Málaga-Alba, M. (1988). Ekonomické ztráty v důsledku Desmodus rotundus. Přirozená historie netopýrů upírů, 207-214.
  2. Aguiar, L. M. D. S., Camargo, W. R. D., & Portella, A. D. S. (2006). Výskyt upírů s bílými křídly, Diaemus youngi (Mammalia, Chiroptera) v Cerrado z Distrito Federal v Brazílii. Brazilian Journal of Zoology, 2. 3(3), 893-896.
  3. Barquez, R., Perez, S., Miller, B. & Diaz, M. 2015. Desmodus rotundus . Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2015: e.T6510A21979045. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T6510A21979045.en. Staženo 3. března 2020.
  4. Barquez, R., Perez, S., Miller, B. & Diaz, M. 2015. Diaemus youngi . Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2015: e.T6520A21982777. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T6520A21982777.en. Staženo 3. března 2020.
  5. Carter, G. G., Fenton, M. B. a Faure, P. A. (2009). Upíří netopýři s bílými křídly (Diaemus youngi) výměna kontaktních hovorů. Kanadský žurnál zoologie, 87(7), 604-608.
  6. Castro, F. F. C. (2016). Nová zpráva o netopýrovi sajícím krvavé nohy Diphylla ecaudata Spix, 1823 (Chiroptera, Phyllostomidae) v Kolumbii. Neotropická mammalogie, 2. 3(2), 529-532.
  7. Delpietro, H. A., & Russo, R. G. (2002). Pozorování netopýra obecného (Desmodus rotundus) a netopýra s chlupatými nohama (Diphylla ecaudata) v zajetí. Savčí biologie, 67(2), 65-78.
  8. Denault, L. K. a McFarlane, D. A. (1995). Vzájemný altruismus mezi mužskými upířími netopýry, Desmodus rotundus. Chování zvířat, 49(3), 855-856.
  9. Elizalde-Arellano, C., López-Vidal, J. C., Arroyo-Cabrales, J., Medellín, R. A., & Laundré, J. W. (2007). Chování sdílení jídla u upírského netopýra s chlupatými nohama Diphylla ecaudata. Acta Chiropterologica, 9(1), 314-319.
  10. Greenhall, A. M. (1970). Použití testu precipitinu k určení hostitelských preferencí upírských netopýrů, Desmodus rotundus a Diaemus youngi. Bijdragen tot od Dierkunde, 40(1), 36-39.
  11. Ito, F., Bernard, E., & Torres, R. A. (2016). Co je k večeři? První zpráva o lidské krvi ve stravě upíra s chlupatými nohama Diphylla ecaudata. Acta Chiropterologica, 18(2), 509-515.
  12. Kürten, L., & Schmidt, U. (1982). Termopercepce u běžného upírského netopýra (Desmodus rotundus). Časopis srovnávací fyziologie, 146(2), 223-228.
  13. Sampaio, E., Lim, B. & Peters, S. 2016. Diphylla ecaudata . Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2016: e.T6628A22040157. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T6628A22040157.en. Staženo 3. března 2020
  14. Sétien, A. A., Brochier, B., Tordo, N., De Paz, O., Desmettre, P., Péharpré, D., & Pastoret, P. P. (1998). Experimentální infekce vzteklinou a orální očkování u upírských netopýrů (Desmodus rotundus). Vakcína, 16(11-12), 1122-1126.
  15. Voigt, C. C., a Kelm, D. H. (2006). Přednost hostitele obyčejného upírského netopýra (Desmodus rotundus; Chiroptera) hodnoceno stabilními izotopy. Journal of Mammalogy, 87(1), 1-6.
  16. Wilkinson, G. S. (1986). Sociální péče o obyčejného upírského netopýra, Desmodus rotundus. Chování zvířat, 3. 4(6), 1880-1889.
  17. Wimsatt, W. A. ​​(1969). Přechodné chování, noční aktivity a účinnost krmení upírských netopýrů (Desmodus rotundus) za přirozených podmínek. Journal of Mammalogy, padesátka(2), 233-244.

Zatím žádné komentáře